Test: BMW X6 M60i - Idealen za …?

24. 3. 2024 | Janoš Pečnik
Deli

Prenovljeni X6 je - čeprav s tradicionalnimi kompromisi - v odlični formi, M60i pa ima celo nov, potenten osemvaljnik. Je to popoln spremljevalec do smučarskih destinacij?

No ja, da ni ravno napačen, si gotovo že predstavljate. Sam pa tudi ne znam skriti navdušenja, ko se na tedenski smučarski dopust odpravim s temu primernim avtomobilom. A najprej lepo po vrsti. Ali ste vedeli, da so X6 v lanskem letu skupaj z X5 prenovili? Nov izraz sprednjega dela je lep in eleganten, morda najlepši doslej. Zadek pa… ja, tudi po teh nekaj letih se mi zdi še vedno malo neposrečen in preveč zložen po plasteh.

A ne do te mere, da zaradi tega ne bi mogel spati. Ob tem morate vedeti, da spuščajoča kupejevska streha na SUV-ju pri meni pač nikoli ni pritisnila na prava stikala. Kupe in SUV sta ne glede na razširjenost niše zame pač dve nemiscibilni karoserijski obliki.

Sicer pa ima X6 - da na hitro opravim s kompromisi - v prtljažniku 580 litrov prostora, kar je 70 litrov manj v primerjavi z X5. Ni nezanemarljivo, kompromis je občuten, a tokrat me za to zares ne skrbi. V avtu se bomo peljali trije in tudi za teden dni smučanja bi se morali brez težav napakirati brez strešnega kovčka. Če to ni dovolj, smo pač vzeli preveč. In še to - všeč mi je velika odprtina prtljažnika, nakladalni rob je raven, pod dnom, ki se dvigne na teleskopskih podpornikih, je še veliko prostora za drobnarije.

Pogonska ponudba X6 ostaja klasična (z izjemo blage elektrifikacije) in samozavestna

Tako samozavestna, da ob dizelskem in bencinskem šestvaljniku v vrhu (če izvzamem X6 M) čepi nov bencinski osemvaljnik z oznako S68 v različici M60i. Gre za dvojno prisilno polnjeni in blago hibridiziran V8. Zmore krepkih 390 kilovatov moči (530 KM) in 750 Nm največjega navora, ki ga doseže pri 1.800 vrtljajih. Samodejni menjalnik je osemstopenjski, moč pa se prenaša na vsa štiri kolesa. Priključnega hibrida ali kakšnih posebej varčnih pogonov ni.

Motor ima sicer enako prostornino kot predhodni S63 v M50i, v novi različici M60i pa tudi enake zmogljivosti in konfiguracijo s turbinskima polnilnikoma znotraj V-ja. Od tu naprej je veliko novega - ročična gred, hladilnik olja, karter, turbinska polnilnika, VANOS z odmično gredjo sedaj upravlja električno (prej hidravlično). Drugače so si zamislili tudi elektrifikacijo z 48V baterijo - električni motor z devet kilovati moči in 200 Nm navora je sedaj nameščen v menjalniku. Hladni zagon opravi zaganjač, start-stop zagon pa je naloga električnega motorja.

Obilica razkošja - od navdušujočega osemvaljnika do merino oblazinjenja

Vstati je bilo treba zgodaj in ob sedmih se s še nekoliko težkimi vekami peljem po gorenjski avtocesti proti Karavankam. A naslednjih osem ur, kolikor traja vožnja do Livigna, mi res ne bo hudega. Osemvaljnik prijetno brunda z razkošno noto, ki ima lastnosti anksiolita in uglajeno komunicira svojo moč. Na avtocesti si z njim kralj. Takšen X6 do stotice pospeši v 4,3 sekunde. In to brez kakšne pretirane drame. Izpušni sistem je medtem modro tiho. V tem smislu M60i ni posebej vznemirljiv.

Testni X6 je povrhu okusno specificiran in nabit z opremo - stane 171.242 evrov in samo dodatne opreme ja za 55 tisočakov. Ja, tega se z nekaj dražjimi opcijami, kot je ozvočenje Bowers & Wilkins Diamond Surround ali pa paket inovacij z naprednimi asistenčnimi funkcijami (na primer parkiranje z upravljanjem prek aplikacije na telefonu in asistent pri vzvratni vožnji), hitro nabere.

Med nedavno prenovo so sicer v notranjosti še nekoliko očistili armaturno ploščo, skrili zračnike, uporabna stikala pa pospravili v dvojni zaslon v ukrivljenem ohišju. Predvsem slednje bo šlo marsikomu v nos in ergonomija le ni več tako robustna. Ne glede na to pa je v notranjosti še vedno prisoten tisti pridih tradicionalnega razkošja.

Merino usnje v črni barvi je pač brezčasno, prezračevana sedeža pa imata kakopak tudi masažno funkcijo. Za moje pojme bi bila sicer popolna, če ne bi imela nenavadno trdih vzglavnikov. Saj gre za športno navdahnjen model, ampak res sta nepotrebno trda. In kaj pravite na to peščeno barvo karoserije iz nabora BMW Individual? Po ceniku stane 7.268 evrov. Pa saj za ta denar ne dobiš niti Amija!

Pot do Livigna je raznolika in zanimiva, kako se je obnesel X6?

Sam sicer raje izberem avstrijsko traso, kjer se od avtoceste poslovim že v Seebodenu, ko zavijem proti Lienzu. Prvi sklop zanimivih cest se nato vije do Kronplatza in naprej po lepih tirolskih dolinah vse do Bressanoneja, kjer se na hitro vključiš na avtocesto proti Modeni. Tu se temperature v dolini, ki je odprta proti Padski nižini, ponavadi dramatično dvignejo. V Bolzanu zavijem nazaj proti severu do Merana. Potem pa mimo znane pivovarne proti dolini Vinschgau, polni sadovnjakov, kjer te žgečkajo kažipoti za prelaz Stelvio (v tem času tam seveda nimaš česa iskati).

No ja, marsikdo od vas to pot zagotovo dobro pozna. Vključno z zanimivostmi, kot je vožnja skozi mestece Glurns in njegovo obzidje. Pa potem obvoz do umetnega jezera Reschen z atraktivno podobo zvonika, ki moli iz vode.

Ostane še najlepši del vožnje po gozdovih doline Müstair - preden smuknemo skozi ikonični enosledni tunel Munt la Schera v Livigno. Zahtevna cesta, kjer pride dober nadzor gibanja karoserije še kako do izraza in X6 tukaj glede na svoje gabarite blesti. Sliši se že klišejsko, ampak zlahka pozabiš, kako velik je. Mimogrede, v dolžino meri 4,96 metra (2,004 metra v širino in 1,7 metra v višino). No ja, na maso vseeno ne pozabiš tako hitro, težak je 2.390 kilogramov, a se tudi s tem - kot rečeno - učinkovito spopada. Aktivna stabilizatorja sta pri tem modelu serijska.

V paketu pa je tudi krmiljenje zadnje osi, ki deluje intuitivno ter elektronsko upravljan zaporni diferencial na zadnji osi. Všeč mi je neposredno, četudi nekoliko anemično krmiljenje, odziv sprednje osi pa je zadovoljujoče natančen. Iz zavojev se požene z nepopustljivim oprijemom in se pri tem sploh ne zmeni za stanje podlage.

Ko izzovem zdrs zadka, pa se s pomočjo sprednjega pogona poravna z občudovanja vredno elegantnostjo. Pri teh dimenzijah pač ni enostavno ohranjati gracioznosti. In da ne govorim o odzivnosti pogona - motor in menjalnik imata na vsak pritisk stopalke za plin pripravljen takojšen in silovit odgovor, ki te prilepi na sedež. Ne električno silovito, pač pa še vedno prijetno, z merico elastičnosti.

