Test: Range Rover Evoque 2.2 TD4 (110 kW) Prestige

Tudi telefoni niso več to, kar so bili – pa se nihče ne pritožuje.

Test: Range Rover Evoque 2.2 TD4 (110 kW) Prestige (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
1. 2. 2012

Morda sem to že kdaj zapisal (povedal pa ničkolikokrat), ampak v kontekstu ne bo nič narobe, če ponovim: kar nekaj let je bil pri hiši Land Rover Defender, model 110 z motorjem Td5. Oča so se zaljubili in ga nabavili v nekaj minutah po principu 'mimo grede opaženo-kupljeno' in bili z njim neizmerno zadovoljni. Spomini na prečenja meter globokih deročih potokov in 'vitlanja' v nemogoče strmine pa tudi na vožnje z 12 potniki (torej šofer + 12 potnikov + dve hladilni skrinji!) iz Premanture do pečin na jugu rta Kamenjak so živi in slikoviti. Defender je avto, ki mu oprostiš nenavadno veliko zračnost v krmilnem sistemu, hrupnost tovornjaka, zanič klimatsko napravo in klin… colske matice na sf… kardanskih križih. Ali pa tudi ne, ljudje smo različni.

Piše leto 2012

Po prvih kilometrih z Evoquom po ljubljanski gneči se je utrnila ideja za naslov prav tegale članka: Bil je nekoč Land Rover! A tak naslov bi bil do Evoqua pravzaprav žaljiv. Ljubitelji robustne tehnike in pravih terencev se nad fensi mestnim frajerjem morda zgražate, a ob tem ne upoštevate dejstva, da bi Land Rover s proizvodnjo izključno klenih terencev verjetno že crknil. Najsi bo to obče dobro ali ne, mularijo vedno manj zanimajo frače, rolke in mopedi, moderne so drugačne reči: zasloni na dotik, aplikacije, 3D-risanke. Transport še ni in prav kmalu še ne bo izumrl, se je pa močno spremenil. Evoque je le odsev potreb tretjega tisočletja.

Videz je 'kul'!

Prva reč, ki nam je pri novem angleškem 'softiču' všeč, je nedvomno videz. Se spomnite leta 2008 predstavljenega koncepta Land Rover LRX? Ne? Pogooglajte – koncept je skoraj popolnoma enak gospodiču na fotografijah, v katere ravnokar zrete. Takšna podobnost med konceptnimi in serijskimi avtomobili je redkost; kar pomislite na, recimo, Renaultova vesoljska plovila, ki jih prikazujejo na avtomobilskih salonih, in jih primerjajte z Renoji v salonih. Pa da ne bo slabe volje – prav v tej francoski tovarni znajo biti izvirni z oblikovalskimi potezami, preostale znamke imajo kveč­jemu še manj poguma …

V Land Roverju so ga nedvomno imeli. Koncept je bil dobro sprejet in leta 2011 je luč sveta ugledal Evoque, cestni terenec kupejevskih oblik, napihnjenih blatnikov in ogromnih platišč. Motorna maska je nedvomno Rangeroverjeva, bok in zadek začini svetla kovinska letev, ki teče pod bočnimi in zadnjo šipo.

K dobremu vizualnemu vtisu pripomorejo proti zadnjemu delu padajoča srebrna streha, konkretno odmerjen zadnji spojler, poudarjen usmerjevalnik zraka zadaj, lepa platišča … V avtomobil na cesti bulji staro in mlado, revno in bogato. Gospa na sopotnikovem sedežu velikega Range Roverja si je na avtocesti skoraj izpahnila vrat. Na otip robustne plastične obrobe blatnikov avantgardnega dizajna ne kazijo – prej nasprotno, malo robatosti se pa Roverju le prileže, ne?

Tudi znotraj vtis ne razočara

V mehak material oblečeno armaturno ploščo loči brušen aluminij, kakršno najdemo tudi na robovih sredinskega grebena. Ker je precej funkcij možno opravljati prek zaslona, občutljivega za dotik, gumbov ni preveč oziroma so zelo smotrno razporejeni in jasno označeni. Tudi s privajanjem na 20 'klikerjev' na volanu sodobne zabavne elektronike vajeni človek ne bo imel: na prečkah upravljamo radio (levo) in meni z nastavitvami, ki se prikazujejo na manjšem zaslonu med analognima merilnikoma, spodaj levo z mobilnim telefonom prek modrozobe povezave, na desni s tempomatom, z obvolanskima uhljema pa ukazujemo šeststopenjskemu menjalniku. Sploh se ne bi čudili, če bi našli kak­šno čudno angleško (ergonomsko) finto, a je nismo.

