Fiat 500 1.2 8v PUR 02

O čistoči . . Odkrito in – z nekaj znanja tujih jezikov – več kot jasno namiguje ime tega sladkorčka na čistočo. Izpušnih plinov, seveda.

Prenesi PDF testa
7. 10. 2009

Če gledate normno poraba tega Fiata PUR O2 in jo primerjate s Petstotico brez, ne bo 'hude' razlike. Logično; norme ECE, ki zaukazujejo način vožnje in po katerih se potem poraba meri, ne predvidevajo stanja v kolonah v zadostni meri, da bi razlika prišla do izraza.

Resnični svet je seveda krut. Na cestah tudi. In v Sloveniji tudi. Kdo je kriv, razglabljamo drugje, tu preizkušamo avtomobil, ki poskuša lastniku prihraniti nekaj soldov, človeštvu pa za kak dan odložiti ekološko katastrofo.

Krutost, o kateri govorimo, je cesta, kjer se znajdete v trenutku, ko je povprečna hitrost na njej enaka – recimo – tri kilometre na uro. To pomeni stanje (v minutah) pa premik za nekaj metrov in spet stanje. Angleži rečejo »stop and go«*.

Tehniki odgovarjajo: »stop and start«**. Se pravi: ko se avtomobil zaustavi, se (ob točno določenih pogojih) ustavi tudi motor. In se znova zažene (sam), ko sistem zazna, da želi voznik nadaljevati vožnjo.

Izvedbe so, jasno, različne. Tale 500 ima 1, 2-litrski motorček, ki že ovija brado okoli mize, a je še vedno mladosten. Poskočen, kolikor mu njutonmetri in kilovati dovoljujejo, tudi vrti se rad, a se z aerodinamiko ne more enakovredno kosati.

Ker so naše avtomobilske ceste speljane po naši deželici, kjer ni (veliko) ravnin, so na njih vzponi, ki povzročijo, da gre takole motorizirani 500 po njih komajda do hitrostne omejitve. Pa tudi to ne vedno. Je pa zato povsem enakovreden v mestih, kjer se ne boji tudi hitrejšega ritma vožnje.

Tale 500 ima robotizirani, petstopensjki menjalnik, ki zna biti hiter, še posebej v ročnem načinu pretikanja, v samodejnem pa je lahko tudi zeloooo počasen, če njegova elektronika smatra, da počasen sme in mora biti. Boleče ni in tej počasnosti se je mogoče ogniti – v vsakem trenutku z že omenjenim ročnim načinom pretikanja.

In zdaj tisto, kar 'pade' pod oznako PUR O2. Ključni element je sistem, ki zaustavlja motor, kar se zgodi v trenutku, ko voznik zavre do mirovanja. Škoda; v praksi bi si želeli, da bi dal vozniku kako sekundo časa. Nerodno je, če mora voznik hitro speljati (recimo pri zavijanju levo), pa je medtem motor obmolknil.

Res traja zagon izjemno kratek čas, je pa ta isti čas hkrati v nekaterih primerih, čeprav v sekundah, enako dolg, predolg. Še bolj nerodno je, če je treba speljati navkreber. Okej, sistem je mogoče preprosto (s pritiskom na gumb) izklopiti. Ampak v takšnem primeru postane mestna vožnja polna pritiskanj na ta gumb in dvomimo, da bi se je voznik pogosto loteval.

Ja, res je, da motor spet steče (oziroma se sploh ne zaustavi) v hipu, ko voznik spusti zavoro (ali ko pretakne v prosti tek), ampak redka je cesta, ki je povsem ravna. In avtomobil prične 'lesti'. Ja, ja, ročna zavora, ampak . . Gospodje v Torinu, dodajte tisto sekundo pa bo zadeva uporabnejša. In prijaznejša.

Izvedba tega varčnega sistema ima še eno neljubo lastnost. Če niso izpolnjeni vsi pogoji, sistem ni na voljo, kar je logično in ni moteče, je pa moteče dejstvo, da to sistem sporoča na osrednjem zaslonu v merilnikih v obliki stavka »Start & stop ni na voljo«, v tem času pa razen ure in položaja menjalnika ni na voljo nobena druga informacija.

In še: kombinacija tega sistema in robotiziranega menjalnika prepogosto povzroča opozorilna piskanja, ki iz poslanstva opozarjanja prehajajo v poslanstvo živciranja. Neprijetno, a razumljivo pa je dejstvo, da v času, ko sistem ustavi motor, ne deluje tudi klimatska naprava; prav potihoma sicer teče ventilatorček za zrak v notranjosti, a (vsaj v toplih dneh) krepko premalo učinkovito.

Na kratko še (enkrat) o tem menjalniku. Marsikdo bo vesel, da ni stopalke sklopke, kulisa ročice je odlična, ročica dobro teče po njej in položaji so intuitivni. Še lepše je to, da so za ročni način pretikanja določili gib naprej za pretikanje navzdol in obratno, manj lepo pa je to, da se z mesta ne zna pognati urno (spet in znova: zavijanje levo) in da je milimetrsko parkiranje nemogoče.

Prestavna razmerja menjalnika so tudi precej dolga (tudi na račun manjših vrtljajev za manjšo porabo), a to pomeni, da se to lahko vrne kot bumerang: kdor želi voziti hitreje, bo moral precej pritiskati na plin, kar bo porabo povečalo bolj, kot bi jo s krajšimi prestavnimi razmerji. Takle PUR O2 je namreč namenjen voznikom s povprečnimi hitrostnimi željami – ti bodo 'profitirali'.

Že na avtomobilski cesti in na robu omejitev bo ob nežni desni nogi tale 500 porabil le sedem litrov goriva za 100 kilometrov, v mestu pa le kak liter in pol več. Objektivne meritve porabe v prometu pretežnega mirovanja in kratkih gibanj niso mogoče, ni pa težko verjeti, da zaradi tehnike zaustavljanja motor porabi manj, kot če bi ves čas tekel.

Sicer pa menjalnik sam pretika pri 5.900 motornih vrtljajih v minuti, v ročnem načinu pretikanja pa elektronika nežno prekine motorni vžig pri 6.400 vrtljajih v minuti. In pri tem so notranji decibeli še prav spodobni in nemoteči.

Ko v takšnem ritmu voznik pritiska na plin in če pri tem ni motečih dejavnikov (močan veter ali vzpon), kazalček hitrosti v četrti prestavi prileze do 160, z nekaj sreče pa potem motor v peti prestavi pridobi še kako desetico. Ni veliko, je pa za malčka, ki je namenjen vse prej ko temu, dovolj.

O čistoči govoriti, ko gre za motorje z notranjim zgorevanjem, ni hvaležno. Je pa takle 500, izhajajoč iz teorije, čistejši od svojih bratov, ki se ne bahajo z imenom PUR O2. In od marsikaterega drugega avtomobila tudi. Pravzaprav od večine.

Vinko Kernc, foto: Aleš Pavletič

Fiat 500 1.2 8v PUR 02

Osnovni podatki

Prodaja: Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Cena osnovnega modela: 13.250 €
Cena testnega modela: 15.541 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 51kW (69 KM)
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,8l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – bencinski – gibna prostornina 1.242 cm? – največja moč 51 kW (69 KM) pri 5.500/min – največji navor 102 Nm pri 3.000/min.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 5-stopenjski robotizirani menjalnik – gume 185/55 R 15 H (Michelin Pilot Sport).
Zmogljivost: največja hitrost: ni podatka – pospešek 0–100 km/h: ni podatka – poraba goriva (ECE) 16,4/4,3/4,8 l/100 km, izpust CO2 113 g/km.
Mase: prazno vozilo 940 kg – dovoljena skupna masa 1.305 kg.
Zunanje mere: dolžina 3.546 mm – širina 1.627 mm – višina 1.488 mm – posoda za gorivo 35 l.
Prtljažnik: 185–610 l

Naše meritve

T = 28 °C / p = 1.190 mbar / rel. vl. = 20 % / Stanje kilometrskega števca: 6.303 km
Pospešek 0-100km: 17,0s
402m z mesta: 20,6s ( 111km/h)
Prožnost 50-90km/h: 16,6 (IV.)s
Prožnost 80-120km/h: 28,3 (V.)s
Največja hitrost: 150km/h (V.)
poraba na testu: 8,0 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 39,9m
AM meja: 42m
Ocena
  • Teoretično je sistem PUR O2 tako dober, da ga je vredno imeti – naj bo zaradi manjše porabe ali zaradi ljubezni do okolja. Praktično izvedba ni najboljša, a naj to ne odvrne od nakupa. Tudi tale 500 je namreč skladkorček, ki ga je lepo imeti tudi kar tako.

Hvalimo in grajamo
poraba goriva
videz zunanjosti in notranjosti
ročica menjalnika, gibi, kulisa
hitrost pretikanja v ročnem načinu
lahkotnost vožnje
mestna okretnost
prostornost glede na zunanjo obliko in mere
sistem stop & start prehitro ustavi motor
posoda za gorivo na ključ
nemogoče milimetrsko natančno parkiranje
nemogoče hitro speljevanje
prepogosta in moteča opozorilna piskanja
ni zaprtega predala, ni mesta za drobnarije in pijačo
ni ogledalca v levem senčniku