Čisto lahkotno lahko po takšni cesti potem napreduješ s strašljivo hitrim tempom. Če pri tem nimam prevelikih pričakovanj, je po svoje tako tudi zabaven in do neke mere vključujoč - še posebej v primerjavi z električno gnanimi zmogljivimi SUV-ji denimo. Vožnja pri tem ohranja zadovoljivo raven udobja. Blaženje deluje natančno, vzmetenje je le malo prečvrsto za več udobja predvsem v spodnjem območju mestnih hitrosti, karoserija se takrat veliko premika. A pod obremenitvijo, ko se podvozje lepo sprosti, je pa zgodba povsem drugačna. Mimogrede - ravno sem se spomnil, da mi je všeč volan normalne oblike, debeline in velikosti! Kup dobrih lastnosti, torej.

Izbira za smučarski dopust - karavan ali SUV?

Pravzaprav moram reči, da sem po takšnih zimskih druženjih do SUV-jev precej manj kritičen. Takrat, ko avto do vrha naložiš z opremo in se ure in ure v spremenljivih razmerah do cilja voziš po vseh mogočih cestah, si za to nalogo ne predstavljam primernejšega avtomobila. Potenten osemvaljnik je pri tem zares močno sladilo, bivanjsko udobje ob višjem položaju sedenja pa na visoki ravni.

Moja naravna izbira bi bil sicer kakšen dinamično talentiran karavan. A na takšnih poteh v avtomobilu praviloma nisi sam v avtomobilu, da bi se lahko peljal zares živahno in izkoristil prednosti s povratnimi občutki bolj darežljivega avtomobila z nižjim težiščem.

Še vedno sem sicer mnenja, da je X6 na videz eden bolj prepotentnih SUV-jev, čeprav moram priznati, da dobro in samozavestno komunicira svoje razkošje. Livigno je sicer brezcarinsko območje in lahko se zgodi, da ti na meji s Švico pregledajo prtljažnik. Tja sem se pripeljal v družbi Cayenna in Range Roverja. Koga mislite, da so poslali na stran? In carinik ni bil pri tem pravzaprav še nikoli odločnejši. Naokoli mi je obrnil celoten avtomobil, ni pa odprl predala pod prtljažnikom. Amatersko! Seveda - za zaključek sem to napisal malo v šali, malo pa vendarle zares.

Preberite še:

Osnovni podatki
Prodaja: BMW GROUP Slovenija
Cena osnovnega modela: 116.150 €
Cena testnega modela: 171.242 €
Moč: 390kW (530 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 4,3 s
Največja hitrost: 250 km/h
Kombinirana povprečna poraba goriva (WLTP): 11,4l/100km
Tehnični podatki
Motor: 8-valjni - V razporeditev valjev - turbobencinski - blago hibridiziran - prostornina 4.395 cm3. Največja moč 390 kW (530 KM), največji navor 750 Nm od 1.800 do 4.600 vrt./min
Prenos moči: motor poganja vsa štiri kolesa - osemstopenjski samodejni menjalnik
Mase: masa praznega vozila (EU) 2.390 kg - dopustna obremenitev 3.085 kg
Zunanje mere: dolžina 4.960 mm – širina 2.004 mm – višina 1.700 mm – medosna razdalja 2.975 mm
Prtljažnik: 580 litrov - 1530 litrov
Naše meritve
poraba na testu: 12,3 l/100km
Ocena
  • Njegove kompromise v primerjavi z X5 in drugimi klasičnimi SUV-ji že poznate. Od tu naprej pa ga boste težko dobili na levi nogi. Prepričljiv paket razkošja, zmogljivosti in dovršenih voznih lastnosti.

Hvalimo in grajamo
Izredno zmogljiv in razkošno zveneč osemvaljnik
Prestižna in prijetna notranjost
Natančno krmiljenje in lepo uravnotežene vozne lastnosti
Samozavestna pogonska ponudba
Kompromis v prtljažniku v primerjavi z X5
Ni zares varčnih pogonov, a to niti ni bistvo