Kratki test: Volkswagen Polo 1.2 TSI BMT Highline

Volkswagen s prenovo Pola ni tvegal. Oblikovno ostaja enak, dodano je tisto, kar je manjkalo, hkrati pa so motorji varčnejši in čistejši.

Kratki test: Volkswagen Polo 1.2 TSI BMT Highline (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
23. 7. 2014

Ko bomo na cesti uzrli Volkswagnovega Pola, bo tako težko ugotoviti, za katero generacijo gre. Zadnjo, torej peto, ali prejšnjo, za katero se je denimo lani odločilo kar 721.000 kupcev? Tudi sicer je Polo Volkswagnova uspešnica, saj se je zanj po vsem svetu do zdaj odločilo že več kot 14 milijonov kupcev. Tudi zato je verjetno vsakomur jasno, zakaj pretirane oblikovne spremembe sploh niso pomembne.

No, te seveda so, a je zanje treba vedeti. Morda najlažje bo opaziti LED-luči, pozorno oko bo pod prednjim odbijačem uzrlo tudi tipalo radarskega tempomata, ki zna ne le samodejno voziti za spredaj vozečim vozilom, temveč lahko prepreči tudi nalet pri mestni vožnji. Seveda so to le nekatere novosti, več je takšnih, ki so očem skrite in so bodisi v notranjosti avtomobila ali morda v obliki novih asistenčnih in varnostnih sistemov.

Volkswagen Polo po vzoru večjega brata morda ne navdušuje najbolj z obliko, bolj z vsem drugim. No, glede na barvo testnega avtomobila (ki je novost zadnje generacije) bi težko trdil, da se nihče ni obrnil za avtomobilom, pa vendarle – tudi notranjost Pola ne ponuja nič presenetljivega, pa se voznik skupaj s potniki vseeno v notranjosti počuti več kot dobro. Že pregovorno odlična ergonomija poskrbi, da voznik v trenutku najde vsa potrebna stikala in gumbe, ker pa je bil testni avtomobil opremljen z najboljšo opremo Highline, je bilo prisotnih še nekaj sladkorčkov.

Navdušila sta sredinska konzola in radijski sprejemnik, na katerega je bilo mogoče zunanje naprave priključiti prek sistema bluetooth in vtičnice USB, za predvajanje glasbe pa je na voljo tudi reža za spominsko kartico SD. Radijski sprejemnik oziroma njegov zaslon je občutljiv za dotik, posledično je upravljanje sistema v celoti bistveno lažje in varnejše. Naštevati vso opremo bi bilo nesmiselno, saj je je navsezadnje na tovarniškem seznamu za skoraj dve strani, vseeno pa velja omeniti, da je med njo kar nekaj stvari, ki so bile še do nedavnega na voljo le v večjih in bistveno dražjih avtomobilih.

Klimatska naprava je v paketu opreme Highline povsem samodejna, pred očmi voznika in med merilnikoma na armaturni plošči je nov večfunkcijski prikazovalnik, ki po vzoru večjega Golfa prikazuje podatke potovalnega računalnika v treh kategorijah (skupno, od zadnjega točenja goriva in od zadnjega začetka vožnje), radijski sprejemnik in njegove sladkorčke smo že omenili, na voljo pa so tudi osvetlitev za noge spredaj in predvsem v kozmetičnih ogledalih v senčnikih (dame se ne bodo več pritoževale!) ter sistem Start-Stop in tisti za zaznavanje utrujenosti voznika. Ko omenjamo sistem Start-Stop, seveda ne moremo mimo motorja. Vedno ko prevzamemo testni avtomobil, vsaj delno poškilimo k motorju, njegovi velikosti in moči. Pod motornim pokrovom testnega Pola je bil 1,2-litrski bencinski TSI z 90 'konji'.

