Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet 4WD S

Suzukijeva Vitara je v dobrem letu dni ob Oplovi Mokki postala vodilna v razredu majhnih križancev. Zakaj, lahko odgovori tudi tale test.

Prenesi PDF testa
Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet 4WD S (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
22. 10. 2016

Suzukiju je v Vitaro uspelo vgraditi vse tisto, kar potrebuje običajen voznik, ki se odloča za mini terenca. Videz ni bil najpomembnejša naloga pri razvoju tega rodu Vitare. Tudi zdaj, ko je tu že kar nekaj časa, ne moremo pisati o posebno izstopajoči obliki. Je pa ta predvsem za tiste, ki iščejo primerno uporabnost.

Vitara je tudi glede na druge lastnosti namenjena predvsem takšnim, ki jim je to pomembnejše kot na primer eleganten videz Mazde CX-3 ali navsezadnje Oplove Mokke, vodilnega modela v razredu. Statistika, kolikšen delež slovenskih kupcev se odloča za štirikolesne različice, sicer ne obstaja, a v našem testu se je tudi tokrat prav štirikolesni pogon pri Vitari izkazal kot dovolj uporaben. S preprostim načinom delovanja v osnovni nastavitvi deluje podobno kot pri večini sodobnih avtomobilov s takšno opremo, torej je priklopljiv po potrebi. A Suzuki je to še nadgradil in Vitara je zato malce bolj sposobna premagovati tudi zahtevnejše vozne ovire v obliki blatnih kolovozov ali zasneženih strmin.

Z vrtljivim gumbom na sredinskem grebenu, ob ročici menjalnika, lahko izberemo športni način ali način za sneg, dodatek pa je še zapora sredinskega diferenciala (dodatni gumb 'lock'). Z dodatkoma za speljevanje v klanec in seveda kontrolirano spuščanje po kakšni spolzki strmini si v Vitari lahko privoščimo zahtevnejšo terensko vožnjo. Pa še nekaj govori v korist 'terenskosti' preizkušene Vitare – samodejni menjalnik. Najmočnejši bencinski motor (sicer ne največji, a Boosterjet je prvi Suzukijev s puhalom opremljeni primerek) je tako kar solidna izbira. Je zmogljiv in precej tiho deluje. Pa tudi zato, ker se glede gospodarnosti pri porabi goriva v primerjavi z Vitaro z 1,6-litrskim ne tako zmogljivim bencinskim motorjem dobro izkaže. Pri nas je na testu ta s samodejnim menjalnikom porabil manj, tako na našem testnem normnem krogu kot tudi v celotnem preizkusu. Vsekakor presenetljivo.

Takšne dobre rezultate pa lahko pri povprečju porabe 'pokvarimo', če uporabljamo vozni program Sport, saj se to v hipu dvigne za okrogli liter na 100 kilometrov. Kot Suzukijevo posebnost lahko omenimo tudi opremo Vitare z aktivnim tempomatom ter samodejnim opozarjanjem in zaviranjem ob naletu na oviro na cesti. Oprema za razpoznavanje ovir je prva ali morebiti druga generacija. Za osnovni namen je povsem dovolj. Nismo sicer preizkušali, ali bi samodejno zaviranje ob naletu zares delovalo, a se sistem prevečkrat vmeša v voznikovo običajno vožnjo; če se človek zanese na svoje občutke in najde (tudi vidno) dovolj prostora med dvema ovirama za nadaljevanje vožnje, se Vitara temu upre s prižganimi alarmnimi lučmi na armaturni plošči. Kakšnemu nadobudnemu sledilcu Teslinega sistema avtonomne vožnje Vitarin sistem zagotovo ne bi bil všeč, elektronska podpora pa je povsem dovolj za uporabo pri običajnih voznih razmerah.

Samodejno delujoči aktivni tempomat dobro spremlja dogajanje pred avtomobilom in je v pomoč, a pri hitrosti manj kot 40 kilometrov na uro voznika opozori na samodejni izklop ... Že pri prejšnjih preizkusih smo hvalili bogato opremljenost in to prav tako velja za tokrat preizkušeno. V Suzukijevem ceniku je sicer tudi zaradi zmogljivega motorja ter opreme z oznako S najdražja, a le navidezno. Z vsem, kar ponuja, je zagotovo povsem dober nakup.

Tomaž Porekar foto: Saša Kapetanovič

Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet 4WD S

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 19.200 €
Cena testnega modela: 22.900 €
Moč: 103kW (140 KM)

Stroški (v enem letu)

Obvezno zavarovanje: 696 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 1.220 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbobencinski – gibna prostornina 1.373 cm3 – največja moč 103 kW (140 KM) pri 5.500/min – največji navor 220 Nm pri 1.500–4.000/min.
Prenos moči: motor poganja vsa štiri kolesa – 6-stopenjski samodejni menjalnik – gume 215/55 R 17 V (Continental Conti Eco Contact).
Zmogljivost: največja hitrost 200 km/h – pospešek 0–100 km/h 10,2 s – kombinirana povprečna poraba goriva (ECE) 5,5 l/100 km, izpust CO2 128 g/km.
Mase: prazno vozilo 1.235 kg – dovoljena skupna masa 1.730 kg.
Zunanje mere: dolžina 4.175 mm – širina 1.775 mm – višina 1.610 mm – medosna razdalja 2.500 mm – prtljažnik 375–1.120 l – posoda za gorivo 47 l.

Naše meritve

Okoliščine meritev: T = 23 °C / p = 1.028 mbar / rel. vl. = 43 % / stanje kilometrskega števca: 3.653 km
Pospešek 0-100km: 9,2s
402m z mesta: 16,6s ( 135km/h)
poraba na testu: 7,3 l/100km
Poraba goriva na normnem krogu: 6,2 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 36,8m
AM meja: 40m
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 61dB
Ocena
  • Kljub povečani moči in samodejnemu menjalniku se je ta Vitara izkazala tudi z dobro gospodarnostjo oziroma porabo goriva.

Hvalimo in grajamo
dobro razmerje med opremo in ceno
učinkovit štirikolesni pogon
info-zabavni sistem
delovanje samodejnega menjalnika
lega na cesti
videz materialov v kabini
omejen sistem opozarjanja za prekratko varnostno razdaljo
rahlo neprecizen volanski sistem
slabša dostopnost do zadnjih sedežev