Nissan Qashqai 2.0 dCi 4WD Avt. Premium

Naša življenja niso tako napeta, da bi bile naše cestne poti dirke. Zato tudi ni tako pomembno dejstvo, da je Qashqai z enakim motorjem, enako opremo, enakim pogonom in šeststopenjskim ročnim menjalnikom pri sprintu do 100 km/h za dobro sekundo hitrejši od različice s samodejnim menjalnikom.

Prenesi PDF testa
12. 3. 2008

Takšna je zgodba glede na tovarniške podatke. Ne gre zanemariti resnice, da je pri slovenskem Nissanu mogoče naročiti šeststopenjski samodejni menjalnik (cena je 1.450 evrov) samo v kombinaciji z dvolitrskim turbodizlom (110 kilovatov), ki ? mimogrede ? pomeni vrh Qashqaieve motorne ponudbe.

Kot ste verjetno razbrali že iz uvoda, samodejni menjalnik nekoliko zamori veselje motorja do dela in skrbi, da ga pota ne bi zanesla na stran brutalnežev. Vse je postreženo z mehkobo. Zgodilo se je, da sem zamenjal Qashqaia s CVT-jem za takega s klasično avtomatiko, in ker so bile misli prvih nekaj kilometrov zelo mirne vožnje z novincem nekje drugje, sploh nisem opazil, da imam opravka z drugačnim menjalnikom. Veliko je k temu pripomogla tudi zelo podobna prestavna ročica. Prva ugotovitev je bila torej ta, da menjalnik menja zobnike zelo mehko (a vseeno opazno, ko imate glavo na pravem mestu), kar je praksa tudi pri menjavi ob polnem plinu, ko elektronika sicer dvigne motorne vrtljaje vse do rdečega polja (ta se začne pri 4.500/min), a prestavo zamenja elegantno in počasi.

Elektronika poseže tudi v delovanje ročnega načina, če je zaradi previsokih vrtljajev ogroženo zdravje motorja ali če bi ta agregat zaradi prenizkih vrtljajev ugasnil. Zgodba je lahko tudi obratna ? voznik se sredi samodejnega načina odloči, da bo pretikal sam, pomakne prestavno ročico v levo in s pomikanjem naprej pretakne v višjo oziroma s pomikom proti sebi v nižjo prestavo ter tako pretika ročno.

Program ‘manual’ pa ni namen takšnega Qashqaia, saj je delovanje v samodejnem načinu dovolj dobro: pri prehitevanjih ali vključevanju v promet se menjalnik ne moti, se ne obotavlja in le redkokdaj cuka. To se zgodi včasih pri pretikanju iz tretje v drugo ali iz druge v prvo prestavo.

Dvolitrski dizel dCi s turbopuhalom in vbrizgom po skupnem vodu zagotovo pride še bolj do izraza pri ročnem menjalniku, saj avtomatika s svojo mehkobo umiri vseh 150 ‘konjev’ in kar 320 Nm navora, ki sicer omogočajo, da na ravnini speljete tudi v drugi prestavi. S takšnim Qashqaiem ste na cesti lahko tudi čisto spodobno hitri, le od pospeškov ne pričakujte, da vam bodo na čelo nalili kapljice potu. Menjalnik sicer dobro ‘posluša’ in vztraja pred rdečim poljem vrtljajev, ko spozna, da si voznik želi hitrejše vožnje. Hitrejši vozniki bodo morda nergali le nad časom, ki si ga vzame Qashqai, da ukaz s pohojene stopalke za plin udejanji v motornih vrtljajih. A čas je, kot smo omenili že v naslovu, relativen in večina voznikov relativnosti sploh ne bo povezovala s počasnostjo.

Motor je zjutraj v mrazu pričakovano glasen, zatem pa se njegovo delovanje umiri na čisto spodobno raven decibelov in spomin na dizla je živ le še pri višjih vrtljajih. S testnim Qashqaiem se lahko povsem spodobno peljete že pri 1.500 vrtljajih na minuto. Takole, s (približno) tisočakom in pol, gre brez težav v četrti prestavi pri okoli 50 km/h.

Pri Qashqaiu s samodejnim menjalnikom je poraba večja: kombinirana poraba po tovarniških podatkih presega porabo Qashqaia z ročnim menjalnikom za skoraj liter plinskega olja na 100 prevoženih kilometrov. Ali tovarniški podatki držijo, smo lahko tudi preverili: testni 2.0 dCi s samodejnim menjalnikom je v povprečju porabil najmanj devet litrov in največ 10, 3 litra na 100 kilometrov. Poraba goriva torej ni adut te različice, za kar so krivi tudi višja karoserija (več upora), štirikolesni pogon in večja masa avtomobila, ki je presegla 1, 6 tone.

Odločen in natančen samodejni menjalnik se dobro poda Qashqaievemu pogonu, spet pa je tu omejitev: ta menjalnik je mogoče pri nas dobiti le v paketu s 4WD. Izbira pogona je delno prepuščena vozniku, ki lahko izbere dvo- ali štirikolesno gnan način (elektronika razporeja moč na premi glede na potrebe) ali pa z vrtenjem izbirnega gumba zaukaže sredinsko zaporo diferenciala. Križanec Qashqai je zaradi visoke nasajenosti primeren za vožnjo po kolovozih ali snegu (pogoj so dobre gume), višina ga (spredaj) naredi preglednejšega, lahkotna sta vstopanje in izstopanje.

Prtljažnika je z 352 litri manj, kot bi pričakovali, spremenljivost notranjega prostora je slaba (le podiranje naslonjal zadnjih sedežev), vzmetenje je udobno (kakšna kratka neravnina vseeno uide v kabino), oprema Premium pa tako bogata, da je cena testnega Qashqaia zapeljala v višave.

V praksi Qashqai preseneti še s skromnim nagibanjem karoserije glede na tip vozila. Inženirji, ki še vedo, kaj je užitek v vožnji, so servoojačali tudi volanski mehanizem. Notranjost je zanimiva, ergonomija ima še nekaj rezerve (neosvetljeni gumbi, le voznikova šipa se spusti samodejno, slaba berljivost osrednjega zaslona ob močnejši sončni svetlobi, za vklop zadnje meglenke je treba vklopiti prednji), pri odpiranju vrat prtljažnika je treba paziti na glavo, kamera, ki pomaga pri vzvratni vožnji, pa je v dežju slabo uporabna. Pametni ključ v opremi Premium olajša uporabo, telefon s povezavo Bluetooth omogoča varnejše telefoniranje, ogrevani sedeži odženejo zimski mraz, ksenonska žarometa s pranjem svetita zanesljivo, zaradi 17-palčnih litih platišč in panoramskega strešnega okna pa je tak Qashqai drugačen od preostalih različic tudi na zunaj.

Mitja Reven, foto:? Vinko Kernc

Nissan Qashqai 2.0 dCi 4WD Avt. Premium

Osnovni podatki

Prodaja: Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Cena osnovnega modela: 31.010 €
Cena testnega modela: 32.920 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 110kW (150 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 12,0 s
Največja hitrost: 185 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 7,8l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – gibna prostornina 1.994 cm? – največja moč 110 kW (150 KM) pri 4.000/min – največji navor 320 Nm pri 2.000/min
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi (preklopljiv štirikolesni pogon) – 6-stopenjski samodejni menjalnik – gume 215/60 R 17 H (Bridgestone Dueler H/T Sport).
Zmogljivost: največja hitrost 185 km/h – pospešek 0–100 km/h 12,0 s – poraba goriva (ECE) 10,1/6,5/7,8 l/100 km
Mase: prazno vozilo 1.685 kg – dovoljena skupna masa 2.085 kg
Zunanje mere: dolžina 4.315 mm – širina 1.780 mm – višina 1.615 mm – posoda za gorivo 65 l
Prtljažnik: 352–410 l

Naše meritve

T = 1 °C / p = 990 mbar / rel. vl. = 62 % / Stanje kilometrskega števca: 7.895 km
Pospešek 0-100km: 10,5s
402m z mesta: 17,4s ( 129km/h)
1000m z mesta: 32,0s ( 162km/h)
poraba na testu: 9,7 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 35,8m
AM meja: 40m
Ocena
  • Pri tej kombinaciji je treba vzeti v zakup višjo ceno modela, večjo porabo goriva in slabše (a ne slabe) zmogljivosti dvolitrskega turbodizla. Dobre strani kompromisa pa so vozno udobje, lahkotnost uporabe in zanesljivost, s katero se štirikolesno gnani Qashqai vozi po skoraj vsaki podlagi. Samodejni menjalnik na terenu sploh ni nesmisel

Hvalimo in grajamo
videz
notranjost
menjalnik (udobje)
vodljivost in lega
poraba goriva
preglednost nazaj
samodejni pomik le voznikove šipe
kamera za vzvratno vožnjo je v poslabšanih vremenskih razmerah slabo učinkovita
slabša berljivost osrednjega zaslona ob močnejši svetlobi
samodejni menjalnik je na voljo le pri 2.0 dCi
prenizko odpiranje vrat prtljažnika
cena