Okej, ampak enak motor je na voljo tudi s 110 'konji'. Škoda, se bomo pa bolj počasi vozili, sem si zamrmral in se odpeljal. V mestu se ne opazi, a že na ljubljanski obvoznici se hitro ugotovi, da kombinacija avtomobila in motorja sploh ni slaba! Tehnični podatki nato razkrijejo kar 184 km/h največje hitrosti, pospešek do hitrosti 100 km/h (ki je, mimogrede, pod 11 sekundami), pa tako in tako že dolgo ni več prioriteta v mojem življenju. Sistem Start-Stop deluje odlično, pomik prestavne ročice poteka gladko, pogled na merilnike je brezhiben, izdelava pa nemško natančna.

Dobro, menjalnik ima zgolj pet prestav, a ker je šesta navadno namenjena predvsem varčevanju goriva, se hitro izkaže, da prave potrebe po njej ni. Polo je za 100 prevoženih kilometrov v povprečju porabil 6,6 litra bencina, na normnem krogu pa je za 100 prevoženih kilometrov umirjene vožnje povsem po prometnih in predvsem hitrostnih omejitvah porabil zgolj pet litrov bencina. Če se vozniku zahoče, se Polo brez težav spopade tudi s hitrejšo vožnjo, avtocestne hitrosti so zaradi največje hitrosti lahko presenetljivo velike, prav nič pa se ni treba bati tudi hitrejše vožnje po ovinkasti cesti.

Če ob tem pomislimo, da je novi Polo precej večji od Golfa prve generacije in le pet centimetrov krajši od Golfa tretje generacije, je jasno, da težav z velikostjo oziroma prostornostjo sploh ne bi smel imeti. Brez težav bi lahko bil prvi avtomobil v manj številčni družini, za drugega pa je morda kar idealen.

Res pa je, da Polo v primerjavi z nekaterimi razrednimi tekmeci ni prav poceni. A cena ni vedno merilo, šteje tudi marsikaj drugega. Zagotovo tudi to, da je mlajši brat najboljšega 'svetovnega' avtomobila lanskega leta. Golfa, seveda.

Besedilo: Sebastjan Plevnjak

Volkswagen Polo 1.2 TSI BMT Highline

Osnovni podatki

Prodaja: Porsche Slovenija
Cena osnovnega modela: 10.718 €
Cena testnega modela: 14.705 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Pospešek (0-100 km/h): 11,8 s
Največja hitrost: 18,0 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,7l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbobencinski – gibna prostornina 1.197 cm3 – največja moč 66 kW (90 KM) pri 4.800/min – največji navor 160 Nm pri 1.400–4.000/min.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 5-stopenjski ročni menjalnik – gume 215/40 R 17 V (Dunlop SP Sport Maxx).
Zmogljivost: največja hitrost 184 km/h – pospešek 0–100 km/h 10,8 s – poraba goriva (ECE) 6,0/4,0/4,7 l/100 km, izpust CO2 107 g/km.
Mase: prazno vozilo 1.107 kg – dovoljena skupna masa 1.620 kg.
Zunanje mere: dolžina 3.972 mm – širina 1.682 mm – višina 1.462 mm – medosna razdalja 2.470 mm –prtljažnik 280–952 l – posoda za gorivo 45 l.

Naše meritve

T = 26 °C / p = 1.018 mbar / rel. vl. = 40 % / stanje kilometrskega števca: 1.942 km
Pospešek 0-100km: 11,8s
402m z mesta: 18,0s ( 125km/h)
Prožnost 50-90km/h: 11,9s (IV.)
Prožnost 80-120km/h: 17,8s (V.)
Največja hitrost: 184km/h (V.)
poraba na testu: 6,6 l/100km
Poraba goriva na normnem krogu: 5,0 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 37,8m
AM meja: 40m
Ocena
  • Volkswagen Polo v novi izdaji ne ponuja nič dramatično novega. Vseeno se izkaže kot celota, kot avtomobil, ki mu težko kaj očitamo. Tu mu precej pomaga tesna sorodstvena povezava z večjim in bolj priznanim Golfom. Ni najcenejši, a je v marsičem najboljši. Kaj se dobi za malo denarja, pa itak veste ...

Hvalimo in grajamo
oblika
motor
menjalnik
parkirna tipala (spredaj, zadaj)
infotainment in povezljivost bluetooth
počutje in prostornost v kabini
kakovost in natančnost izdelave
pet prestav
osnovna cena (brez popustov!)