Jeep Cherokee 2.5 CRD Sport

V zadnjih petdesetih letih se je v zahodni civilizaciji pojem svobode precej spremenil. Tisto, kar je bilo nekoč privilegij, je danes samoumevno. In ljudje iščejo nove razsežnosti pojma svobode.

S Cherokeejem se svoboda začne v petek ob dveh. Popoldan.

Prenesi PDF testa
15. 11. 2001

V Evropi je tole, kar vidite na fotografijah, novi Cherokee, doma v ZDA pa je Liberty. Svoboda. Koncern DC, oziroma DaimlerChrysler, oziroma nemško-ameriška poslovna naveza (v tem vrstnem redu zato, ker je tako sestavljeno ime podjetja) je pripravila zelo dobro nadaljevanje zgodbe s tem imenom, pa naj bo to indijansko pleme ali svoboda.

Če dobro pogledate in ovrednotite zunanjost, boste opazili, da je ta še vedno precej podobna zunanjosti starega Cherokeeja; karoserijske površine (kamor štejem pločevino in šipe) so se rahlo napihnile, robovi in vogali so postali bolj zaobljeni, zadaj so se znašle luči zanimive oblike in prednja žarometa sta prikupno okrogla. Skupaj s sodobnejšo interpretacijo značilne maske pred motornim hladilnikom je obraz novega Cherokeeja zadaj precej prijaznejši, bolj radoživ.

S takšno podobo bo Jeep nedvomno obrnil več glav, zvabil v salone več ljudi in prepričal kako gospo več, da si gospod sme omisliti tovrstno igračo. Večino pomanjkljivosti večjega formata prejšnje generacije so Američani odpravili, kar pomeni, da bodo zadovoljni tudi izbirčne gospe in bolj občutljiva mularija. Cherokee se je znebil neudobnega podvozja, zastarelega motorja in togega videza, a je ohranil večino od prej priznanih dobrih lastnosti. Skratka: postal je opazno sodobnejši.

Dobrih sedem centimetrov je pridobil pri dolžini medosja, spredaj pa se je toga prema morala umakniti odlični, dvojno prečno vodeni zasnovi posamičnega vpetja koles. Nekaj podobnega, skupaj z vijačnimi vzmetmi in s stabilizatorjem, je neposredna konkurenca ponujala že več kot desetletje.

Zadnje cenene listnate vzmeti z neprijazno karakteristiko so odšle v pokoj, gibanje odlične, večkrat vodene toge preme pa nadzirajo Panhardov drog in vijačne vzmeti. Kaj boljšega si s tehnične plati za tovrstni terenec v tem trenutku ne morete zamisliti.

Tudi rezultat je zelo dober. Kdor se še spominja obnašanja togih prem (ali morda kar prejšnjega Cherokeeja), bo tokrat navdušen. Ta terenec pri premagovanju krajših grbin sicer ni tako udoben kot A6, je pa kljub temu - upoštevaje namenskost in druge prednosti - odličen.

Terenci so že nekaj časa, odkar je njihova popularnost močno narasla, le bolj ali manj uspešna srednja pot med »orto« terencem in limuzino. Med neudobjem in udobjem. Čeprav so želje, zahteve in pripravljenost odrekanju pri različnih ljudeh različne, lahko ocenimo uspešnost kompromisa. Novi Cherokee se zdi v tem zelo uspešen, trenutno nedvomno v samem vrhu.

Čar tega (in konkretno tako gnanega) terenca je v tem, da se družina ves delovni teden udobno vozi po opravkih in se za konec tedna odpravi na izlet. Motor ni preveč požrešen in je prijazen pri izpolnjevanju zahtev voznika; prostora v vozilu je dovolj, vožnja pa je neutrujajoča. Če pa si gospod zaželi izliti nekaj adrenalina - prosim, izvolite, tankovski poligon in podobne vragolije so vam na voljo.

Cherokee ima še vedno dovolj čistokrvnosti terenske zasnove, da zmore obvladati voznikove terenske zahteve. Veliko prinese toga prema, malce nagaja dokaj nizek trebuh (čeprav teorija govori o razkošnih dvajsetih centimetrih najmanjše oddaljenosti, je praksa malce bolj kruta), glaven pa je seveda pogon. Ta sledi stari terenski logiki: osnoven zadnji pogon (živel makadam! ), priključljiv štirikolesni pogon, dodaten reduktor in samodejna zapora diferenciala na zadnji osi. Če zmorete oceniti zmožnosti na platišča nataknjenih gum (ki so navsezadnje seveda rezultat vaše izbire), lahko preživite krasne športne urice na terenu.

Takšen Cherokee ljubi makadamske ceste, ki jih je v Sloveniji na nekaterih predelih (hvala . . , no, tistemu, ki jih še ni asfaltiral) še vedno veliko. Vožnja po njih bo lahko opazno hitrejša, predvsem pa udobnejša kot z večino limuzin.

Cherokee se dobro znajde tudi na blatnih kolovozih in na kamnitih strmih cestah, če le sredinska grbina ali posamezne skale na sredi niso previsoke. In tale indijanec bo z ustrezno mero znanja in previdnosti dobro prenesel tudi globoke luže, blato in prepreke težkega terenskega poligona. V zdravi meri, seveda.

Če ga boste od tam pognali nazaj na avtomobilsko cesto, se ne smete ustrašiti tresenja volanskega obroča. Ta se prične tako obnašati, ker so jeklena platišča nesmotrno oblikovana: v njihovem (nepotrebnem) utoru se namreč nabere blato (ali sneg), ki se ne ozira na zahteve po centričnosti posameznega kolesa. Vsekakor velja avtomobil pošteno oprati, tudi zaradi boljše vidljivosti naokog, ki je pri čistih šipah prav po kombijevsko dobra. Na cesti bo lepa prednost tudi visoko sedenje voznika, vse druge lastnosti pa večidel pridejo s samo zasnovo notranjosti.

Novi Cherokee je v dolžino zrasel za okroglih deset centimetrov in se zredil za dvesto kilogramov. Notranjost še vedno označuje značilno kratka armaturna plošča, ki pa se je otresla toge terenske nezanimivosti. Kljub evropeizaciji podjetja je notranjost še vedno tipično ameriška: ključavnica za zagon ne spusti ključa, če ne pritisnete nerodnega gumba ob njej, ventilator ugasnete z gumbom za smer pihanja zraka, z njim prižgete tudi klimatsko napravo (ki deluje le v nekaterih legah) in notranja osvetlitev je popolna. Slabo in dobro.

Veliko notranje črne plastike se dobro skrije v prijaznih oblikah, le drobnarijam so namenili premalo prostora. Okrog voznika je veliko okroglin (zračniki, beli merilniki, kljuke za odpiranje vrat) in edina stvar, ki se je Evropejec ne navadi hitro, so na sredino postavljeni gumbi za električno odpiranje šip.

A voznik se na splošno ne bo pritoževal. Prestavna ročica je resda zelo trda, a tudi zelo natančna. Volan je terensko lahek, volanski obroč dobro oprijemljiv, rajdni krog v praksi dovolj majhen in vožnja nasploh lahkotna. Le leva noga nima kje počivati. Za ostale potnike je prostorsko dobro poskrbljeno, oprema je (vsaj po našem spisku) rahlo skopa (čeprav je tu vse, kar zares potrebujete), zvok avdiosistema pa je brez pripomb. Za vzgled drugim, tudi precej bolj prestižnim cestnim limuzinam.

Udobje oziroma dodatni notranji centimetri so nekaj malega ukradli prtljažniku, ki pa je še vedno povsem zadovoljiv tudi skozi oči potujoče družine. Zadnja klop dovoljuje tudi tretjinsko povečljivost, nakupovalne mamice pa so osrečili s šestimi kljukami za vpetje vrečk - pomaranče se torej ne bodo skotalile po prtljažniku.

V zadek se zdaj pride v dveh korakih, a z eno samo potezo: prvi del potega kljuke odpre šipo navzgor (z rahlo premajhnim dvigom), celoten poteg pa odpre pločevinasti del vrat v levo. Prijazno in učinkovito. Isto si drznem zapisati za motor.

Zvok, ki ga oddaja, ne skriva Dieslovega patenta, ampak če odštejem prestavno ročico, se v notranjosti ne čuti tresljajev, kar daje slutiti, da so se krepko potrudili z vpetjem stroja. Ta je v primerjavi s prejšnjim naredil nekaj korakov naprej, saj ima med drugim odmične gredi v glavi, neposredni vbrizg s skupnim vodom, krepko povečane zmogljivosti (v številkah), v praksi pa odličen navor vse od 1500 vrtljajev v minuti.

Pred to vrednostjo je lenoben in ga ne kaže preveč vznemirjati. Odlično se počuti v višjih vrtljajih vse do vrednosti 4300 (rdeče polje), vendar je priganjanje do te meje povsem nesmiselno. Dober navor dovoljuje ob morda le malenkostno poslabšanih zmogljivostih pretikanje pri 3500, morda pri 3700 vrtljajih v minuti. Takšen bo odličen na vseh vrstah urejenih cest, tudi na daljših vzponih avtomobilskih cest. Na terenu pa je ob vklopljenem reduktorju povsem brez pripomb.

Poraba? Pod 10 litrov za 100 kilometrov bo težko, prek 15 tudi; resnica je nekje vmes. Terenska (tudi hobi) vožnja žejo poveča, mesto in hitra avtomobilska cesta pa za kak liter ali dva zmanjša. Podeželska cesta in makadam sta najbolj hvaležna poligona, ampak saj veste: vsaka svoboda nekaj stane. Tista, ki ima opravka z uživanjem, še največ.

Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc, Uroš Potočnik

Jeep Cherokee 2.5 CRD Sport

Osnovni podatki

Prodaja: KMAG d.d.
Cena osnovnega modela: 31.292,77 €
Cena testnega modela: 32.443,00 €
Moč: 105kW (143 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 11,7 s
Največja hitrost: 170 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 9,0l/100km
Garancija: 2 leti brez omejitve kilometrov splošne garancije, Mobilna evropska garancija

Stroški (v enem letu)

Obvezno zavarovanje: 485,87 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 1.168,42 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - 4-taktni - vrstni - dizelski z neposrednim vbrizgom - nameščen spredaj vzdolžno - vrtina in gib 92,0 × 94,0 mm - gibna prostornina 2499 cm3 - kompresija 17,5 : 1 - največja moč 105 kW (143 KM) pri 4000/min - srednja hitrost bata pri največji moči 12,5 m/s - specifična moč 42,0 kW/l (57,1 KM/l) - največji navor 343 Nm pri 2000/min - ročična gred v 5 ležajih - 2 odmični gredi v glavi (zobati jermen) - po 4 ventili na valj - glava iz lahke kovine - vbrizg goriva po sistemu skupnega voda (Bosch CP 3) - turbinski polnilnik na izpušne pline, nadtlak polnilnega zraka 1,1 bar - hladilnik polnilnega zraka - tekočinsko hlajenje 12,5 l - motorno olje 6,0 l - akumulator 12V, 60 Ah - alternator 124 A - oksidacijski katalizator
Prenos moči: priklopljiv štirikolesni pogon - enokolutna suha sklopka - 5-stopenjski ročni menjalnik - prestavna razmerja I. 4,020; II. 2,320; III. 1,400; IV. 1,000; V. 0,780; vzvratna 3,550 - reduktor, prestavi 1,000 in 2,720 - prestava v diferencialu 4,110 - platišča 7J × 16 - gume 235/70 R 16 T (Goodyear Wrangler S4), kotalni obseg 2,22 m - hitrost v V. prestavi pri 1000/min 41,5 km/h
Zmogljivost: največja hitrost 170 km/h - pospešek 0-100 km/h 11,7 s - poraba goriva (ECE) 11,7/7,5/9,0 l/100 km (plinsko olje)
Voz in obese: terenski kombi - 5 vrat, 5 sedežev - samonosna karoserija - Cx=0,42 - spredaj posamične obese, vzmetne noge, dvojna trikotna prečna vodila, stabilizator - zadaj toga prema, vzdolžna vodila, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator - dvokrožne zavore, spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj bobnaste, servo, ABS, EVBP, mehanska ročna zavora na zadnja (ročica med sedežema) - volan z zobato letvijo, servo, 3,4 zasuka med skrajnima točkama
Mase: prazno vozilo 1876 kg - dovoljena skupna masa 2517 kg - dovoljena masa prikolice z zavoro 2250 kg, brez zavore 450 kg - dovoljena obremenitev strehe ni podatka
Zunanje mere: dolžina 4496 mm - širina 1819 mm - višina 1866 mm - medosna razdalja 2649 mm - kolotek spredaj 1524 mm - zadaj 1516 mm - najmanjša razdalja od tal 246 mm - rajdni krog 12,0 m
Notranje mere: dolžina (od armaturne plošče do zadnjega naslonjala) 1640 mm - širina (komolci) spredaj 1495 mm, zadaj 1475 mm - višina nad sedežem spredaj 1000 mm, zadaj 1040 mm - vzdolžnica prednji sedež 930-1110 mm, zadnja klop 870-660 mm - dolžina sedalnega dela prednji sedež 470 mm, zadnja klop 420 mm - premer volanskega obroča 385 mm - posoda za gorivo 70 l
Prtljažnik: normno 821-1950 l

Naše meritve

T = 10 °C - p = 1027 mbar - rel. vl. = 86 %
Pospešek 0-100km: 14,3s
1000m z mesta: 37,0s ( 137km/h)
Največja hitrost: 167km/h (V.)
Najmanjša poraba: 12,2l/100km
Najvišja poraba: 16,1l/100km
poraba na testu: 13,6 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 43,1m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 62dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 60dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 59dB
Napake med testom: brez napak
Ocena
  • Novi Cherokee je v vsem močno izboljšan, če ga primerjamo s predhodnikom. Je prikupnejši, prostornejši, lahkotnejši za vožnjo, udobnejši, bolj ergonomski in z boljšim pogonskim strojem. Je pa žal tudi krepko dražji. Kogar to ne moti, bo kupil dober, vsestranski družinski avtomobil, po godu njej in njemu.

Hvalimo in grajamo
prostornost
drobne uporabne rešitve
vodljivost, okretnost (glede na mere)
zvok avdio sistema
natančnost menjalnika, vklop reduktorja
motorne zmogljivosti
terenske zmogljivosti
videz zunanjosti
utrujajoč zvočni opozorilni sistem
malo prostora za drobnarije
zasnova platišč
skopa oprema (tudi glede na ceno)
logika upravljanja klimatizacije
ni prostora za levo nogo voznika
prenizek trebuh vozila
previsoka cena

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri