Toyota RAV4 2.2 D-4D (100 kW) Limited

Le en dan, pa smo opravili toliko dobrega dela, da nam kakšen odpustek pri Vsemogočnem ne uide. ’Krivec’ za to pa je bila samo in zgolj nova Toyota RAV4.

Prenesi PDF testa
16. 3. 2006

Kot se verjetno spomnite, je bila prejšnjo nedeljo v Sloveniji prava norišnica. Toliko zapadlega snega v samo nekaj urah nismo videli že dolgo. In čeprav večina Slovencev kar prebledi, ko se pokrajina pokrije z belo odejo, smo pri Avto magazinu veseli kot otroci. Takrat je namreč idealen čas za preizkus avtomobilov, predvsem seveda terencev. In Toyota RAV4 je bila kot naročena, da smo jo pognali v nedeljsko tlako in tako na najboljši možni način preizkusili njen štirikolesni pogon. Čeprav je v normalnih pogojih RAV4 gnan le na prednji kolesni par!

Čeprav sta nas bili polni Ljubljana in njena okolica, smo na žalost bolj stali, kot se vozili. Ne, krivec za to ni bila Toyota, ampak drugi udeleženci v prometu. Na vsakem klancu se je namreč zagozdil kakšen avtomobil, in ko so videli, da se jim veselo približuje terenec, so že mahali in skoraj na kolenih prosili: »A nam lahko pomagate? « Dobrota je sirota, pravijo, in tako smo večkrat parkirali, zagazili v visok sneg in z zavihanimi rokavi pomagali, da se jim je, nesrečnežem, na vrhu klanca svet polepšal.

Propadel načrt preizkusa pogona? Ne, prav nasprotno, to je bila odlična priložnost! Ko smo namreč vsi zaripli v obraz znova prilezli v avtomobil (do spomladi bo treba pridobiti malce več kondicije, letos pa prav zares! ), smo morali še sami premagati tiste klance. Težave za Toyoto? Niti malo; če ni šlo v osnovni konfiguraciji pogona (ko zdrsneta prednji kolesi, se kolesni navor prek elektro-hidravličnega sistema v sredinskem diferencialu - ki je tako rekoč že zadnji diferencial - prenese še na zadnji kolesi, vendar le do razmerja spredaj 55, zadaj 45 odstotkov), je šlo vsekakor ob ’zaklenjenem’ štirikolesnem pogonu (gumb na sredinski konzoli, ko le do 40 kilometrov na uro uzakonimo razmerje 55 : 45, nato pa se samodejno znova vklopi pameten pogon, imenovan Active Torque Control).

RAV4 se je malce vseeno namučil, a še vedno suvereno zagrizel v tiste (za večino kljub zimskim gumam neprevozne) klance, z boljšimi gumami (na testnem avtomobilu so bile nameščene ’all season’ ali celoletne) pa sploh ne bi imeli nobenih težav. Poleg vožnje v klance se je novi RAV4 izkazal kot zelo varen avtomobil tudi po povsem ravninskih cestah, saj ima zelo dejaven stabilizacijski sistem.

Sistem zaznava zdrse in jih popravlja, vendar pri svojem delu vedno malce zakasni, da se lahko RAV4 pelje tudi ’počez’, če ste zelo vztrajni pri dodajanju plina, nato pa ga elektronika grobo zamori. Čeprav je treba ob tej priložnosti Toyoto pograjati: zakaj ni ta stabilizacijski sistem izklopljiv? Tako majhen gumbek, pa tako velika razlika v veselju do vožnje, ko z majhnimi popravki z volanom krotite plehnato zverinico po spolzkem cestišču. Če seveda to obvladate, sicer se raje peljite počasneje!

Neizklopljiv stabilnostni sistem VSC (Vehicle Stability Control) ima tudi pomanjkljivost: med vožnjo po stoosemdesetodstotnih ovinkih avtomobil malce zdrsne, VSC pa ga nato tako zamori, da morate pretakniti v prvo prestavo ali se celo kar ustaviti. Lahko si mislite, da to ni najpametnejše početje, če je podlaga res spolzka, saj je potem problem ponovno speljati. Če bi bil VSC izklopljiv, bi avtomobil sicer malce zdrsnil (pri zelo majhni hitrosti, se razume) in z rahlim popravkom volana bi brez težav prišel do vrha. Ni kaj, Toyota, kljub večji varnosti vam podelimo minus, ker VSC ni izklopljiv! Pa še enega smeška pri veselju do vožnje vam vzamemo zaradi tega.

Novi RAV4 je tako zrasel, da daje občutek resnejšega, družinskega avtomobila. Prirastek v centimetrih je tako velik (v dolžino kar 145 milimetrov in v širino 80 milimetrov), da sedaj ponujajo le petvratno različico. Na trivratno bo treba še malo počakati, saj naj bi naredili povsem nov (manjši) terenec, zato je sedaj na voljo le večja, družinska različica. In z mislijo na družino je odlična tudi rešitev zadnjih sedežev, ki so ne samo vzdolžno pomični (kot recimo pri Yarisu), ampak se ob preklopu skrijejo v tla in tako ustvarijo povsem ravno dno v prtljažniku.

Da je prtljažnika več kot dovolj že v osnovni postavitvi sedežev (586 litrov), ni treba posebej izpostavljati, prava mala dvorana pa postane ob preklopljenih zadnjih sedežih (1.469 litrov). Zakaj bi že potrebovali limuzinski kombi? Poudariti je treba še preprost dostop do tega malega skladišča (vrata se odpirajo z leve proti desni in ne navzgor! ) ter manjši predalnik, skrit pod ravnim podom prtljažnika. Če boste hoteli na carini kaj zatajiti, recimo.

Kljub centimetrskemu prirastku pa se bodo za volanom najbolje počutile ženske voznice. Ergonomija (položaj stopalk, ročice menjalnika, volanskega obroča in sedeža) je pisana na kožo manjšim voznicam. Sedež je izdatno višinsko nastavljiv, ročica menjalnika je pomaknjena bolj proti zadku kot pri osebnih avtomobilih, volanski obroč ne gre toliko navzgor, da bodo imeli veliki moški podrsana kolena, le na slabšo preglednost se je treba navaditi in v vožnji boste prav gotovo uživali.

Kot sem že namignil, bodo imeli višji moški malce težav z nizko postavitvijo volanskega obroča, predvsem pa s kratkim sedalnim delom sedeža, zato ergonomija voznikovega delovnega prostora ni najboljša. Ni pa kritična, da smo si na jasnem! Je pa RAV4 z resnejšo podobo morda odslej bolj mamljiv za moške, čeprav so prej velikokrat zanj lobirale prav ženske. Bosta sedaj zadovoljna oba spola - ali pa nobeden?

Armaturna plošča je lepa, to moramo povedati. Merilniki so pregledni, imitacija brušenega aluminija popestri sicer temnejše okolje, gumbi so tam, kjer jih človek pričakuje in želi. Malce pripomb smo imeli le k dvema predaloma pred sovoznikom, saj je spodnji odpovedal poslušnost, zgornji pa se tako počasi odpira in zapira, da se ga je treba prav navaditi. Celo predalov za drobnarije je dovolj, tako da malenkosti ne bodo ostale v žepih, ampak varno spravljene v predalniku med sedežema ali v vratnih žepih.

Med vožnjo pa smo opazili še eno varčevanje: parkirna tipala. Ne le da parkirna tipala (ki sicer olajšajo manevriranje nerodnejšim voznikom) zvočno opozarjajo na prepreko med parkiranjem, ampak se oglašajo tudi takrat, ko sploh nimate vklopljene prestave. Veste, o čem govorim? Recimo čakate pred semaforjem na zeleno luč, pešci pa hodijo po prehodu blizu vašega avtomobila. Tipala te ’prepreke’ zaznajo in se začnejo seveda veselo oglašati, čeprav je menjalnik v prostem teku. In tega nadležnega piskanja se (spet) ni dalo izklopiti. Drugi velik minus!

Zanimivo se nam je zdelo, da je novi RAV4 pravzaprav mehki terenec, ki pa se odlične pelje po suhem asfaltu. Podvozje je trše, kar najbolj občutite na hitrostnih grbinah, kjer se RAV4 obnaša bolj kot osebni avtomobil, ki manj zaziblje živo vsebino. Skupaj z dobrim in predvidljivim podvozjem je treba pohvaliti volanski sistem, ki je natančen in zelo zgovoren, kaj se dogaja s prednjima kolesoma. Kot bi s tem terencem pri Toyoti mislili bolj na asfaltno kot pa pravo džunglo, kar je po eni strani tudi pričakovano, saj se velika večina ljudi z njim vozi le v službo in po nakupih, le redki pa znajo izkoristiti tudi štirikolesni pogon na slabši cestni podlagi.

Ko smo še zadnjič pomagali nesrečnežem na tistih zasneženih klancih in nato seveda v smehu zavrnili ponujeno pomoč, da še Toyoti pomagajo priti do vrha, smo število odpustkov tistega dne nehali šteti. Verjemite, z novim RAV4 boste hote ali nehote morali postati altruist, dobrotnik ali rešitelj, kakorkoli hočete to imenovati, sicer boste preživeli kakšno urico na zasneženih cestah v koloni.

A ne bi bilo fino, če nevešči in slabo opremljeni vozniki tistega dne ne bi rinili na ceste? Ah, o tem lahko le sanjamo . . A čeprav se Toyota na snegu počuti kot riba v vodi, smo opazili še eno šibko točko: plastično zaščito pod motorjem. Ko se boste namreč zagnali v prvi sneg, bo zaščitna plastika (čeprav je očitno bolj okrasna kot zaščitna! ) počila in obisk pri servisu vam ne uide. Če lahko nekako razumemo, da je to šibka točka drugih Toyotinih osebnih avtomobilov, je za terenca to nedopustno.

