Mercedes-Benz E 250 CDI BlueEfficiency Elegance

Mercedes-Benzov E je eden tistih avtomobilov, o katerem je težje pisati kot o večini drugih. Preprosto zato, ker gre za zelo korekten avtomobil, ki ima zaradi zvezde na nosu seveda svojo ceno, a ne ponuja ničesar, na kar bi se lahko 'obesili'. Je pač avtomobil.

Prenesi PDF testa
25. 7. 2009

Spominjam se stanja pred rdečo lučjo in za E-jem čakajočega možakarja, na pogled običajnega fizičnega delavca, ki je z napol oroselimi očmi in prikritim nasmehom zrl v E-jev zadek, kot bi bil začaran. Verjetno je sanjaril o Benzovi limuzini in o boljših časih. Podobno, čeprav z nekoliko drugačnim pristopom, se dogaja tudi v Stuttgartu.

Spomnimo se velikega vpoklica prejšnjega E-ja, s katerim so pri Daimlerju poskušali odpraviti težave z vzdržljivostjo in kakovostjo. Z naslednikom si Mercedes-Benz seveda želi popraviti stare napakice in v skladu s politiko poskuša znižati povprečno starost kupca takega avtomobila.

E je z novimi dvojnimi lučmi, strmo odrezanim nosom in veliko motorno masko, na vrhu katere se bohoti obvezna zvezda, prav veličasten. Drznost se prek dolgega pokrova, pod katerim je 2, 2-litrski CDI vgrajen skoraj sredinsko, prelije v elegantnost, ki jo zaključijo odrezani zadnji blatniki (obujanje oblikovalskih potez izpred več kot pol desetletja) in povsem drugače postavljene zadnje luči, kot smo bili vajeni pri predhodniku.

Po zunanjih potezah je, kot to velja tudi za razred C, mogoče razlikovati med različicami Avantgarde, AMG in Elegance. Za ljubitelje podrobnosti: navadni E ima trilamelno mrežo hladilnika, za Elegance pa so značilne številne pokromane aplikacije.

Tradicionalistična zadržanost v jasno začrtanih mejah dobrega okusa je brez pretiravanja opazna tudi v notranjosti ? usnje, v primeru testnika še okraski iz pravega jesena (grčastega! ) in občutljiva, a za oči prijazna dvobarvna armaturna plošča.

Volan je spet velik in večopravilni in vsi gumbi so na pravih mestih. Obvolanska ročica je le ena, a z njo bodo imeli nekaj težav (dokler se ne navadijo) le tisti, ki veliko vozijo tudi druge avtomobile z dvema, večinoma nameščenima višje kot v E, v katerem je znova najti nožno parkirno zavoro in že zastarelo ročico tempomata.

So pa toliko modernejši merilniki, informativen potovalni računalnik, ki ga je lahko upravljati, ter volanski obroč s številnimi gumbi, ki so udobnejša bližnjica do funkcij. Kot se za E-ja in še posebej Elegancea spodobi, je potniški prostor umirjen, a žlahten. Tako da bi v njem poslušal Bacha, in ne Sex Pistolsov.

Izza lesenih dekoracij notranjost nežno osvetljuje blagodejna svetloba, sedeži so udobni in foteljski (a z dobrim bočnim oprijemom! ), stiki pa skoraj kirurško natančni. Tudi osrednji barvni prikazovalnik se ne vda v nobenih svetlobnih razmerah.

Osrednji gumb za upravljanje zabavno-informacijskega sistema je nameščen na idealno mesto tik pod komolčno oporo. Odlagalnih mest ni toliko kot v limuzinskih kombijih, a z nekaj racionalizma pospravljanje v zaprta predalnika ne bi smelo biti težavno.

