Kratki test: Dacia Logan MCV 1.5 dCi 75 Laureate

Se spominjate predhodnika? Z dvokrilnimi zadnjimi vrati je bil pravi mali dostavnik, ki je prišel prav tako za mojstra (dopoldan) kot za očeta (popoldan). No, uporabnost tudi pri novem ostaja, vendar zapakirana v lepši karoserijski paket.

Kratki test: Dacia Logan MCV 1.5 dCi 75 Laureate (foto: Saša Kapetanović) Saša Kapetanović
7. 4. 2014

 Pozabite na 'dostavniško' odpiranje vrat: novi Dacia Logan MCV je precej bolj klasičen družinski avtomobil, saj se mu prtljažnik odpira navzgor. S tem pa ni prav nič okrnjena uporabnost: s 573 litri osnovnega prtljažnika oziroma 1.518 litri ob podrtih zadnjih sedežih ni samo velik, ampak med največjimi, saj mu niti Renault Clio Grandour niti Seat Ibiza ST in Škoda Fabia Kombi ne pridejo blizu.

Rekorder je tudi s ceno, saj boste na trgu za ta denar le stežka dobili kombijevsko različico s turbodizlom in splošnim jamstvom od tri (osnovna ponudba) do pet let, če doplačate 210 evrov oziroma se odločite za nakup prek njihovega financiranja. Za slabih 13.400 evrov so v testnega Logana dali tudi precej dodatne opreme, recimo navigacijo, parkirana tipala na zadnjem delu, naslon za roke, usnje na volanskem obroču, električni pomik stekel spredaj, paket Media NAV, 15-palčna kolesa in kovinski lesk barve. Bravo! Toda zgodba o uspehu (le poglejte Daciine prodajne številke – tudi v bogatejših zahodnih državah!) ima tudi temno stran. Dacia Logan MCV je seveda podaljšani Sandero, ta pa temelji na tehniki prejšnjega Clia. Zato se ne čudite, da je troblja v levi obvolanski ročici, da je treba za dolivanje goriva uporabiti ključ in da v duhu varčevanja MCV nima vzdolžno nastavljivega volanskega obroča niti šeste prestave. Naslon za roke med prednjima sedežema je zelo zgovoren: za 105 evrov dobite nenastavljiv naslon, ki s poceni plastiko uniči optimizem, da notranjost sploh ni tako plastična, kot bi si človek mislil, da bo. Seveda volanski obroč, potisnjen daleč v armaturno ploščo, ne prispeva k dobremu položaju voznika, zato se je treba visokemu položaju, krajši sedalni površini in iztegnjenim rokam privaditi. Varčevanje se pozna tudi pri merilniku hitrosti, saj so vzeli kar tistega od bencinskega motorja (do 7.000 vrtljajev), stikala za šipe pa v nasprotju z Dusterjem pustili na dnu sredinske konzole.

Prenovljeni Logan MCV je dobil tudi precej novejših stvari z Renaultovih polic, recimo vmesnik Media NAV in funkcijo ECO, ki zaradi varčevanja spremeni delovanje motorne elektronike in klimatske naprave. Sistem Media NAV že poznamo oziroma smo ga že večkrat pohvalili. Prek sedempalčnega zaslona, občutljivega za dotik, lahko za skromnih 410 evrov doplačila preprosto upravljamo radio, navigacijo, sistem prostoročnega telefoniranja itd., nad funkcijo ECO pa nismo bili tako navdušeni. Na našem normnem krogu smo porabili kar 6,4 litra na 100 prevoženih kilometrov, kar ni ravno pohvalno za 1,5-litrski turbodizel. Verjetno bi pri Dacii (beri: Renaultu) naredili bistveno več, če bi pritaknili šesto prestavo in sistem, ki ugaša motor ob krajših postankih.

Podvozje je mehko, zato tudi udobno, skupaj z gumami pa je bilo treba na mokrem kar malce paziti. Dnevne luči pomenijo osvetlitev le prednjega dela avtomobila, zato naj vas ne presenetijo predori, saj boste zadaj neosvetljeni. Motor je načelno dober, če ga uporabljate kot bencinskega. To pomeni, da ni lenarjenja s prestavljanjem, saj se zaradi skromnejšega navora upira nižjim vrtljajem s tresenjem in ropotom. Zanimivo, čeprav ima le pet stopenj prenosa, na avtocesti nismo pogrešali šeste prestave.

Zato pozabite na prejšnji dostavnik, saj je ob prenovljeni zunanjosti in bolje založeni notranjosti Logan MCV veliko bolj osebni avtomobil. Veliko napak ostaja, vendar skozi prizmo cene te zbledijo.

Aljoša Mrak

Dacia Logan MCV 1.5 dCi 75 Laureate

Osnovni podatki

Prodaja: Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Cena osnovnega modela: 7.800 €
Cena testnega modela: 13.395 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 55kW (75 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 13,6 s
Največja hitrost: 164 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 6,4l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – gibna prostornina 1.461 cm3 – največja moč 55 kW (75 KM) pri 4.000/min – največji navor 200 Nm pri 1.750/min.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 5-stopenjski ročni menjalnik – gume 185/65 R 15 T (Fulda Kristall Montero 3).
Zmogljivost: največja hitrost 164 km/h – pospešek 0–100 km/h 14,8 s – poraba goriva (ECE) 4,4/3,7/3,9 l/100 km, izpust CO2 103 g/km.
Mase: prazno vozilo 1.090 kg – dovoljena skupna masa 1.670 kg.
Zunanje mere: dolžina 4.492 mm – širina 1.733 mm – višina 1.550 mm – medosna razdalja 2.634 mm –prtljažnik 573–1.518 l – posoda za gorivo 50 l.
Ocena
  • Sveža zunanjost in bogatejša notranjost sta dobrodošli, vendar je glavni adut tega avtomobila še vedno nizka cena avtomobila in dodatne opreme.

Hvalimo in grajamo
lepši videz (od bolj 'dostavniškega' predhodnika)
prtljažnik
cena (novega!) avtomobila
cena dodatne opreme
vmesnik Media NAV
materiali
položaj za volanom
pri dnevnih lučeh si zadaj neosvetljen
petstopenjski menjalnik in šibak motor (poraba goriva)
dolivanje goriva s ključem
gume na mokri podlagi