Opel Meriva 1.8 Cosmo

Seveda: meriva! Besedna igra je, zlasti če ni žaljiva, sem ter tja prijetna popestritev.

Pri novi Oplovi Merivi se je ponujala kar sama od sebe.

So pa centimetri pri Merivi zunaj in znotraj še posebno zanimivi.

Prenesi PDF testa
Opel Meriva 1.8 Cosmo (foto: Vinko Kernc, Aleš Pavletič) Vinko Kernc, Aleš Pavletič
29. 5. 2003

Prvi vtis, prva asociacija? Zafira? Seveda. Tudi ko jo (še brez metra v rokah) občutiš, se vsiljuje primerjava z večjo sestro. Ampak kmalu postane jasno - Meriva je od nje krajša za dobrega četrt metra, (le) za centimeter nižja in za štiri centimetre ožja. Prvi dve meri nista tako opazni (oziroma občutni), širina pa se znotraj hitro pozna, zlasti takrat, če imata sosednja potnika nekoliko širša ramena. Tu je Meriva bliže Corsi, Zafira pa Astri.

Dvomov o njeni velikostni uvrstitvi tako ne bi smelo biti več. Meriva je torej manjša (in mlajša) Zafirina sestra in eden prvih (predvsem evropskih) avtomobilov v tem razredu - med malimi limuzinskimi kombiji. Tehnično bi sicer stopila ob bok Benzu A, a ne vzdrži cenovna primerjava; oblikovno (in mersko) hoče biti malce podobna Audiju A2, a spet ne gre skupaj cena; veliko laže jo je postaviti vštric Hyundaievemu Matrixu, njej še najbližja pa bo za jesen napovedana sestrična (Fiat) Idea.

Zaradi majhnosti ostaja Meriva avtomobil s petimi sedeži, čeprav vsak bežni poznavalec hitro vpraša po sedmih, kolikor jih ponuja Zafira. Pet je po mnenju oplovcev dovolj, so se pa posebej potrudili pri prilagodljivosti zadnje klopi. Ta je deljiva v razmerjih 40/20/40 (izraženo v odstotkih), kar pomeni, da sta zunanja dela opazno širša. Dokler je zadnja klop v osnovni legi, je sedežev torej pet (kar vključuje tudi pet samodejnih varnostnih pasov in pet vzglavnikov), če pa so potniki le štirje, je zadnjima namenjen razmeroma razkošen sedež. Vsak od njiju je vzdolžno (13 centimetrov) ter prečno (5 centimetrov navznoter) pomičen in naklon njegovega naslonjala je tristopenjsko nastavljiv, vsak od treh delov klopi pa je tudi zložljiv. Medtem ko se srednji del pri zlaganju tudi pogrezne, je ta operacija pri skrajnih sedežih dvostopenjska in ločena.

Če želite polno prostorsko ponudbo prtljažnega dela, jima je torej treba podreti naslonjalo, potem pa ju še (za decimeter) spustiti k dnu; prtljažno dno je potem (skoraj) ravno. Pri vsem skupaj je pohvalno, da lahko zadnja skrajna sedeža zložite v katerikoli vzdolžni legi, res pa je, da je pri zbližanima prednjemu in zadnjemu sedežu slednjemu treba sneti vzglavnik. Malce nagajajo le vzvodi za zlaganje, ki so nekoliko trdi.

Mersko in oblikovno je torej Meriva pravi limuzinski kombi v razredu malih avtomobilov, ki je očitno vse bolj priljubljen; majhni avtomobili so že sami opazno zrasli in tako so marsikomu postali prvi družinski avtomobil, še dodaten porast v limuzinski kombi (kot obliko karoserije) pa jim je dodal nove razsežnosti. Meriva tako ponuja lep družinski začetek - ali pa konec, ko so potrebe po prostoru (spet) manjše.

Ker je manjša od Zafire, je (čeprav posledica ni vedno pravilo) tudi okretnejša. Majhen rajdni krog in lahkotno vrtljiv volanski obroč, podprt z elektrohidravličnim servom, jo naredita prijetno v mestni vožnji. Velika zasteklitev in dobri zunanji ogledali sta pri tem le v dodatno pomoč, čeprav ogledaloma ne bi prav nič zamerili še nekaj dodatne višine, saj bi tako laže nadzorovali dogajanje ob zadnjih kolesih. Splošen vtis o dobri vidljivosti dopolnjujejo še dobri brisalniki in razmeroma visoko sedenje, ki izhaja iz karoserijske zasnove.

Volanski obroč sicer ni opazno položen (pa tudi ne dirkaško pokončen, da ne bo pomote), je pa v Merivi prav zaradi položaja in namestitve sedeža nekaj »dostavniškega« občutka pri sedenju. To pomeni, da stopalke v vožnji bolj pohodite in manj odrivate od sebe, a spet ne toliko, da bi bilo to moteče. Malce si pri tem lahko pomagate z višinsko nastavitvijo (le voznikovega) sedeža, ampak to nastavitev bo treba predvsem upoštevati (in uporabiti) pri nastavitvi samega položaja za volanskim obročem, ki (po že starem Oplovem načelu, da je dovolj, če je nastavljiv le sedež) ni nastavljiv v nobeni smeri.

