Test: Fiat Freemont 2.0 MultiJet

Tehnično je takole: Journey (angl. potovanje) je Dodgeev, Dodge Chryslerjev, Chrysler pa Fiatov.
Zato je pri današnji politiki velikega koncerna logično, da je Journey, ko se je napotil v Evropo, prevzel Fiatovo identiteto.

Test: Fiat Freemont 2.0 MultiJet (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
18. 10. 2011

Kot verjetno veste, če redno berete Avto magazin, je moral Journey, da bi bil vreden značke Fiat in da bi zadovoljil kupce na tej celini, skozi zajetno obdelavo. Videza, ja, prav narahlo, predvsem pa notranje izolacije zvoka in tresljajev, nastavitve mehanike (podvozje, volan) in pogona. Zadnji je seveda povsem Fiatov, kar je (kot se je izkazalo) zelo dobra odločitev.

Toda kot bi rekel študent v uvodu Butn­skale: »Kdo sploh sem?« Ali bolje (ker je pač avtomobil): kaj sem? Croma SW? Ulysse? Ali mehki terenec, SUV, ki ga Fiat nikoli (še) ni imel?

Tehnično razmišljanje tule preide v filozofsko: Freemont je lahko vse to, kar je do neke mere zagotovo njegova prednost.

Če se namreč v začetku ne obremenjujemo s tehniko in številkami, je Freemont prostoren in uporaben sedemsedežnik z dobrim pogonom in bogato opremo, ki ob napovedani ceni vse to ponuja za zelo spodoben denar. Prav veliko se jih za njim ne ozre, ampak kdor pa vsaj po naključju pogleda vanj, je takoj navdušen.

Za njim bodo skoraj zagotovo najprej pogledovali lastniki (ali ljubitelji) Fiatov, ki sprva ne bodo zadovoljni, ker se v njem ne bodo počutili domače; če namreč odštejemo značke, v tem avtomobilu niti ena stvar ni takšna, kot smo jo pri Fiatu vajeni.

Kaj torej ima ta Fiat, ki ni čistokrvni Fiat, česar sicer najbrž ne bi imel?

Na primer tipko za preklic delovanja tempomata, pametni ključ (za vstop, zagon motorja in zaklepanje avtomobila), ogromno velikih in uporabnih predalov (tudi pod blazino sovoznikovega sedeža ter pod nogama potnikov druge vrste) ter odlagalnih mest, 10 mest za pločevinke, ki vse po vrsti učinkovito držijo tudi pollitrske plastenke, zelo dober zvok avdiosistema (po stari Chryslerjevi navadi), kompas (tudi tipična Chryslerjeva navada), dve nadvse uporabni kljukici za vrečke na hrbtišču voznikovega sedeža (tako preprosta in cenena rešitev, pa tako redka ...), tripodročno klimatsko napravo z nastavljivimi zračnimi režami v stropu, v zadnjo klop vgrajena otroška sedeža in povsem nepotreben in nadležen pink pink takoj po zagonu motorja, če se voznik že pred tem ne pripne z varnostnim pasom. Razen zadnjega je vse na tisti strani, ki vozniku in drugim uporabnikom brez dvoma ustreza.

In česa ta Fiat, ki ni čistokrvni Fiat, nima, pa bi kot pravi Fiat imel?

Na primer desne obvolanske ročice (brisalnikom služi leva, glavno stikalo luči oziroma žarometov pa je vrtljivi gumb na armaturni plošči, zato bo vsak v začetku nekaj časa namesto luči vztrajno vklapljal brisalnike) pa samodejnega pomika zadnjih šip, ambientalne osvetlitve, žepa na hrbtišču sovoznikovega sedeža, izklopa desnih varnostnih blazin (ali pa ima to možnost predobro skrito – v avtomobilu pa ni bilo knjižice z navodili) in sistema Start/Stop za kratkotrajne izklope motorja v korist (še) manjše porabe. A vse to niti ni tako nujno potrebno.

Freemont tudi nima značilne Fiatove pojave. Zunanjost sestavlja veliko lepo polikanih ravnih površin, ločenih z razmeroma 'ostrimi' in dolgimi, ravnimi robovi. Videti je skladen in čvrst ter prepričljiv, prav lep pa morda res ni, saj ne posluša trenutnih avtomobilskih modnih muh in zapovedi, temveč poskuša biti bolj zimzelen. Ampak navsezadnje in navezujoč se na zgornje razmišljanje: Croma ni imela nobene (in še najmanj oblikovne) kontinuitete, Ulysse je bil tako in tako Peugeot oziroma Citroën, od terencev pa imajo pri Fiatu v arhivu le Campagnolo in – ta je še najbolj podobna Freemontu.

Je pa Freemont tisti Fiat z najbolj izraženim posluhom do uporabnikov in njihovih potreb, začenši (poleg že vsega prej omenjenega) z vrati, ki se odpirajo za približno 80 (prednja) in lepih 90 stopinj (zadnja), kar izjemno olajšuje dostop. Ta je precej olajšan tudi k tretji vrsti, saj se sedež druge vrste preprosto odmakne naprej (še prej pa se v istem gibu dvigne sedalo, da je pomik naprej lahko daljši), izjemno preprosto in lahkotno pa je tudi postavljanje in zlaganje dveh posamičnih sedežev tretje vrste.

Zunanjost s 4,9 metra dolžine obljublja tudi veliko notranjega prostora in tega je res veliko. Še najmanj je višine prtljažnika, a to je logično, saj je zasnova notranjosti zasnovana za sedem sedežev, torej tudi za tretjo vrsto, ki se pogrezne v dno, kar pa omeji omenjeno višino. Sta pa sedeža tretje vrste več kot le otroška, v drugi vrsti je zelo veliko kolenskega prostora, povsem spredaj pa deluje Freemont zelo 'zračno' in prostorno.

Voznikova ergonomija je tudi tipično ameriška, v marsičem naravnana na preprostost. Tega za upravljanje potovalnega računalnika sicer ne bi mogli trditi (ali pa gre za čvrsto evropsko železno srajco), tudi podatkov ne ponuja toliko kot Fiati sicer (ja, ima pa števec ur delovanja motorja!) in tračni digitalni merilnik trenutne porabe ni le nenatančno berljiv, tudi vrednosti pod petimi litri na 100 kilometrov sploh ne kaže. Kar pri tem Freemontu sploh ni tako redko.

Precej boljši vtis pa pusti osrednji zaslon, ki je resda majhen (absolutno priporočam izbiro bogatejšega informacijsko-zabavnega sistema z velikim zaslonom, ki vsebuje tudi navigacijsko napravo), ima pa odlično ločljivost z dobro barvno grafiko in preproste, logične in razumljive menije. Tudi (digitalni) prikaz ure si lahko zaželite prek celotnega zaslona.

Na tem mestu kaže malce okrcati klimatsko napravo, s katero se je treba kar precej ukvarjati (slaba samodejnost), med drugim avtomatika zelo nerada vklaplja (hladilno) puhalo, če ni ravno zelo zelo nujno.

Za volan! Električna nastavljivost voznikovega sedeža omogoča dober položaj, pri mestnih vožnjah pa bodo nekateri (najbrž predvsem nežnejši del populacije) nergali zoper razmeroma trde stopalko sklopke, volan in prestavno ročico. Ta sicer streže z odličnimi (natančnimi in dokaj kratkimi) gibi z zelo dobro povratno informacijo vklopa, pa tudi volan je za ta tip vozila presenetljivo natančen in neposreden.

Zelo dobro je tudi podvozje, ki omogoča mehak in nežen prehod čez grbine (ležeči policaji) vseh možnih izvedb. Karoserija se v hitrih ovinkih svoji višini primerno zaznavno nagiba, in čeprav gume ne delujejo posebej športno, je lega na cesti presenetljivo dobra in zanesljiva.

Tudi zaradi mehanskega servoojačanja volana ima voznik ves čas občutek stika koles s podlago in tudi skozi ovinke gre Freemont lahko zelo hitro; serijski ESP kljub prednjemu pogonu nima veliko dela (zelo redki vklopi), karoserija pa presenetljivo malo sili iz ovinka –  kljub precejšnji masi. Zavore v testnem Freemontu nad 100 kilometri na uro malce tresejo, a je to verjetno posledica izrabljenosti, ne pa konstrukcijska napaka.

Freemonta s fotografij poganja zmogljivejša različica od obeh turbodizlov. Zaradi dokaj kratke prve prestave je poskočen z mesta, zavrti se tudi globoko v rdeče polje (ki se začne pri 4.500 vrtljajih), kar pa zaradi velikega navora sploh ni potrebno, saj se s tem zmogljivosti prav nič ne izboljšajo. Pospeševanje, prožnost in največja hitrost so daleč nad praktično uporabnostjo in visoko nad zakonskimi omejitvami, tako da s tega stališča motorju prav nič ne manjka.

Naravnost navdušujoča pa je poraba goriva: pot v Frankfurt in nazaj je zmogel z dobrimi šestimi litri na 100 kilometrov, mestne vožnje in zahtevni testni kilometri pa so jo dvignili, a ni presegla deset litrov za 100 kilometrov! Ne pozabite, da prazen Freemont tehta skoraj dve toni in da videz ne vliva upanja v aerodinamiko padajoče vodne kapljice.

Precej nenatančni, a primerljivo zanesljivi podatki s potovalnega računalnika kažejo, da porabi pri 160 kilometrih na uro v šesti prestavi deset in pri 130 osem litrov na 100 kilometrov, pri 100 kilometrih na uro pa je poraba manjša od petih litrov!

Tudi zaradi majhne porabe in posledično velikega dometa bodo potovanja s Freemontom lahkotna in neutrujajoča. Upoštevaje še njegove omenjene dobre lastnosti se zdi, da je – ob predvideni ceni od 25 tisoč evrov – njegova pot v Evropo zakoličena z dobrimi argumenti. Zdaj mora biti le še ljudem všeč.

Vinko Kernc, foto: Saša Kapetanovič

Fiat Freemont 2.0 MultiJet 2 4x2 Urban

Osnovni podatki

Prodaja: Avto Triglav d.o.o.
Moč: 125kW (170 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 11,1 s
Največja hitrost: 198 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 8,6l/100km
Garancija: 2 leti splošne in mobilne garancije, 3 leta garancije na lak, 8 let garancije za prerjavenje.
Sistematični pregled na 20 000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Gorivo: 10.647 €
Gume (1) 1.310 €
Obvezno zavarovanje: 3.605 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 3.885 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 83 × 90,4 mm – gibna prostornina 1.956 cm³ – kompresija 16,5 : 1 – največja moč 125 kW (170 KM) pri 4.000/min – srednja hitrost bata pri največji moči 12,1 m/s – specifična moč 63,9 kW/l (86,9 KM/l) – največji navor 350 Nm pri 1.750–2.500/min – 2 odmični gredi v glavi (zobati jermen) – po 4 ventili na valj – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – turbopuhalo na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 6-stopenjski ročni menjalnik – prestavna razmerja: ni podatka – platišča 6,5 J × 17 – gume 225/65 R 17, kotalni obseg 2,18 m.
Zmogljivost: največja hitrost 195 km/h – pospešek 0–100 km/h 11,0 s – poraba goriva (ECE) 8,3/5,3/6,4 l/100 km, izpust CO2 169 g/km.
Voz in obese: kombilimuzina – 5 vrat, 7 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) – volan z zobato letvijo, hidravlični servo, 2,75 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1.874 kg – dovoljena skupna masa: ni podatka– dovoljena masa prikolice z zavoro: 1.100 kg, brez zavore: ni podatka – dovoljena obremenitev strehe: ni podatka.
Zunanje mere: širina vozila 1.878 mm – kolotek spredaj 1.571 mm – zadaj 1.582 mm – rajdni krog 11,6 m.
Notranje mere: širina spredaj 1.480 mm, v sredini 1.500 mm, zadaj 1.390 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 520 mm, v sredini 450 mm, zadnji sedež 390 mm – premer volanskega obroča 385 mm – posoda za gorivo 78 l.
Prtljažnik: Pros­to­rni­na prt­ljaž­ni­ka, iz­mer­je­na z AM stan­dard­nim kom­ple­tom 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 5 sedežev: 1 × letalski kovček (36 l), 1 × kovček (85,5 l), 2 x kovček (68,5 l), 1 × nahrbtnik (20 l). 7 sedežev: 1 × letalski kovček (36 l), 1 × nahrbtnik (20 l).
Serijska oprema: voznikova in sovoznikova varnostna blazina – stranski varnostni blazini – varnostni zračni zavesi – pritrdišča ISOFIX – ABS – ESP – servo volan – samodejna klimatska naprava – električni pomik šip spredaj in v sredini – električno nastavljivi in ogrevani vzvratni ogledali – radio s CD-predvajalnikom in MP3-predvajalnikom – večopravilni volanski obroč – daljinsko upravljanje osrednje ključavnice s pametnim ključem – po višini in globini nastavljiv volanski obroč – tipalo za dež – po višini nastavljiv voznikov sedež – deljiva zadnja klop – potovalni računalnik – tempomat.

Naše meritve

T = 24 °C / p = 1.139 mbar / rel. vl. = 22 % / Gume: Yokohama Aspec 225/65/R 17 W / stanje kilometrskega števca: 4.124 km.
Pospešek 0-100km: 11,1s
402m z mesta: 17,8s ( 129km/h)
Prožnost 50-90km/h: 6,6/ 9,7s (IV./V.)
Prožnost 80-120km/h: 10,2/ 13,1s (V./VI.)
Največja hitrost: 195km/h (VI.)
Najmanjša poraba: 6,1l/100km
Najvišja poraba: 9,7l/100km
poraba na testu: 8,6 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 71,4m
Zavorna pot pri 100km/h: 42,8m
AM meja: 40m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 54dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 52dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 50dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 50dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 61dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 58dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 58dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 64dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 63dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 62dB
Trušč v prostem teku: 38dB
Napake med testom: brez napak.
Ocena skupaj (338/420)
 • Zaradi notranjega prostora (mere in uporabnost), sedmih sedežev, odličnega pogona in sprejemljive cene je zelo zanimiv za družine velikosti 5+, ki si ne morejo privoščiti praviloma dražjih avtomobilov s takšno ponudbo. Se pravi: zelo veliko avtomobila za vloženi denar.

 • Zunanjost (12/15)

  Je prepoznaven, zadaj rahlo morda spominja na Sorenta, sicer pa manj trenden in bolj zimzelen.

 • Notranjost (100/140)

  Le povprečna klimatska naprava, a odlična notranja prilagodljivost in zelo 'življenjski' avtomobil.

 • Motor, menjalnik (56 /40)

  Odličen pogon, zelo dober volanski mehanizem in tipu avtomobila prilagojeno (predvsem udobno) podvozje.

 • Vozne lastnosti (55 /95)

  Zelo dobra lega na cesti, a le povprečna smerna stabilnost in nekoliko trd za vožnjo.

 • Zmogljivost (32/35)

  Zelo dobra navorska krivulja in ustrezno izračunan menjalnik sta dober temelj za zelo dobre zmogljivosti.

 • Varnost (33/45)

  Popolna klasična varnostna oprema, nima pa nikakršnih sodobnih (naprednih) elementov aktivne varnosti.

 • Gospodarnost (50/50)

  Odlična poraba in ugodna osnovna cena. Garancija ni za zgled, izgubo vrednosti pa sicer težko napovemo, a kombinacija velikega Fiata in Chryslerja ni najbolj obetavna.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
motor, prožnost, poraba
volanski mehanizem
notranja prostornost
uporabnost notranjosti, predali
kot odpiranja vrat
lahkotnost notranje prilagodljivosti
osrednji zaslon in meniji
oprema
gibi prestavne ročice
lega na cesti
potovalni računalnik (upravljanje, malo podatkov, nenatančen merilnik trenutne porabe)
dokaj trdi volan, stopalka sklopke, prestavna ročica
nima navigacijske naprave
ne prav dobra smerna stabilnost
slaba samodejnost klimatske naprave