Supertest: Transcon 33 'karbon'

Namestitev na avto­mobil ni zapletena. Res pa je, da ne skoči sam nanj.

Supertest: Transcon 33 'karbon' (foto: Vinko Kernc) Vinko Kernc
3. 2. 2012

Večine današnjih strešnih kovčkov ni posebno težko natakniti na avtomobil; sistemi so sicer različni, a tudi podobni, predvsem pa dokaj preprosti in razum­ljivi, če ste vsaj malo tehničnega tipa. Lista z navodili načeloma sploh ni nujno pogledati.

Je pa treba malce delati tudi z glavo. Kam gre ta vijak, kam gre ta pokrovček ... Vsekakor je dobro, da se tega lotita dva: že za prečni letvi, še posebno pa za sam kovček, ki je dolg in neroden za enega človeka. Je pa tale Transcon dovolj lahek, da dvigovanje in prenašanje ni preveč ­naporno. K sreči.

Za tiste, ki se tega morda iz apriori strahu še niste lotili. Potrebščine – v grobem – so prečni letvi in kovček z vso opremo. Najprej namestite letvi, in to kar najbolj narazen – zaradi boljše stabilnosti. Letvi imata na konceh 'klešče', ki se oprimejo vzdolžnih vodil na strehi. Klešče stisnete z vijakom, za kar ne potrebujete orodja. Nato pravilno usmerjen kovček dvignete nad prečki; pametno ga je postaviti čim bliže robu avtomobila, da lažje segate vanj in da je na drugi strani še prostor za, recimo, bicikel. Če se kovček, kot tale Transcon, odpira le z ene strani, ga postavite na ustrezno stran avtomobila. Ker so kovčki še vedno razmeroma dolgi, ga potisnite čim bolj nazaj, da ne bi naprej štrleč motil voznika, a ne preveč, da se lahko nemoteno odprejo vrata ­prtljažnika.

V dnu kovčka so luknje; skoznje gre v obliki črke U ukrivljen vijak, ki ima navoj na obeh straneh. Tega je treba natakniti od spodaj tako, da objame prej nameš­čena prečna nosilca, navoja pa pomolita v kovček. Na to nataknemo plastično ploščo, ki jo utrdimo z maticami. Če še zaklenete prečna nosilca (s priloženimi pokrovi s ključavnicami) in zaprete kovček (ter tudi njega zaklenete), je zadeva pripravljena.Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je treba vse vijake oziroma matice ustrezno močno priviti, da so prečna nosilca in kovček na njiju ustrezno čvrsto pritrjeni. Leteči kovček, zlasti če je poln, je lahko kar velika nevarnost za okolico.

Transcon je zaradi lahke gradnje nezahteven za namestitev. A ker ga lastniki nameščajo bolj ali manj le dvakrat let­no (če sploh), ni odveč pred tem malce osvežiti spomin. Sploh če tega ne morete početi pod streho in če zunaj dežuje. Navodila v splošnem sploh niso slaba stvar.

bese­di­lo: Vinko Kernc, foto: Vinko Kernc

Značke: