Zimske gume 2018/19 (test AMZS)

Zimske gume 2018/19 (test AMZS) (foto: Profimedia) Profimedia

Letošnji AMZS test zimskih gum je pokazal, da so med 28 gumami najboljše Continental, Dunlop in Goodyear.

Zimske gume 2018/19 (test AMZS) AMZS
Zimske gume 2018/19 (test AMZS) AMZS
Zimske gume 2018/19 (test AMZS) AMZS
8. 10. 2018

Topli meseci so se poslovili in prihajajo mrzli dnevi, kar pomeni, da bodo letne gume na naših avtomobilih spet prepustile svoje mesto zimskim. Zimske gume moramo na avtomobilu obvezno imeti po 15. novembra, a pozor: če zimske razmere nastopijo pred tem, je zimska oprema tudi obvezna.

Test zimskih gum 2017/18:

Da bo odločitev ob morebitnem nakupu novih zimskih gum lažja, objavljamo povzetek testa 28 gum dimenzij 175/65 R 14 T in 205/55 R 16 H, ki so ga pri AMZS opravili v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi, nemškim ADAC, avstrijski OAMTC, švicarskim TCS in nizozemskim ANWB, ter nekaterimi potrošniškimi organizacijami. Poleg voznih lastnosti na suhi in mokri podlagi, snegu in ledu, so preskusili tudi glasnost in obrabo in porabo griva, ki izhaja predvsem iz kotalnega upora.

Zimske gume 175/65 R 14 T

12 zimskim gumam dimenzije 175/65 R 14 T različnih cenovnih razredov je skupno to, da se najpogosteje znajdejo na majhnih avtomobilih, kakršni so Ford Ka, Renault Twingo ali VW Up!, pa tudi na večjih, kakršna sta VW Polo ali Ford Fiesta, ki je služila tudi kot preskusni avtomobil.

Na testu se je najbolje odrezala Continentalova guma Wintercontact TS 860. Osem jih je dobilo oceno priporočljivo, večinoma zaradi posameznih slabosti v različnih kategorijah. Guma Firestone Winterhawk 3 se je slabše odrezala na mokri podlagi, kjer so se slabše odrezale tudi gume znamk Vredestein, Debica in Sava. Zadnji dve sta pokazali slabosti tudi na suhi podlagi. Nokianova, Goodyearova in Esa-Tecarjeva guma so se slabše odrezale na snegu. Pirellijeva guma je dobila slabšo oceno zaradi prevelike obrabe. Najslabše sta se uvrstili Semperitova guma, ki je izrazite slabosti pokazala na suhi podlagi, in guma znamke Nankang, ki je bila slabša na mokri podlagi, izrazito slaba pa na snegu.

Zimske gume dimenzije 175/65 R 14 T z najboljšimi ocenami so:

 • Continental Winter Contact TS 860
 • Dunlop Winter Response 2
 • Firestone Winterhawk
 • Nokian WR D4

Rezultati testa vseh 12 zimskih gum 175/65 R 14 T.

Zimske gume 205/55 R 16 H

Tudi v tej kategoriji je bilo preskušenih 16 gum, zanje pa je značilno predvsem, da ustrezajo zelo široki paleti avtomobilov, tudi avtomobilom spodnjega srednjega razreda, kakršen je tudi testni avtomobil VW Golf. Gre torej za najbolj prodajano velikost gum.

Najbolje so se odrezale tri gume prestižnih blagovnih znamk, med katerimi so razlike minimalne: Continental Wintercontact TS 860, Goodyear Ultragrip 9 in Dunlop Winter Sport 5. Enajst gum je dobilo oceno priporočljivo, a s precejšnjimi razlikami. Kleberjeva in Vredesteinova guma sta bili slabši na mokrem in pri splavanju, na mokrem in na snegu pa sta slabosti pokazali gumi znamk Nexen in Fulda. Michelinova in Bridgestonova guma sta pokazali nekaj slabosti na snegu. Nokianova guma se je najboljše odrezala v snegu, a je bila slabša na mokrem, večja pa je bila tudi obraba. Yokohamina guma ima težave na suhem in v snegu, Kumhova pa se precej obrablja, slabša pa je tudi na mokri in suhi cesti. Na suhi cesti je slabša tudi Pirellijeva guma, pred katero se je uvrstila celo guma azijske znamke Giti. Najslabše sta se uvrstili gumi znamk Semperit in Laufenn, prva zaradi težav na suhi cesti in na snegu, druga pa zaradi izrazitih slabosti na mokri cesti, čeprav se je v večini drugih meril odrezala dobro.

Zimske gume dimenzije 205/55 R 16 H z najboljšimi ocenami so:

 • Continental Winter Contact TS 860
 • Goodyear Ultragrip 9
 • Dunlop Winter Sport 5
 • Kleber Krisalp HP 3

Rezultati testa vseh 16 zimskih gum 205/55 R 16 H.

Pri Auto Bildu preskusili 51 gum

Test zimskih gum je objavila tudi nemška revija Auto Bild, kjer so preskusili 51 gum velikosti 195/65 R 15, ki spadajo med najbolj pogoste velikosti gum v Evropi. 21 so jih zaradi prevelikih zavornih razdalj izločili že na prvem preskusu zaviranja s hitrosti 80 kilometrov na uro na mokri podlagi, še deset pa jih je izpadlo po zaviranju na snegu s hitrosti 50 kilometrov na uro.  Dvajset finalistk je bilo potem podvrženih vsem vrstam preskusov. Na prvo mesto se je uvrstila guma Dunlop Winter Sport 5, oceno zgledna pa so dobila še gume Continental WinterContact TS860, Kleber Krisalp HP3 in Fulda Kristall Control HP2. Z oceno dobro so test opravile gume Hankook Winter i'cept RS2, Goodyear Ultragrip 9, Debica Frigo HP2 in Falken Eurowinter HS01. Zadovoljive so bile gume Nokian WR D4, Uniroyal MS Plus 7, Michelin Alpin 5, Semperit Master-Grip 2, Pirelli Cinturato Winter, Bridgestone Blizzak LM 001-Evo, Yokohama BluEarth-Winter, Barum Polaris 3, Vredestein Snowtrack 5 in Matador MP92 Sibir Snow. Gumi Firestone Winterhawk 3 in Gislaved Euro Frost 6 sta priporočljivi le pogojno.

Pri Auto Bildu preskušene zimske gume dimenzije 195/65 R 15 z najboljšimi ocenami so:

 • Dunlop Winter Sport 5
 • Continental Winter Contact TS 860
 • Kleber Krisalp HP 3
 • Fulda Kristall Control HP2

Preberite še:

Pozor, sneg! 17 nasvetov za vožnjo v zimskih razmerah

Svetujemo: menjava zimskih gum

Snežne verige – izbira, vzdrževanje, nadomestne 'nogavice' in osebna izkušnja s premajhnimi