Subaru Levorg AWD 1.6 DIT Lineartronic Sport Style

Novi Levorg je oblikovno mogoče res mešanica Impreze in Legacyja, toda pri štirikolesnem pogonu pri Subaruju niso ubrali bližnjice, zato lahko po vožnji po snegu in blatu lahko rečemo le – naj živi tradicija!

Prenesi PDF testa
Subaru Levorg AWD 1.6 DIT Lineartronic Sport Style (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
20. 4. 2016

Levorg je ime dobil iz treh angleških besed: legacy, revolution in touring. Če torej povzamemo njegovo poslanstvo, je novinec mešanica zapuščine, napredka (revolucije) in družinske naravnanosti. In če ga pogledamo od zunaj, je dejansko mešanica: prednji del spominja na Imprezo, čeprav bi se z veliko luknjo na motornem pokrovu zlahka pajdašil z najmočnejšo WRX STi, zadnji del pa nakazuje na večji družinski avtomobil, ki ga pri Subaruju poznajo tudi kot Legacyja. Pri obliki karoserije so pri Subaruju očitno igrali na varno karto in verjetno bo le malo tistih, ki bodo pri novincu od navdušenja vzdihnili že pri prvem stiku.

Toda po nekaj dnevih druženja ugotoviš, da avtomobil sploh ni grd ali nesimpatičen ter da s svojo skladnostjo izpolnjuje svoje poslanstvo: služiti družini in biti neuničljiv del vašega gospodinjstva. Pri Subarujih sta me vedno navduševali predvsem občutek neuničljivosti in štirikolesni pogon. Ker je Subaru nišna avtomobilska znamka, niso nikoli šli na rob, pa naj bo govor o obliki ali tehniki, niti pri najzmogljivejšem modeli WRX STi.

Zato pa so vsi tisti, ki so kdaj njihov avtomobil vozili več kot en dan, še posebno v slabih vremenskih razmerah, postali njihovi pristaši. Njihovi avtomobili se zdijo večni, skoraj kot vojaški oklepniki, ki kilometre nabirajo zanesljiveje, kot se kenijski dolgoprogaški tekači na poti v šolo izogibajo levm, kačam in drugim zverem, ki se potikajo po črni Afriki. Njihov stalni štirikolesni pogon s simetrično obliko, kar pomeni na vsaki strani avtomobila polgredi enake velikosti, je še vedno vrhunski.

Zlahka vas popelje do vikenda na vrhu blatnega hrib ali na smučišče po nespluženi cesti, če le imate nameščene prave gume in upoštevate bolj skromno oddaljenost od tal, saj prednji spoljer ob pretiravanju postane pravcati plug. Pri Subaruju vsaj v tem pogledu ni kompromisov in marsikateri voznik ob pogovoru na pregovorno žejne bencinske motorje samo zamahne z roko, češ kaj bi debatirali o litru gor ali dol. Že ve, zakaj.

Zato pa se zdi kombinacija majhnega, zgolj 1,6-litrskega turbomotorja in neskončnostopenjskega menjalnika vseeno tvegana odločitev, saj pri Levorgu v prodajnem salonu ne morete obkljukati turbodizla, prav tako ne ročnega menjalnika. Obstaja zgolj kombinacija, ki jo je imel testni avtomobil, ki je prišel na obisk iz podjetja Subaru Italia. Motor je nov: še vedno je bokserski (torej delujejo valji levo-desno, in ne gor-dol kot pri večini avtomobilov) in še vedno poskočen, kot se za Subaruja spodobi, saj razvije prepričljivih 170 'konjev'. Deluje tiho in uglajeno ter po zaslugi menjalnika CVT ne glede na režim delovanja pri pohojeni stopalki za plin takoj zaviha rokave.Menjalnik? Takoj bomo povedali, da kljub teoretični prednosti takega prenosa, ko je menjalnik vedno v pravi prestavi, bi si vseeno želeli sodobni samodejni oziroma dvosklopčni prenos.

Pri umirjeni vožnji CVT navduši, saj udobje povečuje na raven, ki je drugače rezervirana za prestižne limuzine. Čim pa želi vozniku od avtomobila malce več poskočnosti, postane glasen in slabše odziven, kar Levorgu ni ravno v ponos. Težavo glasnosti prenosa in tistega slabega občutka, kot da drsi sklopka, niso odpravili niti s šestimi prestavami, ki so jih s pomočjo elektronike umetno umestili. Še vedno je pospeševanje glasno in še vedno imaš občutek, da se je tistih 170 'konjev' izgubilo nekje ob cesti.

Okej, kaj pa program Sport (testni avtomobil je namreč imel dva vozniška programa, Inteligent oziroma program za vsak dan in Sport, ki poveča navor motorja pri nižjih vrtljajih in z občutljivejšo stopalko za plin poskrbi, da je razlika res očitna) ter ročno pretikanje z obvolanskimi lopaticami, ki se vrtijo skupaj z volanskim obročem? Na žalost ni nič boljše, motor je zaradi menjalnika še vedno glasen in prestavljanje je videti tako, kot bi z uporabo obvolanske ročice dodali plin. Kako, prosim? To vam bom težko obrazložil, vendar bom vseeno poskušal.

Ob vklopu 'višje' prestave se zvok motorja sicer za trenutek spremeni, kot bi se pri klasičnem menjalniku, vendar kljub istemu plinu avtomobil kar poskoči, kot bi dobil brco v zadnjo plat. Če je to športno, potem nisem nikoli dirkal, saj sem dobil občutek, da so inženirji hoteli ustvariti občutek dinamičnosti, lahko bi rekli tudi športnosti, v resnici pa jih je spodletelo, saj vse skupaj deluje zelo umetno, posiljeno. Škoda, saj malce trše podvozje deluje suvereno tudi pri večji hitrosti in električno krmiljeni volanski sistem daje dovolj podatkov, kaj se dogaja s prednjima gumama. Prepričan sem, da bi bil Levorg z boljšim menjalnikom za razred boljši.

Potem boste rekli, da si Levorga ne kupujejo dinamični vozniki, čeprav moramo pospeševati vsi, nekateri pa kdaj tudi prehitevamo. Poglejmo, kaj prinaša pri družinski tlaki na relaciji delo-šola (ali vrtec)-trgovina-dom. Prtljažnik je že v osnovi ogromen, s pomočjo dveh gumbov, ki omogočata preklop zadnjih naslonov kar iz prtljažnika, pa lahko dobite tudi povsem ravno dno. Pohvalili bomo še nastavljivost naslona zadnjih sedežev, saj lahko z dvema potezama naravnate kot naslona (tri možnosti), in uporabne kljukice za varnejši prevoz vrečk, malce manj navdušeni pa smo bili nad kitom za popravilo preluknjane gume. Kljub dodatni teži in odžiranju prostora smo še vedno pristaši klasične nadomestne gume, saj si s kitom ob večji luknji ni mogoče prav veliko pomagati. Prostora na zadnjih sedežih je dovolj, da bi s svojimi 180 centimetri zlahka tam preživel pol dneva, prav tako so se izkazali z uporabnimi pritrdišči ISOFIX za otroške varnostne sedeže.

Toda kljub temu je v Levorgu še vedno najlepše vozniku. Pred njim se bohoti spodaj porezan športni volanski obroč, na katerega so namestili veliko gumbov (no, vsaj logično so razporejeni!), velika in pregledna instrumentna plošča (z možnostjo digitalnega izpisa hitrosti!) in dva zaslona, ki dajeta vozniku veliko podatkov. Spodnji je občutljiv za dotik in omogoča dostop do radia, navigacije (hmm, ne v našem primeru) in kameri za vzvratno vožnjo (tudi ne v testnem avtomobilu, ki ni imel niti parkirnih tipal), zgornji pa omogoča kar pet različnih prikazov.

Osnovni je tisti z veliko uro, dometom in zunanjo temperaturo, lahko si omislite dve možnosti podatkov o vožnji, za zahtevnejše pa so tu prikaz trenutnega delovanja štirikolesnega pogona in podatki o delovanju motorja, to je trenutni tlak puhala, temperatura hladilne tekočine in odstotek, koliko pritiskamo na stopalko za plin. Sistem Subaru Starlink omogoča tudi namestitev različnih aplikacij, zato je v primerjavi s predhodniki vsaj v tem smislu velik korak naprej. Zakaj je torej njihov štirikolesni pogon pravzaprav dober? Ker deluje stalno, torej ni motečega zamujanja, ko najprej zdrsneta prednji kolesi, šele nato se navor prerazporedi na zadnji kolesni par.

Ker pri izklopljenem stabilnostnem sistemu omogoča tudi veliko užitkov v vožnji, ko zadek z rahlim zdrsom pomaga avtomobilu v ovinek. Ker s pomočjo dodatnega programa za vožnjo v klanec zlahka ne obupa. Pri sneženju se eni usedejo v traktorje, avtobuse in taksije, vi pa ostanete v Levorgu – in to kljub dejstvu, da nima reduktorja niti zapore osrednjega diferenciala. Naj tako ostane. Ali kot smo že v uvodu omenili, tradicijo je treba negovati, pa čeprav je poraba zaradi tega kakšen litrček večja. Kaj zato, pravijo tisti, ki so ob sneženju prvi v mestu oziroma glavni na vasi.

Aljoša Mrak foto: Saša Kapetanovič

Subaru Levorg AWD 1.6 DIT Lineartronic Sport Style

Osnovni podatki

Prodaja: Subaru Italia
Cena osnovnega modela: 26.490 €
Cena testnega modela: 30.490 €
Moč: 125kW (170 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 9,8 s
Največja hitrost: 210 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 7,1l/100km
Garancija: 3 leta ali 100.000 km splošne garancije, 12 let garancije za prerjavenje, možnost podaljšane garancije.
Sistematični pregled na Na 15.000 km ali enkrat na leto. km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 1.500 €
Gorivo: 8.342 €
Gume (1) 1.548 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 9.266 €
Obvezno zavarovanje: 3.480 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 8.295 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 32.431 € (strošek na km: 0,32 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – bokserski – turbobencinski – nameščen spredaj vzdolžno – vrtina in gib 78,8 × 82,0 mm – gibna prostornina 1.600 cm3 – kompresija 11,0 : 1 – največja moč 125 kW (170 KM) pri 4.800–5.600/min – srednja hitrost bata pri največji moči 13,1 m/s – specifična moč 78,1 kW/l (106,3 KM/l) – največji navor 250 Nm pri 1.800–4.800/min – 2 odmični gredi v glavi (zobati jermen) – po 4 ventili na valj – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – turbopuhalo na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja vsa štiri kolesa – neskončnostopenjski menjalnik CVT – prestavna razmerja I. 3,560; II. 2,255; III. 1,655; IV. 1,201; V. 0,887; VI. 0,616 – diferencial 3,900 – platišča 7 J × 17 – gume 215/50 R 17 V, kotalni obseg 1,95 m.
Zmogljivost: največja hitrost 210 km/h – pospešek 0–100 km/h 8.9 s – povprečna poraba goriva (ECE) 7,1 l/100 km, izpust CO2 164 g/km.
Voz in obese: kombi – 4 vrata, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, vijačne vzmeti, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vijačne vzmeti, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne (prisilno hlajene), ABS, električna ročna zavora na zadnji kolesi (stikalo med sedežema) – volan z zobato letvijo, električni servo, 2,7 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1.551 kg – dovoljena skupna masa 2.020 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 1.500 kg, brez zavore: n.p. – dovoljena obremenitev strehe: n.p.
Zunanje mere: dolžina 4.690 mm – širina 1.780 mm, z ogledali 2.100 mm – višina 1.490 mm – medosna razdalja 2.650 mm – kolotek spredaj 1.530 mm – zadaj 1.540 mm – rajdni krog 5,4 m.
Notranje mere: vzdolžnica spredaj 860–1.100 mm, zadaj 620–870 mm – širina spredaj 1.440 mm, zadaj 1.420 mm – višina nad glavo spredaj 930–1.000 mm, zadaj 920 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 500 mm, zadnji sedež 460 mm – prtljažnik 522–1.446 l – premer volanskega obroča 370 mm – posoda za gorivo 60 l.

Naše meritve

Okoliščine meritev: T = 12°C / p = 1.028 mbar / rel. vl. = 77 % / Gume: Goodyear Ultragrip Performance 215/50 R 17 V / stanje kilometrskega števca: 8.304 km
Pospešek 0-100km: 9,8s
402m z mesta: 17,2s ( 134 km/hkm/h)
poraba na testu: 10,0 l/100km
Poraba goriva na normnem krogu: 7,1 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 72,6m
Zavorna pot pri 100km/h: 45,0m
AM meja: 40m
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 60dB
Ocena skupaj (313/420)
 • Če gledamo zgolj obliko karoserije, so igrali pri Subaruju na varno karto. Pri tehniki dvigujemo palec v znamenje odobravanja, čeprav bi si želeli drugačen menjalnik in možnost turbodizelskega motorja. Hvala bogu, pravi štirikolesni pogon ostaja!

 • Zunanjost (12/15)

  Večino potez karoserije je podedoval od starejših Subarujevih modelov.

 • Notranjost (92/140)

  Potniška kabina je dovolj velika, prtljažnik uporaben, testni avto je bil slabše opremljen, odlična kakovost izdelave.

 • Motor, menjalnik (52 /40)

  Vso tehniko razen menjalnika smo pohvalili. Pogon je stalni štirikolesni in še vedno vrhunski.

 • Vozne lastnosti (56 /95)

  Lega na cesti je dovolj dobra, občutek pri polnem zaviranju prav tako, pri smerni stabilnosti nismo imeli težav.

 • Zmogljivost (26/35)

  Zgolj 1,6-litrski prisilno polnjeni motor poskrbi za primerne zmogljivosti, zato motorja večje prostornine nismo pogrešali.

 • Varnost (32/45)

  Pri pasivni varnosti nismo imeli pripomb (pozor na kolensko varnostno blazino), za aktivno varnost pa je vsaj pri testnem primerku skrbelo le malo asistenčnih sistemov.

 • Gospodarnost (43/50)

  Pričakovana nekoliko večja poraba goriva (glede na majhen motor in pogon), pričakovana manjša izguba vrednosti pri prodaji rabljenega.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
stalni štirikolesni pogon
kakovost izdelave
prostornost notranjosti (predvsem prtljažnika)
digitalni izpis hitrosti
povsem izklopljiv stabilnostni sistem
pritrdišča ISOFIX
neskončnostopenjski menjalnik pri dinamični vožnji
poraba goriva
opremljenost (testni ni imel niti parkirnih tipal)
nima nadomestne gume, ampak kit za popravilo