Meriva je od zunaj navznoter (ali obratno, če hočete) pravi in v vseh pogledih značilen Opel. To (med drugim) pomeni tudi to, da je njena armaturna plošča lepo zlikana in pri tem prav nič kičasta, hkrati pa za marsikoga preveč dolgočasna in s (preveč? ) preprostimi linijami. Po drugi strani ergonomija voznika ne trpi: stikala z dobro mehaniko so dobro razporejena, vozniku in drugim potnikom pomembni podatki so na vidnem mestu. Malce izstopajo (spet značilne) obvolanske ročice z na videz krhko mehaniko in pa lega dveh držal za pločevinke, ki sicer držita tudi pollitrske plastenke, toda takrat pepelnik (z vžigalnikom oziroma z 12-voltno vtičnico) ne odpre do konca.

Nad opremo v testni Merivi nismo imeli veliko pripomb; navduševali so (med drugim) avtomatika električnega pomika vseh štirih šip v obeh smereh, hlajen predal pred sovoznikom, bogat avdiosistem (radio, kasetnik in izmenjevalnik zgoščenk), dve mizici na hrbtih naslonjal prednjih sedežev, usnjen volanski obroč, stabilizacijska elektronika (in varnostni paket v celem) ter samodejno zatemnjevanje notranjega ogledala.

Pogrešali pa smo potovalni računalnik, nastavljiv volanski obroč, ključavnico za notranji predal, možnost izklopa varnostne elektronike (proti zdrsu koles, stabilizacija vozila) in (ob naštetih dobrih straneh) tipalo za dež. Pri tem bi se laže odpovedali sicer vgrajenemu tempomatu.

Veste, motor v testni Merivi je bil resda 1, 8-litrski s 16-ventili in 92 kilovati največje moči, ampak prav tukaj pridejo na dan slabe lastnosti takšne karoserijske zasnove. Meriva že v osnovi (s 1300 kilogrami) ni lahka, svoje pa naredi še velika čelna površina. Aerodinamika je neizprosna. Meriva 1.8 je zato sicer dokaj živahna, a jo je - pravzaprav njen motor - za takšen tempo treba priganjati v visoke vrtljaje. Motor se zavrti do 6500 vrtljajev v minuti, a njegov zvok ne daje občutka, da takšno vrtilno hitrost ljubi. Veliko lepše (in tiše) teče v zmernih vrtljajih, tja do številke 4500 na merilniku vrtljajev, hitrostni ritem vožnje pa je takrat še vedno rahlo nad prometnim povprečjem.

Da motor nima lahkega dela, priča tudi »kratkost« menjalnika; v peti prestavi se motor pri 190 kilometrih na uro (na merilniku hitrosti) vrti s 6000 vrtljaji (! ), pri potovalnih 160 kilometrov na uro se vrti s 5000 vrtljaji v minuti in pri mestnih 60 kilometrih na uro s 1800 vrtljaji v minuti. Temu primerna je tudi poraba. Z zmerno vožnjo se giblje okrog 9 litrov, pri pospešenem tempu pa lahko naraste tudi na 15 litrov na 100 kilometrov.

Da se višja karoserija (zaradi višjega težišča) tudi bolj nagiba in da je občutljivejša za bočni veter, sledi že iz fizikalnih definicij, Merivi pa smo zamerili tudi neprijaznost kombinacije motorja, motorne elektronike in sklopke. Gre torej predvsem za speljevanja, ko avtomobil narahlo trzne; s prevoženimi kilometri oziroma z izkušnjami seveda vse manj izrazito.

Ne najboljši del mehanike je tudi (spet tipičen) menjalnik, ki povprečnega voznika brez dvoma povsem zadovolji, zahtevnejši pa mu bo očital nekaj neodločnosti pri pretikanju, premalo natančnosti in predvsem slabo povratno informacijo. Za razred ali dva boljše je podvozje, ki je udobno, a varno tudi v hitrih ovinkih, ne glede na dokaj hiter poseg stabilizacijske elektronike v delovanje motorja in zavor.

Ampak Meriva, vsaj takšna, kakršna je bila testna, torej sončne barve in z dodatno zatemnjenimi zadnjimi šipami, najprej in najbolj pritegne prav z videzom. Vse drugo, tudi prilagodljivost in mere vseh vrst, je šele na drugem mestu. Tako kot pri avtomobilih nasploh.

Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc, Aleš Pavletič

Opel Meriva 1.8 Cosmo

Osnovni podatki

Prodaja: GM Southeast Europe
Cena osnovnega modela: 14.754,35 €
Cena testnega modela: 19.170,42 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 92kW (125 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 11,3 s
Največja hitrost: 192 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 8,2l/100km
Garancija: 2 leti brez omejitve prevoženih kilometrov splošne garancije, 12 let garancije za prerjavenje, 1 leto mobilne garancije
Menjava olja vsakih 30.000 km
Sistematični pregled na 30.000 km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - 4-taktni - vrstni - bencinski - nameščen spredaj prečno - vrtina in gib 80,5 × 88,2 mm - gibna prostornina 1796 cm3 - kompresija 10,5 : 1 - največja moč 92 kW (125 KM) pri 6000/min - srednja hitrost bata pri največji moči 17,6 m/s - specifična moč 51,2 kW/l (69,7 KM/l) - največji navor 165 Nm pri 4600/min - 2 odmični gredi v glavi (zobati jermen) - po 4 ventili na valj - večtočkovni vbrizg
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi - 5-stopenjski ročni menjalnik - prestavna razmerja I. 3,730; II. 2,140; III. 1,410; IV. 1,120; V. 0,890; vzvratna 3,310 - diferencial 3,940 - platišča 6J × 15 - gume 185/60 R 15 H, kotalni obseg 1,82 m - hitrost v V. prestavi pri 1000/min 31,1 km/h
Zmogljivost: največja hitrost 192 km/h - pospešek 0-100 km/h 11,3 s - poraba goriva (ECE) 10,9/6,6/8,2 l/100 km
Voz in obese: limuzinski kombi - 5 vrat, 5 sedežev - samonosna karoserija - spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator - zadaj poltoga prema, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki - zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) - volan z zobato letvijo, servo, 3,2 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1380 kg - dovoljena skupna masa 1835 kg - dovoljena masa prikolice z zavoro 1200 kg, brez zavore 675 kg - dovoljena obremenitev strehe 100 kg.
Zunanje mere: širina vozila 1694 mm - kolotek spredaj 1449 mm - zadaj 1464 mm - rajdni krog 10,85 m
Notranje mere: širina spredaj 1400 mm, zadaj 1400 mm - dolžina sedalnega dela prednji sedež 490 mm, zadnja klop 490 mm - premer volanskega obroča 380 mm - posoda za gorivo 53 l.
Prtljažnik: Prostornina prtljažnika izmerjena z AM standardnim kompletom 5 kovčkov Samsonite (skupno 278,5 l): 1 × nahrbtnik (20 l); 1 × letalski kovček (36 l) ; 1 × kovček (68,5 l); 1 × kovček (85,5 l)

Naše meritve

T = 18 °C / p = 1019 mbar / rel. vl. = 29 % / Gume: Continental PremiumContact
Pospešek 0-100km: 11,3s
1000m z mesta: 33,3s ( 155km/h)
Prožnost 50-90km/h: 10,2 (IV:)s
Prožnost 80-120km/h: 14,9 (V.)s
Največja hitrost: 192km/h (V.)
Najmanjša poraba: 901l/100km
Najvišja poraba: 15,1l/100km
poraba na testu: 11,2 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 41,3m
AM meja: 43m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 58dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 57dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 56dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 64dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 61dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 67dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 66dB
Napake med testom: brez napak
Ocena skupaj (301/420)
 • Za las štirica. Meriva je v celoti zelo dober avtomobil svežega videza in sveže karoserijske zasnove, ki prepričuje s prostornostjo v (novem) privzdignjenem nižjem avtomobilskem razredu.

 • Zunanjost (12/15)

  Izdelava je zelo dobra, videz pa večini okusov prijeten in všečen. Zelo skladne linije.

 • Notranjost (109/140)

  Nekoliko šepa natančnost izdelave (spoji). Klimatski del odlično opravlja svoje delo, navdušuje prilagodljivost.

 • Motor, menjalnik (29 /40)

  Kljub prostornini motor na trenutke opeša, menjalnik je počasen, diferencial je (pre)kratek.

 • Vozne lastnosti (65 /95)

  Slab občutek pri močnem zaviranju, občutljivost za bočni veter, slaba komunikacija z menjalnikom.

 • Zmogljivost (26/35)

  Pospeški so zelo dobri, prožnost pa kljub kratkemu menjalniku pod pričakovanji.

 • Varnost (23/45)

  Popoln paket pasivne varnosti, zelo dobra aktivna varnost, dobro zaviranje.

 • Gospodarnost

  Prevelika poraba goriva, povprečna cena. Napovedujemo precejšnjo izgubo vrednosti, tudi zaradi velikega motorja.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 5/5
Hvalimo in grajamo
videz, barvo
prilagodljivost zadnje klopi
prilagodljivost in uporabnost prtljažnika
notranjo višino
lahkotnost vodenja, okretnost
dostop v notranjost
zunanji ogledali, vidljivost
pusto notranjost
občutljivost za bočni veter
»cukanje« pri speljevanju
nenastavljiv volanski obroč
nima potovalnega računalnika
porabo goriva
menjalnik
zmogljivosti (glede na motor)