Bo pa človek, ki je že kdaj drsel s prstom po iPhonu ali Samsungovemu Galaxyju SII, bentil nad odzivnostjo zaslona na dotik. Tako počasi so se odzivale navigacijske naprave že pred nekaj leti, ne pa displejček v modernem avtomobilu. Prek njega upravljamo mobilnik, predvajalnik glasbe, izbiramo barvo (komaj opazne!) ambientalne osvetlitve in pogled iz petih kamer. Po dve sta na vzvratnih ogledalih, dve spredaj in ena zadaj, ki se samodejno vklopi pri vzvratni vožnji in grafično pripomore k lažjemu parkiranju. Zanimiva reč, ampak … preberite odstavek nižje.

Na cesti prijetno preseneti

Malce preglasen in kar žejen turbodizel (preizkusili smo šibkejšo različico, na voljo je še 190-'konjski' SD4) v kombinaciji s samodejnim menjalnikom ni razlog za vriskanje šoferja, bo pa tisti za volanom navdušen nad obnašanjem vozila. Glede na 'terensko' zasnovo se v zavojih ne nagiba in ohranja stabilnost pri velikih hitrostih. Celotno podvozje pri vožnji čez neravnine daje vtis čvrstosti, kar se občuti tudi na terenu. Tam vas bo prej kot teren sam ustavila misel na evrčke, ki ste jih odšteli za svojega Angleža, če pa ste to sposobni odmisliti, je Evoque med sebi podobnimi dovolj terenski.

Omejitev je klasično (cestno) podvozje in s tem hitra izguba stika vsaj enega kolesa s tlemi, kadar težavo deloma odpravlja elektronika s prenašanjem navora na kolo z oprijemom. Izpušna cev je za resno terensko rabo preveč izpostavljena. Ko bi videli, kako visoko nad pogoni jo ima skrito Defender!

Torej: Kamere ali kovina?

Snega je bilo za dva prsta debeline, pot dobro poznana in sploh ne hudičevo težka. Tja gor bi si brez slabe vesti upal tudi z Octavio Scout ali z običajnim štirikolesno gnanim Legacyjem. Izbran je bil program za v sneg (grass, gravel, snow) in v (za v sneg preširoke) zimske gume oblečeni Evoque je lepo plezal.

Strmini sta sledila krajša ravnina in nato strm vzpon. Fiiiiijjuuuuuu, je zažvižgalo pod gumami, štirje potniki pa smo dobili debele oči. Po slabih desetih metrih nenadzorovanega vzvratnega drsenja se ustavimo postavljeni pravokotno na pot. Stopim ven in skoraj padem. Led!

Če bi se avtomobil postavil postrani nekaj metrov višje, bi zadeli v skale ali vsaj zmrznjeno zemljo in takrat si človek namesto petih kamer zaželi debele kovinske cevi. Toliko o kamerah. Res pa pridejo prav v mestu mimo korit za rože. Vrnitev je v programu za spust (Hill Descent Control) minila počasi in varno.

Bese­di­lo in foto: Matevž Hribar

Rover Evoque 2.2 TD4 (110 kW) Prestige (5 vrat)

Osnovni podatki

Prodaja: Summit motors Ljubljana
Cena testnega modela: 55.759 €
Moč: 110kW (150 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 10,6 s
Največja hitrost: 182 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 11,1l/100km
Garancija: 3 leta splošne in mobilne garancije (100.000 km), 3 leta garancije na lak, 6 let garancije za prerjavenje.
Sistematični pregled na 26.000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 1.273 €
Gorivo: 14.175 €
Gume (1) 2.689 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 18.331 €
Obvezno zavarovanje: 3.375 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 7.620 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 47.463 € (strošek na km: 0,48 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 85 × 96 mm – gibna prostornina 2.179 cm³ – kompresija 15,8 : 1 – največja moč 110 kW (150 KM) pri 4.000/min – srednja hitrost bata pri največji moči 12,8 m/s – specifična moč 50,5 kW/l (68,7 KM/l) – največji navor 400 Nm pri 1.750/min – 2 odmični gredi v glavi (zobati jermen) – po 4 ventili na valj – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – turbopuhalo na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja vsa štiri kolesa – 6-stopenjski samodejni menjalnik – prestavna razmerja I. 4,15; II. 2,37; III. 1,56; IV. 1,16; V. 0,86; VI. 0,69; – diferencial 3,20 – platišča 8J × 19 – gume 235/55 R 19, kotalni obseg 2,24 m.
Zmogljivost: največja hitrost 182 km/h – pospešek 0–100 km/h 9,6 s – poraba goriva (ECE) 7,9/5,7/6,5 l/100 km, izpust CO2 1.
Voz in obese: terenska kombilimuzina – 5 vrat, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (stikalo med sedežema) – volan z zobato letvijo, električni servo, 2,3 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1.670 kg – dovoljena skupna masa 2.350 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 2.000 kg, brez zavore: 750 kg – dovoljena obremenitev strehe: ni podatka.
Zunanje mere: Zu­na­nje me­re: širina vozila 1.965 mm – kolotek spredaj 1.625 mm – zadaj 1.630 mm – rajdni krog 11,6 m.
Notranje mere: širina spredaj 1.520 mm, zadaj 1.490 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 530 mm, zadnji sedež 470 mm – premer volanskega obroča 370 mm – posoda za gorivo 58 l.
Prtljažnik: Pros­to­rni­na prt­ljaž­ni­ka, iz­mer­je­na z AM stan­dard­nim kom­ple­tom 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 5 sedežev: 1 × letalski kovček (36 l), 2 x kovček (68,5 l), 1 × nahrbtnik (20 l).
Serijska oprema: voznikova in sovoznikova varnostna blazina – stranski varnostni blazini – varnostni zračni zavesi – pritrdišča ISOFIX – ABS – ESP – servo volan – samodejna klimatska naprava – električni pomik šip spredaj in zadaj – električno nastavljivi in ogrevani vzvratni ogledali – radio s CD-predvajalnikom in MP3-predvajalnikom – večopravilni volanski obroč – daljinsko upravljanje osrednje ključavnice – po višini in globini nastavljiv volanski obroč – po višini nastavljiv voznikov sedež – deljiva zadnja klop – potovalni računalnik.

Naše meritve

T = -2°C / p = 991 mbar / rel. vl. = 75 % / Gume: Bridgestone Blizzak LM-80 235/55/R 19 V / stanje kilometrskega števca: 6.729 km
Pospešek 0-100km: 10,6s
402m z mesta: 17,4s ( 127km/h)
Največja hitrost: 182km/h (V./VI.)
Najmanjša poraba: 9,8l/100km
Najvišja poraba: 13,1l/100km
poraba na testu: 11,1 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 71,3m
Zavorna pot pri 100km/h: 41,6m
AM meja: 40m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 54dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 52dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 61dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 59dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 59dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 64dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 63dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 62dB
Trušč v prostem teku: 37dB
Ocena skupaj (338/420)
 • Iščete imidž? Ne boste zgrešili? Dobre vozne lastnosti, zmerne terenske zmogljivosti in udobje? Tudi ne. Iščete pravega terenca? Ej, pa saj Discovery ni videti slabo!

 • Zunanjost (15/15)

  Celo ljudje, ki sovražijo pomehkužene terence, si ga želijo – zaradi videza!

 • Notranjost (102/140)

  Na 4,3 metra dolžine je težko spraviti več (prostora). Če mislite voziti odrasle potnike zadaj, na kupejevsko različico pozabite. Materiali in ergonomija so zelo dobri.

 • Motor, menjalnik (56 /40)

  Podvozje in volanski mehanizem si zaslužita pohvalo, motor (glasnost, poraba) in menjalnik (hitrost) malo manj.

 • Vozne lastnosti (63 /95)

  Premalo prostora za počivanje iztegnjene leve noge, zanimiv in uporaben prestavni gumb (to pač ni ročica), za terenca zelo suverena lega na cesti.

 • Zmogljivost (27/35)

  Kdor ob frajerski zunanjosti pričakuje divje zmogljivosti, bo razočaran. Za običajno rabo bo dovolj.

 • Varnost (38/45)

  Preizkusne lutke so preživele (pet zvezdic), pogrešamo nekaj dodatkov aktivne varnosti (radarski tempomat, asistenca za ohranjanje smeri, opozarjanje na mrtvi kot).

 • Gospodarnost (37/50)

  Poceni res ni, kakšno točko smo odbili še zaradi potratnosti pri gorivu.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
videz, imidž
občutek v notranjosti
vozne lastnosti na cesti
solidne terenske sposobnosti
občutek čvrstosti karoserije in podvozja
volanski mehanizem
sistem kamer (sicer bolj zanimivost kot praktična uporabnost)
oprema (ogrevana prednja šipa, volan, ­ozvočenje, za dotik občutljive bralne lučke)
le povprečno hiter samodejni menjalnik
poraba goriva
počasnost izbirnika na osrednjem zaslonu
ne pričakujte prostornosti velikih terencev
cena
za umazanijo občutljiva prtljažna vrata