Pri prostornosti in udobni namestitvi v notranjosti E ne dovoli, da bi domišljija cvetela, saj je vse na pladnju. Tudi prtljažnik je s 540 litri dovolj velik. Pikolovci bodo sicer grajali ozko nakladalno luknjo (ki jo lahko dodatno zakriva izvlekljiv predal, imenovan Easy Pack– zelo uporaben je za manjše in manj kot 10 kg težke stvari), v nos jim bodo šli tudi neravno dno nad zadnjo premo in odkrita nosilca, drugi pa bodo E-jev zadek, ki ga je treba zaradi nepreglednosti nujno opremiti z doplačljivim Parktronicom, hvalili, ker ga je, če na seznamu doplačil izberete to možnost, možno s podiranjem zadnje klopi preprosto povečati.

Nikoli se ne ve, kdaj je treba odpeljati kakšno večjo olje za na steno dnevne sobe. Mojstrovina da Vincija in Rembrandta bi morala prevoz preživeti brez težav, saj je vožnja v E-ju udobna. Vendar pa ne zelo udobna, če ne doplačate zračnega vzmetenja.

Brez njega, torej s serijskim podvozjem je E 250 CDI večinoma prepričljiv, a sem in tja na kakšni večji grbini pokaže, da ni vsemogočen. Motorna paleta novega E-ja je preprič­ljiva: izboljšani bencinski in dizelski motorji, med zadnjimi tudi preizkušeni 2, 2-litrski turbodizel z dvakratnim prisilnim polnjenjem in z novo generacijo vbrizga po skupnem vodu in s kopico sladkorčki za tehno frike.

V praksi motor navduši s pokritostjo vseh motornih vrtljajev. Moči nikdar ne zmanjka, na pladnju stoji že nad prostim tekom, veliko pa o pogumnemu nastopu 250 CDI-ja pove tudi podatek, da je 500 Nm navora že pri 1.600/min. Tam nekateri turbodizli sploh še ne zadihajo, kaj šele, da bi pihali skozi obe nosnici. Agregat je glasen le v višjih vrtljajih.

Vodljivost in lega na cesti bosta navdušila vse povprečne kupce Benzovega mini S-a, saj gre E kot po tirnicah (stabilizacijska elektronika zelo učinkovito ukrepa v 'posebnih' okoliščinah), po občutku pa se bodo mlajši in večje dinamike žejni kupci vendarle spogledovali z glavnima tekmecema, že nekoliko ostarelim BMW-jem serije 5 in ne dolgo nazaj prenov­ljenim Audijem A6, ki pa, če pustimo šport­nost na avtobusni postaji, novemu E-ju lahko marsikaj zavidata.

Zagotovo pa ne slabše strani testnega paketa, to je komaj petstopenjskega samodejnega menjalnika s komfortnim in športnim načinom delovanja. E 250 CDI je tovarniško (brez doplačil) na voljo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, kar je, če ne zahtevate samodejneža, morda boljša rešitev kot prestavno podhranjena avtomatika, ki sicer pretika lepo, se ne obotavlja, ne moti in naj bi bila po tovarniških podatkih celo hitrejša od 0 do 100 km/h kot ročni, a E zaradi njenih le petih stopenj na avtocesti popije nekoliko več.

V najvišji, to je v peti prestavi kaže merilnik hitrosti 130 km/h, merilnik vrtljajev pa 2.400/min. Za avtocestno usmerjenega E-ja ne povsem optimalno. Ker nismo delali neposredne primerjave med E-jem z ročnim in samodejnim menjalnikom, bomo morali verjeti tovarniškim podatkom, ki zagotavljajo, da je normna poraba pri samodejnežu večja za kar 0, 7 litra. Na testu se je gibala med devetimi in skoraj 11 litri na 100 prevoženih kilometrov, kar pomeni, da je ob manj kot 60-litrski posodi za gorivo težko dosegati velike razdalje.

Čeravno oznaka BlueEfficiency (seveda podprta z ustreznimi tehničnimi in drugimi ukrepi, kot so drugačne gume) obljublja drugače. Če potegnemo črto, je pogonski sklop vedno dovolj uren, kombinacija s podvozjem in učinkovitimi zavorami pa primerna. Konec koncev se (sicer hiter) samodejnež poda značaju takšnega E-ja, ki je predvsem umirjen. Je pa spet cena tista, ki išče kupce, in ne obratno.

Čeprav je bilo v testnem E-ju za dobrih 16 tisočakov dodatne opreme, smo v 64 evrov vredni limuzini pogrešali marsikaj, kar je še mogoče dokupiti: vstop brez ključa, radarski tempomat, opozorilnik na mrtve kote, popolnoma električno nastavljiva prednja sedeža s spominom, električno nastavljiv volanski obroč, pomočnika za vožnjo ponoči …

Varnost je stvar, ki jo pri E-ju zelo poudarjajo. Med drugim je opremljen z aktivnim motornim pokrovom za zaščito pešcev in s kopico varnostnih blazin (tudi s kolensko za voznika).

Iz oči v oči . .

Aljoša Mrak: Zapriseženi Mercedesovi vozniki se bodo v novem E-ju počutili kot riba v vodi. Še vedno je udoben (čeprav bi lahko bil motor tišji in menjalnik vsaj šeststopenjski) ter na srečo tudi bolje narejen kot predhodnik. Zdi se mi le, da je premalo drugačen, da bi pritegnil tudi voznike drugih znamk. Pri C-ju so bili tehniki drznejši, lahko bi rekli tudi uspešnejši.

Vinko Kernc: Ker je to Mercedes-Benz, močno dvomim, da so se zmotili. In ravno zato: notranji trušč in tresljaje so pri nekaterih modelih (začenši z GLK) bolje ukrotili, volanski mehanizem je precej nedorečen, zunanji videz se izgublja v detajlih, ki se ne zdijo posrečeni, in notranjost kljub prijetni barvni kombinaciji (v primeru testnega avtomobila) ne asociira na mlade voznike in njihov okus. Če odštejem motor(je), se zdi, kot da je tale E korakanje na mestu v primerjavi s prejšnjo generacijo. Ki je bila zelo dobra.

Koliko stane v EUR

Dodatna oprema testnega vozila:

Zložljivi zunanji ogledali 761

Stranski varnostni blazini zadaj 479

Držalo za kozarce 78

Priključek za avdio naprave 226

Odlagalni predal Easy Box 233

Samodejno zaznavanje otroškega sedeža 49

Parkirna tipala 1.015

Zložljiva zadnja klop 613

Pepelnik 63

Predpriprava za mobilni telefon 550

DVD-predvajalnik 2.341

Zasilno rezervno kolo 99

Gretje prednjih sedežev 472

Paket opreme Elegance 2.277

Okrasni deli v lesu 268

Mitja Reven, foto: Aleš Pavletič

Mercedes-Benz E 250 CDI BlueEfficiency Elegance

Osnovni podatki

Prodaja: AC Intercar d.o.o.
Cena osnovnega modela: 44.400 €
Cena testnega modela: 64.122 €
Moč: 150kW (204 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 7,7 s
Največja hitrost: 240 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 6,2l/100km
Garancija: 2 leti splošne garancije, 2 leti garancije na lak, 30 let garancije za prerjavenje.
Sistematični pregled na 20.000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 1.383 €
Gorivo: 10.590 €
Gume (1) 2.041 €
Obvezno zavarovanje: 5.020 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 6.990 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 53.399 € (strošek na km: 0,54 €)

Tehnični podatki

Motor: 4–valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 83 × 99 mm – gibna prostornina 2.143 cm? – kompresija 16,2 : 1 – največja moč 150 kW (204 KM) pri 4.200/min – srednja hitrost bata pri največji moči 13,9 m/s – specifična moč 70 kW/l (95,2 KM/l) – največji navor 500 Nm pri 1.600–1.800/min – 2 odmični gredi v glavi (veriga) – po 4 ventili na val – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – turbinska polnilnika na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja zadnji kolesi – 5-stopenjski samodejni menjalnik – prestavna razmerja I. 3,60; II. 2,19; III. 1,41; IV. 1,00; V. 0,83; – diferencial 2,65 – platišča 8J × 17 – gume 245/45 R 17 W, kotalni obseg 1,97 m.
Zmogljivost: največja hitrost 240 km/h – pospešek 0–100 km/h 7,7 s – poraba goriva (ECE) 8,3/5,0/6,2 l/100 km.
Voz in obese: limuzina – 4 vrata, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamični obesi, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (stopalka) – volan z zobato letvijo, hidravlični servo, 2,75 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1.735 kg – dovoljena skupna masa 2.280 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 1.900 kg, brez zavore: 750 – dovoljena obremenitev strehe: 100 kg.
Zunanje mere: širina vozila 1.854 mm – kolotek spredaj 1.585 mm – zadaj 1.604 mm – rajdni krog 11,25 m.
Notranje mere: širina spredaj 1.510 mm, zadaj 1.500 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 520 mm, zadnji sedež 480 mm – premer volanskega obroča 380 mm – posoda za gorivo 59 l.
Prtljažnik: Pros­to­rni­na prt­ljaž­ni­ka, iz­mer­je­na z AM stan­dard­nim kom­ple­tom 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 5 sedežev: 2 x kovček (68,5 l), 1 × letalski kovček (36 l), 1 × nahrbtnik (20 l).

Naše meritve

T = 22 °C / p = 1.199 mbar / rel. vl. = 29 % / Gume: Goodyear Efficient Grip 245/45/R 17 W / Stanje kilometrskega števca: 3.334 km
Pospešek 0-100km: 8,3s
402m z mesta: 15,9s ( 143km/h)
Največja hitrost: 240km/h (V.)
Najmanjša poraba: 9,0l/100km
Najvišja poraba: 10,7l/100km
poraba na testu: 10,0 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 63,5m
Zavorna pot pri 100km/h: 37,4m
AM meja: 39m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 54dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 52dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 52dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 58dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 56dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 55dB
Trušč pri 130km/h v 3. prestavi 62dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 61dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 60dB
Trušč v prostem teku: 38dB
Ocena skupaj (349/420)
 • Kot pravi Mercedes-Benz seveda zahteva nekaj večji denarni vložek, a se oddolži s polno mero udobja, sodobne tehnike in imidža.

 • Zunanjost (11/15)

  Kupci E-ja ne pričakujejo oblikovne drznosti, a zahtevajo (in dobijo) odlično izdelavo.

 • Notranjost (108/140)

  V notranjosti je jasno, kam je šlo veliko denarja. Usnje, pravi les, udobje in prijeten ambient.

 • Motor, menjalnik (55 /40)

  Ocene bi bile boljše, če bi petstopenjski menjalnik pospravili na smetišče zgodovine.

 • Vozne lastnosti (59 /95)

  Ni najbolj dinamičen med ovinki, je pa vedno zanesljiv. Pohvale zavoram.

 • Zmogljivost (28/35)

  Dovolj uren in hiter in tudi prožnost mu ne dela težav.

 • Varnost (51/45)

  Na seznamu dodatne opreme je ostalo še kar nekaj varnostnih dobrot, ki iz E-ja naredijo pravo trdnjavo na kolesih.

 • Gospodarnost

  Cenovno primerljiv s tekmeci, poraba goriva je v sprejemljivih mejah. 30-letno jamstno proti prerjavenju!

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
zanesljive zavore
varnostni paket
menjalnik (hitrost)
motor (zmogljivosti)
izdelava
zanesljiva lega
vodljivost
prostornost
udobje
eleganten videz
serijska oprema
cena
glasnost motorja v višjih vrtljajih
le ena obvolanska ročica
nožna parkirna zavora
prostornina posode za gorivo
le petstopenjski menjalnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri