Test: Volkswagen Golf Cabriolet 1.4 TSI (118 kW)

Golf kabrio, veste, ima lahko pod motornim pokrovom le 105-'konjski' TSI ali TDI. Lahko pa bo imel tudi dvakrat močnejši 2.0 TFSI. Tale testni je nekje vmes.

Test: Volkswagen Golf Cabriolet 1.4 TSI (118 kW) (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
6. 9. 2011

Zlata sredina? Hja, če smo iskreni, ne ravno zlata, sredina pa vsekakor. A ne skrbite: motorna paleta Golfa Cabriolet se bo še širila. Zdaj sta v njej dva bencinca in en dizel (v dveh različicah, a z enako močjo). Če se zazrete v motorno paleto navadnega Golfa ali Eosa ali če pobrskate po našem prvem poročilu s predstavitve kabria, boste ugotovili, da kakšen motor še manjka.

Zakaj je to pomembno? Če se boste novega Golfa Cabriolet odločili preizkusiti, pa bo v njem tak 118-kilovatni oziroma 160-'konjski' turbobencinec z neposrednim vbrizgom, se boste verjetno prvi hip vprašali, kam hudiča so se tisti konji' poskrili. Prav vsak voznik v redakciji je imel enako pripombo: avto dobro skriva moč motorja. Nekateri so celo pogledali v prometno ...

Pa je res tako hudo? Ne. Takole motoriziran Golf da od sebe skoraj toliko, kot obljublja tovarna (tovarniško obljubljenega podatka o pospeških nam in še nekaterim tujim novinarskim kolegom ni uspelo doseči), a le, če ga ne vozite, kot da ima turbomotor. Če hočete iz njega izvleči vse, ga bo treba vrteti v rdeče polje, prav do omejevalnika vrtljajev, kot da ima atmosferski motor. Potem bo dal od sebe nekaj, kar je dovolj dober približek občutka, ki ga pričakuje voznik 160-'konjskega' avtomobila. V nizkih vrtljajih je motor nekako neodločen, potem se prebudi, približno nad dvema in pol tisočakoma spet daje vtis zadihanosti in se dokončno zbudi malo pod štirico na merilniku vrtljajev. Tisti, ki od avtomobila pričakujete športno živahnost, boste pač morali počakati na dvolitrski turbo.

Se pa za vse to motor oddolži s sicer kar zgledno varčnostjo. Čez devet litrov povprečja je težko pridelati, razen če se odločite, da hočete iz njega izvleči prav vse, testno povprečje se je ustavilo malo pod to številko. Glede na to, da ima takle Golf kabrio z voznikom za volanom več kot tono in pol in da smo se skoraj ves čas testa vozili s spuščeno streho (mimogrede: v dežju to zlahka počnete, vse dokler je hitrost nad 50 kilometrov na uro, stranska stekla pa so dvignjena), je to povsem ugodna številka.

Streha je seveda platnena, izdelujejo pa jo pri Webastu. Okoli 10 sekund potrebuje za zlaganje in dviganje (v prvem primeru je malo hitrejša), oboje pa lahko počnete pri hitrosti do 30 kilometrov na uro. To pomeni, da jo lahko zaprete že med vožnjo proti parkirnemu mestu, recimo. Škoda, da te meje niso pomaknili do 50 kilometrov na uro – tako bi bil pomik strehe možen skoraj stalno med mestno vožnjo. A tudi tako, kot je, jo lahko po mili volji spuščate in dvigate pred semaforji – za to je več kot dovolj hitra. Pranje v avtomatski pralnici je Golf Cabriolet prestal brez vode v notranjosti – je pa med vožnjo z dvignjeno streho malo preveč šuma okoli tesnil stranskih stekel, predvsem na stiku med prednjim in zadnji stranskim steklom. Rešitev: spustite streho, seveda. Tudi na avtocesti s tem ne bo težav, saj je vrtinčenja zraka v kabini dovolj malo, da tudi velike hitrosti niso naporne.
Seveda je streha hitra tudi zato, ker nad njo, ko je zložena, ni pokrova. Zloži se namreč v prostor za sedeži pred prtljažni pokrov.

Ta je seveda zaradi tega majhen (to je pravzaprav največji minus Golfa Cabrioleta v primerjavi s tekmeci) tudi, ko je streha dvignjena. Po drugi strani to seveda pomeni, da je velikost prtljažnika (in odprtine) neodvisna od položaja strehe. Seveda prostorskih čudežev ne gre pričakovati, je pa s svojimi 250 litri recimo popolnoma dovolj velik za tedensko družinsko špecerijo z zelenjavo s tržnice vred. Navsezadnje ima marsikateri mestni malček manjši prtljažnik.

Ob predstavitvi so Volkswagnovci Golfa Cabriolet okarakterizirali zelo na kratko: to je Golf med kabrioleti. Kabrio skratka, ki v ničemer pretirano ne odstopa navzgor, a v ničimer ne odstopa niti malo navzdol, bi lahko pojasnili njihovo izjavo. Pa ta drži? Pri strehi, kot zapisano, vsekakor. Pri motorju tudi. Oblika? Golfovska, pač. Za denar, ki bi ga bilo treba odšteti za testnega kabria, boste dnevne luči LED zaman iskali (za to je treba poseči po doplačilu za biksenonske žaromete), pa tako nos avta daje rahel vtis 'revnega brata', sistem za prostoročno telefoniranje bluetooth pa tudi – podobno kot predolg gib stopalke sklopke je tudi že standardna Volkswagnova bolezen.

Sklopke? Ja, sklopke. V testnem Golfu Cabriolet je bil namreč ročni šeststopenjski menjalnik, in čeprav gre za popolnoma korekten primerek ročnega menjalnika, lahko zapišemo le: doplačajte za DSG. Šele potem se bo tak Golf spremenil v avto ne le za užitkarska križarjenja, temveč tudi v avto, ki se brez težav znajde v vsakodnevni mestni gneči ali pa voznika razveseli s športno hitrimi prestavljanji. DSG ni poceni, dobrih 1.800 evrov vas bo stal, a verjemite – splača se.

Da vsaj malo ublažite ta finančni udarec, se lahko recimo odpoveste športnemu podvozju, kakršno je imel testni Cabriolet. Petnajst milimetrov nižje in nekoliko bolj čvrsto na slabih cestah trese notranjost (čeprav Golf Cabriolet spada med najbolj toge kabriolete v razredu, lahko na neravninah s tem podvozjem rahlo zadrgeta), med ovinki pa je lega sicer zabavna, a ne toliko športna, da bi odtehtala minus pri udobju. Sploh pa: takle kabrio je namenjen vsakdanjemu uživanju z vetrom v laseh, ne škripanju z gumami po ovinkih.

Za varnost poleg toge karoserije skrbijo varnostni drogovi, ki se raztegnejo iz prostora za hrbtoma obeh potnikov zadaj, če se računalnik odloči, da se je Golf Cabriolet znašel v položaju, ki mu bo sledilo prevračanje. Ker gre za dva aluminijasta profila, ki sta ožja, kot so klasični varnostni loki, med njima ostane dovolj prostora ne le za luknjo za vrečo za smuči, temveč (ob zloženih naslonjalih zadnjih sedežev) tudi za prevoz večjih predmetov. Če vam torej česa ne uspe spraviti v prtljažnik skozi majhno prtljažno odprtino, poskusite takole: zložite streho, podrite zadnje sedeže in potisnite skozi nastalo luknjo. Preizkušeno deluje.

Varnostni paket dopolnjujejo stranske varnostne blazine za prsni koš in glavo, ki so skrite v naslonjalih prednjih sedežev, ter (ob sicer klasičnih prednjih varnostnih blazinah) še kolenska za voznika. In zaradi varnostnih drogov novi Golf Cabriolet ne potrebuje več fiksnega varnostnega loka za prednjima sedežema. Ta je bil pri Golfu Cabriolet od prve izvedenke nekakšen zaščitni znak, tokrat pa so se Volkswagnovci odločili, da bo šlo tudi brez. Puristi si verjetno pulijo lase, a priznati je treba, da je tako tudi z oblikovnega stališča Golfu uspel korak naprej.

Notranjost je, kaj pa drugega, povsem Golfova. Športni sedeži testnega modela so odlična izbira, dovolj prostora pa je tudi zadaj – a bosta zadnja sedeža kljub temu večinoma prazna. Nad njiju se namreč namesti vetrna mreža, ki je zaslužna za to, da je vrtinčenje v kabini dobro ukročeno.
Merilniki so klasični, vključno z velikim barvnim zaslonom boljšega od obeh ponujenih avdiosistemov vred (ta je na močnem soncu ob spuščeni strehi pričakovano slabo berljiv), klimatizacija (doplačilni dvopodročni Climatronic) pa sicer deluje dobro, a nima ločenih nastavitev za delovanje ob dvignjeni ali zloženi strehi.

Je Golf Cabriolet torej res Golf med kabrioleti? Seveda je. In če ga primerjamo s cenami njegovih konkurentov z zložljivo trdo streho (začnemo lahko kar pri hišnem Eosu), je ta precej nižja (s kakšno izjemo, seveda) – sprijazniti pa se je treba s tem, da je mehka streha pozimi pač velik minus in da je tudi sicer bolj občutljiva od zložljive trde strehe.

bese­di­lo: Dušan Lukič, foto: Aleš Pavletič

Iz oči v oči - Matevž Hribar
Na kratko sem imel priložnost voziti oba Volkswagnova nagca, Eosa in tega Golfa, in če bi lahko enega odpeljal domov, bi izbral Golfa. Pa ne zato, ker je cenejši. Zato, ker je s črno mehko streho originalen (skoraj) tako, kot je bila Enka. Sem pa zaradi rdečih črk T, S in I na zadnjem delu pričakoval več iskrivosti. 1,4-litrski motor je kljub zanimivemu podatku o kilovatih pustil medel vtis – ponudba motorjev ta hip razočara.

Dodatna oprema testnega vozila:
Športno podvozje    208
Usnjen večopravilni volanski obroč    544
Radio RCD 510    1.838
Paket Design&Style    681
Parkirni sistem Park Pilot    523
Paket Komfort    425
Paket Technik    41
Aluminijasta platišča Seattle    840
Klimatska naprava Climatronic    195
Večopravilni prikazovalnik Plus    49
Zasilno rezervno kolo    46

Volkswagen Golf Cabriolet 1.4 TSI (118 kW)

Osnovni podatki

Prodaja: Porsche Slovenija
Cena osnovnega modela: 20881 €
Cena testnega modela: 26198 €
Moč: 118kW (160 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 9 s
Največja hitrost: 216 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 8,8l/100km
Garancija: 2 leti splošne garancije, 3 leta garancije na lak, 12 let garancije za prerjavenje, neomejena mobilna garancija ob rednem servisiranju pri pooblaščenih serviserjih.
Sistematični pregled na 15000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 754 €
Gorivo: 11326 €
Gume (1) 1496 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 7350 €
Obvezno zavarovanje: 3280 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 4160 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 28336 € (strošek na km: 0,28 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – bencinski tlačno polnjen s turbinskim in mehanskim puhalom – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 76,5 × 75,6 mm – gibna prostornina 1.390 cm³ – kompresija 10,0 : 1 – največja moč 118 kW (160 KM) pri 5.800/min – srednja hitrost bata pri največji moči 14,6 m/s – specifična moč 84,9 kW/l (115,5 KM/l) – največji navor 240 Nm pri 1.500–4.500/min – 2 odmični gredi v glavi (veriga) – po 4 ventili na valj – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – hladilnik polnilnega zraka
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 6-stopenjski ročni menjalnik – prestavna razmerja I. 3,78; II. 2,12; III. 1,36; IV. 1,03; V. 0,86; VI. 0,73 – diferencial 3,65 – platišča 7 J × 17 – gume 225/45 R 17, kotalni obseg 1,91 m
Zmogljivost: največja hitrost 216 km/h – pospešek 0–100 km/h 8,4 s – poraba goriva (ECE) 8,3/5,4/6,4 l/100 km, izpust CO2 150 g/km.
Voz in obese: kabriolet – 2 vrat, 4 sedeži – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) – volan z zobato letvijo, hidravlični servo, 2,9 zasuka med skrajnima točkama
Mase: prazno vozilo 1.484 kg – dovoljena skupna masa 1.920 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 1.400 kg, brez zavore: 740 kg – dovoljena obremenitev strehe: ni predvideno
Zunanje mere: širina vozila 1.782 mm – kolotek spredaj 1.535 mm – zadaj 1.508 mm – rajdni krog 10,0 m
Notranje mere: širina spredaj 1.530 mm, zadaj 1.500 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 500 mm, zadnji sedež 480 mm – premer volanskega obroča 370 mm – posoda za gorivo 55 l
Serijska oprema: Po­memb­nej­ša se­rij­ska opre­ma: voznikova in sovoznikova varnostna blazina – stranski varnostni blazini – pritrdišča ISOFIX – ABS – ESP – servo volan – klimatska naprava – električni pomik šip spredaj in zadaj – električno nastavljivi in ogrevani vzvratni ogledali – radio s CD-predvajalnikom in MP3-predvajalnikom – daljinsko upravljanje osrednje ključavnice – po višini in globini nastavljiv volanski obroč – po višini nastavljiv voznikov sedež – potovalni računalnik.

Naše meritve

T = 20 °C / p = 1.120 mbar / rel. vl. = 45 % / Gume: Michelin Primacy HP 225/45/R 17 V / stanje kilometrskega števca: 6.719 km
Pospešek 0-100km: 9s
402m z mesta: 16,8s ( 135km/h)
Prožnost 50-90km/h: 8,6/10,9s (4/5)
Prožnost 80-120km/h: 11,5/13,6s (5/6)
Največja hitrost: 204km/h (5 in 6)
Najmanjša poraba: 7,1l/100km
Najvišja poraba: 14,2l/100km
poraba na testu: 8,8 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 70,6m
Zavorna pot pri 100km/h: 40,6m
AM meja: 40m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 58dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 58dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 55dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 64dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 61dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 60dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 67dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 65dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 63dB
Trušč v prostem teku: 36dB
Ocena skupaj (341/420)
 • Golf Cabriolet je res Golf med kabrioleti. Ko bo na voljo še primernejši motor (šibkejši 1.4 TSI za varčne ali 2.0 TSI za bolj športne), bo še boljši.

 • Zunanjost (13/15)

  Ker ima Golf Cabriolet mehko streho, je zadek skladno kratek.

 • Notranjost (104/140)

  Prostora v prtljažniku je dovolj, le luknja je bolj majhna. Navdušijo prednji sedeži, dovolj prostora je tudi zadaj.

 • Motor, menjalnik (65 /40)

  Bencinec je tih in varčen, a svojo moč dobro skriva.

 • Vozne lastnosti (59 /95)

  Športno podvozje je pretrdo, da bi bila vožnja res udobna, in premehko za športne užitke. Raje izberite običajnega.

 • Zmogljivost (26/35)

  Na meritvah avto ni zmogel doseči tistega, kar obljublja tovarna, je pa vseeno več kot dovolj zmogljiv za vsakdanjo uporabo.

 • Varnost (36/45)

  Elektronskih varnostnih pomagal razen ESP-ja in tipala za dež ni veliko.

 • Gospodarnost (51/50)

  Poraba je dovolj majhna, cena dovolj ugodna, le garancijski pogoji bi lahko bili boljši.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
sedeži
hitrost pomika strehe
cena
vsakdanja uporabnost
poraba
majhna odprtina prtljažnika
klimatizacija ne loči med odprto in zaprto streho
pretrdo podvozje glede na zmogljivosti
predraga različica z menjalnikom DSG