Kratki test: Seat Leon X-Perience 2.0 TDI (135 kW) DSG 4WD

Pri Audiju so Allroadi, pri VW Alltracki, pri Škodi je Scout, pri Seatu pa je zdaj X-Perience.

Kratki test: Seat Leon X-Perience 2.0 TDI (135 kW) DSG 4WD (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
13. 10. 2015

Kaj je treba narediti, da dobiš za kupce svež in zanimiv model, je jasno: vzameš družinski karavan, mu dodaš štirikolesni pogon, povečano razdalja trebuha od tal pa malo obrob in zaščit trebuha, namenjenih lepšemu videzu. V lonec je treba dati še bolj zmogljive motorje in začiniti z nekaj bolj pikantnimi kosi opreme. Pri Leonu X-Perience so se Seatovi kuharji zelo natančno držali recepta. Za osnovo so vzeli karavanski Leon ST, mu dodali štirikolesni pogon, njegov trebuh dvignili za 27 milimetrov od tal in mu dodali nekaj obrob in zaščit. Dodajte zanimivo rjavo barvo in nekaj prahu in testni Leon X-Perience bo videti prav odločno terenski.

Tokrat ga sicer nismo mučili po brezpotjih, temu vendarle ni namenjen, a ko smo z njim prevozili prve kilometre na predstavitvi, je bil vmes tudi terenski odsek, za katerega bi na prvi pogled prisegel, da bo Leona premagal in ga krepko obtolkel – pa je ta vse globoke luknje in poskakovanje prenesel brez težav. Pod motornim pokrovom testnega Leona se je (seveda) skrival najmočnejši dizel v ponudbi: 184-'konjska' različica dvolitrskega štirivaljnika. Moči in navora mu ne manjka, le tišji bi lahko bil. A ker gre vendarle za Seata, in ne za avto iz kake na koncernski lestvici višje stoječe znamke, je jasno, da Leonu niso namenili povsem vrhunske izolacije. Vendarle je je dovolj, da ni glasnejši, kot bi v tem razredu pričakovali. Poraba? Glede na štirikolesni pogon in zmogljivosti odlična. Na našem stokilometrskem normnem krogu se je Leon X-Perience zadovoljil z okroglimi petimi litri, testna poraba je bila z nekaj manj kot sedmimi tudi več kot zadovoljiva.

Štirikolesni pogon je seveda zadnja generacija koncernske klasike, namenjene avtomobilom s prečno vgrajenim motorjem. To pomeni sklopko Haldex pete generacije, nameščeno zadaj, ki računalniško nadzirano s pomočjo olja bolj ali manj stiska lamele v sebi in tako razporeja navor med prednji in zadnji kolesni par. Peta generacija je za 1,4 kilograma lažja od predhodnice, pri Leonu X-Perience pa seveda v osnovi poganja prednja kolesa. Skupaj z računalniško simulirano (s pomočjo zavor) diferencialno zaporo in voznikom, ki se ne ustraši prvega zdrsa, je sistem tudi ob čisto cestnih gumah dovolj učinkovit: na spolzki podlagi (na primer pesku) je treba le odločno pritisniti na plin in pustiti ele­ktroniki, da opravi svoje. Po nekaj vrtenja koles v prazno (včasih eno, včasih drugo, včasih za hip vsa hkrati) se bo Leon X-Perience izkopal iz težav. Skoraj vedno. Oprema X-Perience je zelo podobna klasični Leonovi opremi Style, zato je bogata, testni pa je bil bogato založen tudi z opremo z doplačilnega seznama.

Za 37 tisočakov dobite pravzaprav vse – odlične popolnoma LED-žaromete s samodejnim vklopom dolgih luči in zadnjih luči prek navigacijskega sistema pa športne sedeže, oblečene v kombinacijo usnja in alkantare in ogrevane, sistem za preprečevanje neželenega zapuščanja voznega pasu, aktivni tempomat (in omejevalnik hitrosti), samodejno zaviranje v sili ... Seznam opreme je res popoln, zato je počutje za volanom toliko prijetnejše. K temu pripomorejo še dobri sedeži in v celem dobra ergonomija, pa tudi dvosklopčni menjalnik DSG, ki je avtomobilu kot pisan na pločevino. Ob tem je mogoče izbirati tudi med športnim, udobnim in gospodarnim voznim profilom, kar pomeni različne nastavitve motorne elektronike, volana, aktivnega tempomata in stopalke za plin.

Ker je Leon X-Perience bolj oddaljen od tal od klasičnega karavana, so tudi nastavitve vzmetenja in blaženja drugačne, nekoliko bolj čvrste. Zato se lahko pri majhni hitrosti na ostrih grbinah zgodi, da se do potnikov prebije kak sunek več, po drugi strani pa je gibanje karoserije v ovinkih, pa tudi na bolj razbrazdanem vozišču, pri večjih hitrostih zelo dobro. Pri podvozju so Seatovi inženirji našli dober kompromis. To pravzaprav velja za Leona X-Perience v celoti: ni (ne na pogled ne po občutku) preveč terenski, je ravno prav velik, dovolj bogato opremljen in cenovno dovolj ugoden. Za tiste, ki bi si ga želeli za manj denarja, je (in bo) na voljo s šibkejšimi motorji, ročnim menjalnikom in le prednjim pogonom, pa še z manj dodatne opreme ga lahko opremite. A potem ne bo več takšen Nadleon.

bese­di­lo: Dušan Lukič

Leon X-Perience 2.0 TDI (135 kW) DSG 4WD (2015)

Osnovni podatki

Prodaja: Porsche Slovenija
Cena osnovnega modela: 23.670 €
Cena testnega modela: 36.044 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 135kW (184 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 7,1 s
Največja hitrost: 224 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,9l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – gibna prostornina 1.968 cm3 – največja moč 135 kW (184 KM) pri 3.500/min – največji navor 380 Nm pri 1.750–3.500/min.
Prenos moči: motor poganja vsa štiri kolesa – 6-stopenjski robotizirani menjalnik z dvema sklopkama – gume 225/45 R 18 W (Goodyear EfficientGrip).
Zmogljivost: največja hitrost 224 km/h – pospešek 0–100 km/h 7,1 s – poraba goriva (ECE) 5,6/4,5/4,9 l/100 km, izpust CO2 129 g/km.
Mase: prazno vozilo 1.529 kg – dovoljena skupna masa 2.060 kg.
Zunanje mere: dolžina 4.535 mm – širina 1.816 mm – višina 1.481 mm – medosna razdalja 2.630 mm – prtljažnik 587–1.470 l – posoda za gorivo 55 l.

Naše meritve

T = 15 °C / p = 1.014 mbar / rel. vl. = 94 % / stanje kilometrskega števca: 2.185 km
Pospešek 0-100km: 8,3s
402m z mesta: 16,0s ( 142km/h)
Prožnost 50-90km/h: Meritev s tovrstnim menjalnikom ni možna.s
Največja hitrost: 224km/h (VI.)
poraba na testu: 6,8 l/100km
Poraba goriva na normnem krogu: 5,0 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 35,6m
AM meja: 40m
Ocena
  • Pri Seatu so se natančno držali recepta za tovrstne avtomobile in dodali nekaj svojih začimb. Jed je odlična.

Hvalimo in grajamo
motor
poraba
videz
oprema
aktivni tempomat nima funkcije samodejne mestne vožnje