Honda Jazz 1.4 i-VTEC Executive

Fit. S tem imenom, ki ga Jazz nosi na nekaterih neevropskih trgih, bi se zlahka vozil tudi v Sloveniji, saj se dobro vključi v življenje manjše družine. Novi Jazz je v dobri formi, tako tehnično kot uporabniško.

Prenesi PDF testa
31. 1. 2009

Pri družini, ki bi ji namenili novega Jazza (skladno s Hondino željo, da osvoji več mlajših kupcev), če ta ni seveda strašno zaljubljena v najmanjšo Hondo, bi se utegnilo zatakniti že na začetku, saj ima Jazz zaradi svoje (ponovno kot pri Avtomagazinovem velikem testu prejšnje generacije leta 2002) visoke cene kar nekaj cenovno ugodnejših tekmecev.

Pravzaprav je testni Jazz cenovno parkiran že med uglednejšo pločevino spodnjega srednjega razreda. Pri Hondi teh vrstic seveda niso veseli, a sami prav dobro vedo, da je njihov Jazz dovolj fit na vseh drugih področjih, predvsem je dobro opremljena že osnovna različica.

Čeprav je novinec v primerjavi s prejšnjo generacijo zrasel v dolžino za 5, 5 centimetra, za pet so mu podaljšali medosje in ga podebelili v širino za dva ter je oblikovno popolnoma nov, tehnično pa drugačen v kar 90 odstotkih, ostaja zvest konceptu druge generacije. Kot bi Japonci poznali pregovor, da se zmagovalnega konja ne menja.

Na zunanji podobi je kup posodobitev. Kratek, dokaj navpičen motorni pokrov, pod katerim pravzaprav ni odvečnega prostora, se s svojo V-obliko zliva v masko, ki si jo povzeli po Civicu Typu-R. Luči so nove tudi na zadku (LED! ), ki s strmimi vrati prtljažnika ostaja zvest smernicam predhodnika. Pogled z boka razkrije okenci v A-stebričkih, zaradi katerih je novi Jazz spredaj preglednejši, čeprav si ne domišljajte, da boste med vožnjo gledali rob pokrova motorja.

Parkirnih tipal, ki jih je imel testni Jazz, ne potrebujete nujno, saj je karoserija dovolj pregledna, da težav s parkiranjem ni. Če za zunanjost Jazza tretje generacije zapišemo, da je nova, potem za notranjost velja označba popolnoma nova. Prejšnja in zdajšnja notranjost sta kot dan in noč. Opaziti je sorodstvo s kabino Civica, le da je armaturna plošča Jazza manj futuristična, čeprav dovolj razgibana in . . še vedno plastična.

Razen recesijsko odmerjenih mehkejših oblog na vratih, oblečenega volana ter prestavne in ročice ročne zavore in dovolj udobnih in spodobno bočno oprijemljivih sedežev (spredaj) gre za nadvlado trdih umetnih materialov, ki imajo vsaj to lastnost, da so različno obarvani. Kljub preizkušanju Jazza v nizkih temperaturah smo bili presenečeni nad odsotnostjo čričkov. Zimsko spanje ali so šli v toplejše kraje?

Za volanskim obročem, založenem z gumbi, ki spet spomni na Civica in je nastavljiv tako po višini kot globini, se bo potnik povprečne rasti dobro počutil. Posrednost krmilnega mehanizma je ravno pravšnja, da se z majhnim, manj kot desetmetrskim obračalnim krogom (Jazza) zlije v radostno manevriranje, ob tem pa občutek o položaju koles ne splahni.

Sedi se nižje kot v enoprostorcih, višini, ki je enaka kot pri predhodniku, pa nekaj milimetrov ukrade veliko panoramsko steklo, ki ima na srečo ljubiteljev zasebnosti tudi električno pomično zaveso. Z ergonomijo ni omembe vrednih težav.

Čeprav so gumbi gosto posejani na volanskem obroču, so dosegljivi in postavljeni logično, neosvetljeni so le tisti za poklop in nastavljanje vzvratnih ogledalc. (ob volanu) Potovalni računalnik prikaže vse potrebne informacije, vključno z zunanjo temperaturo in s kilometrino, ki sta vedno na naslovnici informativnega prikazovalnika.

Pikolovce bosta morda zmotila le enosmerno delovanje potovalnega računalnika in občasno slabo viden zaslonček z res velikimi tipkami obdarjenega radia, ki dobro igra in pozna RDS, MP3, WMA, z zunanjimi napravami pa se povezuje prek (nič kaj ugledno štrlečega) USB- in AUX-vmesnika. Nekaj rež dobro delujoče klimatske naprave, ki je od opreme Executive naprej (torej druge po vrsti) samodejna, se sicer ne da zapreti, a to ni moteče.

Bolj žuli, da niti eno odlagalno mesto ni podloženo. Predmete lahko odložite v enega izmed predalov pred sovoznikom (zgornji je hlajen, spodnji nima ne lučke ne ključavnice), pod voznikov volanski obroč (ta prostorček debeline treh prstov kar kliče po nevarnosti, da iz njega kaj spolzi pod stopalke), v naslonjalo za komolec, v vrata (vsa štiri! ), v odlagalni jarek pred prestavno ročico (tam pregrada poskrbi za dve odlagalni mesti za pijačo), ob ročico ročne zavore (jamice so primerne le za nerabljene žvečilne gumije) ali v jarka na skrajnih koncih armaturne plošče (pri vozniku in sovozniku), ki sta prvotno namenjena pijači (a ne vsaki, Jazz najraje sprejema pollitrske vsebine), toda povsod se bodo zaradi gladke površine vozili sem in tja.

Še najbolje je stvari odložiti v žepka na hrbtiščih prednjih sedežev ali v verjetno najskrivnejši predal v velikoserijskih avtomobilih – v spodnjo stran levega dela zadnje klopi. Za prvi dostop do tega predala, ki je velik toliko, da pogoltne navodila za uporabo (hehe, najprej poiščite knjigo pa potem predal), je treba izkoristiti edinstven Jazzov sistem zlaganja zadnje klopi (60/40) po vzoru kino sedežev: s sedalom navzgor. Takšno zlaganje kar kliče po vožnji taščinih buhtečih rož, saj se vrata odprejo skoraj do kota 90 stopinj.

Vso drugo prtljago boste lahko spravili v skoraj 400-litrski (kdo bi si mislil, da Jazz z litri dosega predstavnike Golfovega razreda? ) Jazzov prtljažnik, ki ga v različicah brez rezervne gume (polnilo) krasi 64-litrska klet dvojnega dna.

Po neumornih nakupih srce Jazzovega lastnika (lastnice) zaigra še ob razdelitveni pregradi z mrežico, ki omogoča pregrajevanje prtljažnika na več načinov. Tega je seveda z lahkoto povečati – pri Hondi pravijo tem zadnjim sedežem, ki po preklopu vzvoda v eni potezi kar padejo v ravno dno, magični sedeži. Bi od takšne zadnje klopi pričakovali nastavitev naklona naslonjala in vzdolžni pomik?

Hmm. Naj vam zaupamo, da lahko podrete tudi naslonjalo sovoznikovega sedeža (neravna površina! ) in tako omogočite prevoz do 2, 4 metra dolgih predmetov. Tako lahkotno, kot je zlaganje sedežev, je tudi upravljanje Jazza, ki so mu zaradi boljše stabilnosti spredaj povečali medkolesno razdaljo za 35 milimetrov in za 30 milimetrov še zadaj. Razveseljivo je, da so vsi Jazzi serijsko opremljeni s stabilizacijskim sistemom VSA, štirimi varnostnimi blazinami in varnostnimi zavesami.

Jazz se prodaja z 1, 2-litrskim ali 1, 4-litrskim bencinskim motorjem. Oba sta izboljšanja, šibkejši streže 90, močnejši 99 'konjev', ki jih doseže pri 6.000/min, kar že na papirju obljublja priganjanja. Naj vas potolažimo, močnejši agregat s tehnologijo sprejemljivega krmiljenja ventilov se zelo rad zavrti do rdečega polja, če mu le menjalnik to dovoli.

Na mestnih ulicah se agregat v igri z zelo voljno prestavno ročico predstavi kot poskočen in v prostem teku izredno tih, na avtocestah pa se rodi želja po šestem zobniku, saj se motor v najvišji peti prestavi pri avtocestnih 130 km/h 'oglaša' že s 4.000/min. Če boste poslušali svetovalca, ki z zelenimi puščicami nakazuje, kdaj je s stališča porabe goriva pametno prestaviti, boste ob umirjeni vožnji večinoma križarili s 1.500 vrtljaji, če pa ga boste ignorirali, boste ugotovili, da je najbolje izrabljati sredinske vrtljaje, čeprav je Jazz najposkočnejši od približno 5.000/min.

Da je ta Honda med najmanj športnimi, potrjuje preostala tehnika, ki drži vsa štiri kolesa, vključno z zasnovo podvozja. Blažilniki opozarjajo na vsako menjavo podlage, kaj šele na luknje in grbine. Morda se vam zdi, da berete o športnem 'minivanu', a nagibanje karoserije govori o drugačnih namenih. Jazz je pač narejen za kar najbolj smiseln prevoz od točke A do B. Naj spomnimo, Honda jo je popihala iz F1.

Iz oči v oči

Dušan Lukič: Jazz ostaja avto, ki me pušča hladnega. Res je, prostora v notranjosti je veliko, še posebej zadaj, a kaj ko je zaradi tega vzdolžni pomik prednjih sedežev tako kratek, da se komaj spravim za volan. In res je, Jazz je že serijsko opremljen z ESP, a ga ne moremo označiti za cenovno ugodnega. Enako (ali boljšo) varnostno (in preostalo) opremo ponuja tudi cenejša konkurenca. Kakega tisočaka do dva bi moral biti Jazz cenejši pa bi bil v vrhu razreda. Tako pa spada v povprečno sivino.

Vinko Kernc: Tole Hondo je treba razumeti, da jo spoštuješ in da ti postane všeč kot celoten avtomobil, ne da te pritegne le njena zunanjost. Trik je v tem, da so inženirji našli v prostornini Jazza veliko prostora, ki so ga tudi dobro izkoristili. Smola Jazza pa je, da je prav Hondin, ki je v tem trenutku za krizo precej občutljiv japonec, kar pomeni tudi manj privlačno ceno. Ostaja pa nekaj ekskluzivnosti te male Honde, saj – če ne drugega – jih bo na naših cestah precej manj od glavnine njenih tekmecev. Jazz ostaja avto, ki me pušča hladnega. Res je, prostora v notranjosti je veliko, še posebej zadaj, a kaj ko je zaradi tega vzdolžni pomik prednjih sedežev tako kratek, da se komaj spravim za volan. In res je, Jazz je že serijsko opremljen z ESP, a ga ne moremo označiti za cenovno ugodnega. Enako (ali boljšo) varnostno (in preostalo) opremo ponuja tudi cenejša konkurenca. Kakega tisočaka do dva bi moral biti Jazz cenejši pa bi bil v vrhu razreda. Tako pa spada v povprečno sivino.

Mitja Reven, foto: Aleš Pavletič

Honda Jazz 1.4 i-VTEC Executive

Osnovni podatki

Prodaja: AC Mobil d.o.o.
Cena osnovnega modela: 14.490 €
Cena testnega modela: 17.763 €
Moč: 73kW (99 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 11,4 s
Največja hitrost: 182 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 5,5l/100km
Garancija: 3 leta ali 100.000 km splošne garancije, 3 leta mobilne garancije, 12 let garancije za prerjavenje.
Sistematični pregled na 20.000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 1.024 €
Gorivo: 6.533 €
Gume (1) 1.315 €
Obvezno zavarovanje: 2.165 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 1.995 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 18.732 € (strošek na km: 0,19 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – bencinski – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 73 × 80 mm – gibna prostornina 1.339 cm? – kompresija 10,5 : 1 – največja moč 73 kW (99 KM) pri 6.000/min – srednja hitrost bata pri največji moči 16 m/s – specifična moč 54,5 kW/l (74,1 KM/l) – največji navor 127 Nm pri 4.800/min – 2 odmični gredi v glavi (zobati jermen) – po 4 ventili na valj.
Prenos moči: motor poganja sprednji kolesi – 5-stopenjski ročni menjalnik – prestavna razmerja I. 3,307; II. 1,750; III. 1,235; IV. 0,948; V. 0,809; – diferencial 4,294 – platišča 6J × 16 – gume 185/55 R 16 T, kotalni obseg 1,84 m.
Zmogljivost: največja hitrost 182 km/h – pospešek 0–100 km/h 11,4 s – poraba goriva (ECE) 6,5/4,7/5,5 l/100 km.
Voz in obese: kombilimuzina – 5 vrat, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamični obesi, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj posamični obesi, večvodilna prema, vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) – volan z zobato letvijo, hidravlični servo.
Mase: prazno vozilo 1.073 kg – dovoljena skupna masa 1.500 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 1.000 kg, brez zavore: 450 kg – dovoljena obremenitev strehe: 37 kg.
Zunanje mere: širina vozila 1.695 mm – kolotek spredaj 1.480 mm – zadaj 1.460 mm – rajdni krog 10,4 m. No­tra­nje me­re: širina spredaj 1.440 mm, zadaj 1.410 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 500 mm, zadnji sedež 460 mm – premer volanskega obroča 365 mm – posoda za gorivo 42 l.
Notranje mere: No­tra­nje me­re: širina spredaj 1.440 mm, zadaj 1.410 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 500 mm, zadnji sedež 460 mm – premer volanskega obroča 365 mm – posoda za gorivo 42 l.
Prtljažnik: Pros­to­rni­na prt­ljaž­ni­ka, iz­mer­je­na z AM stan­dard­nim kom­ple­tom 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 5 sedežev: 2 x kovček (68,5 l), 1 × nahrbtnik (20 l).

Naše meritve

T = -5 °C / p = 1.102 mbar / rel. vl. = 54 % / Gume: Bridgestone Blizzak LM-25 M+S 185/55/R 16 T / Stanje kilometrskega števca: 2.781 km
Pospešek 0-100km: 12,0s
402m z mesta: 17,7s ( 134km/h)
Prožnost 50-90km/h: 15,7 (IV.)s
Prožnost 80-120km/h: 22,8 (V.)s
Največja hitrost: 182km/h (V.)
Najmanjša poraba: 7,2l/100km
Najvišja poraba: 8,5l/100km
poraba na testu: 7,9 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 83,1m
Zavorna pot pri 100km/h: 44,2m
AM meja: 42m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 58dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 55dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 64dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 63dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 62dB
Trušč pri 130km/h v 3. prestavi 70dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 68dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 67dB
Trušč v prostem teku: 36dB
Napake med testom: brez napak
Ocena skupaj (319/420)
 • Da Jazz ne bo dosegel toliko ljudi, kot bi si pri Hondi želeli, je kriva predvsem njegova visoka cena. Če to odmislimo, gre za odličen avtomobil za prevoz potnikov in prtljage.

 • Zunanjost (13/15)

  Pohvala kakovosti izdelave zunanjosti in pozitivno mnenje o videzu.

 • Notranjost (100/140)

  Prostornost je za ta razred dobra, le zaradi kratkega pomika sedežev se bodo veliki počutili utesnjeno. Želeli bi si le boljših materialov in podloženih predalov.

 • Motor, menjalnik (54 /40)

  Motor je za namene Jazzovih kupcev dovolj zmogljiv. Na avtocestah manjka šesta stopnja menjalnika, ki je drugače pohleven. Slabše blaženje podvozja.

 • Vozne lastnosti (59 /95)

  Odpreš vrata, se usedeš in odpelješ brez težav.

 • Zmogljivost (20/35)

  Pospeševanje v peti prestavi traja in traja, pospešek je v povprečnih vodah, največja hitrost pa dovolj velika.

 • Varnost (36/45)

  Seveda kot mali avtomobil nima vseh sistemov, ki so na voljo v večjih avtomobilih. ESP je pohvalno serijski.

 • Gospodarnost

  Ni zgled varčnosti ne nizke nabavne cene, povprečno je jamstvo. Rabljenih ne boste dobili zastonj.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 2/5
Hvalimo in grajamo
samosvoja oblika
enostavnost upravljanja
prostornost in prilagodljivost (prtljažnik, zadnja klop)
število odlagalnih mest
volan
gibi prestavne ročice
majhen obračalni krog
cena
le petstopenjski menjalnik
manj učinkovito blaženje
plastična notranjost
vidljivost zaslončka radia pri močnejši svetlobi
enosmerno upravljanje potovalnega računalnika
ni dnevnih luči
prekratek vzdolžni pomik prednjih sedežev