Ni popoln, saj je kar nekaj stvari, ki so nas zmotile, je pa nedvomno varen, lep, kakovosten in enostaven za upravljanje. Sicer pa poskusite kupiti rabljenega RAV4, pa boste videli, da so ljudje z njim zelo zadovoljni, zato jih ni ali pa imajo tako visoko ceno, da je že kar nesmiselno. Kot da se jih ne bi radi rešili. Ali to ni dovolj dobra popotnica za novega RAV4

Toyota RAV4 2.2 D-4D (100 kW) Limited

Osnovni podatki

Prodaja: Toyota Adria d.o.o.
Cena osnovnega modela: 31.213,49 €
Cena testnega modela: 31.739,28 €
Moč: 100kW (136 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 10,5 s
Največja hitrost: 180 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 6,7l/100km
Garancija: 3 leta ali 100.000 kilometrov splošne garancije, 12 let garancije za prerjavenje, mobilna garancija Toyota Eurocare.
Menjava olja vsakih 30.000 km
Sistematični pregled na 15.000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 162,74 €
Gorivo: 10.220,46 €
Gume (1) 1.819,40 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 15.439,83 €
Obvezno zavarovanje: 2.804,21 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 5.800,37 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 36.730,01 € (strošek na km: 0,37 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - 4-taktni - vrstni - dizelski z neposrednim vbrizgom - nameščen spredaj prečno - vrtina in gib 86,0 × 96,0 mm - gibna prostornina 2231 cm3 - kompresija 16,8 : 1 - največja moč 100 kW (136 KM) pri 3600/min - srednja hitrost bata pri največji moči 11,5 m/s - specifična moč 44,8 kW/l (61,0 KM/l) - največji navor 310 Nm pri 2000-2800/min - 2 odmični gredi v glavi (veriga) - po 4 ventili na valj - vbrizg goriva po sistemu skupnega voda - turbinski polnilnik na izpušne pline - hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: elektronsko krmiljen štirikolesni pogon - 6-stopenjski ročni menjalnik - prestavna razmerja I. 3,818; II. 1,913; III. 1,218; IV. 0,880; V. 0,809; VI. 0,711; vzvratna 4,139 - diferencial za I. do IV. prestave 4,312, diferencial za V. in VI. prestavo 3,631 - platišča 7J × 17 - gume 225/65 R 17, kotalni obseg 2,18 m - hitrost v VI. prestavi pri 1000/min 50,8 km/h.
Zmogljivost: največja hitrost 180 km/h - pospešek 0-100 km/h 10,5 s - poraba goriva (ECE) 8,1/5,6/6,7 l/100 km Terenske zmogljivosti: premagovanje vzpona ni podatka - dovoljen bočni nagib ni podatka - vstopni kot 28 °, prehodni kot 20 °, izstopni kot 24 ° - dovoljena globina vode ni podatka.
Voz in obese: terenski kombi - 5 vrat, 5 sedežev - samonosna karoserija - spredaj posamični obesi, vzmetni nogi, trikotni prečni vodili, stabilizator - zadaj posamični obesi, po dve trikotni prečni vodili, vzdolžni vodili, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator - zavore spredaj kolutni (prisilno hlajeni), zadaj kolutni, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) - volan z zobato letvijo, servo, 2,8 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1585 kg - dovoljena skupna masa 2190 kg - dovoljena masa prikolice z zavoro 2000 kg, brez zavore 750 kg - dovoljena obremenitev strehe 100 kg.
Zunanje mere: širina vozila 1815 mm - kolotek spredaj 1560 mm - zadaj 1560 mm - rajdni krog 10,2 m.
Notranje mere: širina spredaj 1450 mm, zadaj 1420 mm - dolžina sedalnega dela prednji sedež 490 mm, zadnja klop 440 mm - premer volanskega obroča 375 mm - posoda za gorivo 60 l.
Prtljažnik: Prostornina prtljažnika izmerjena z AM standardnim kompletom 5 kovčkov Samsonite (skupno 278,5 l): 1 × nahrbtnik (20 l); 1 × letalski kovček (36 l) ; 2 × kovček (68,5 l); 1 × kovček (85,5 l)

Naše meritve

T=-3 °C / p= 1029 mbar / rel. vl.: 77 % / Gume: Yokohama Geolander GG1 / Stanje km števca: 1953 km
Pospešek 0-100km: 11,1s
402m z mesta: 17,8s ( 124km/h)
1000m z mesta: 32,8s ( 157km/h)
Prožnost 50-90km/h: 8,9/13,7s
Prožnost 80-120km/h: 13,7/15,1s
Največja hitrost: 182km/h (V. in VI.)
Najmanjša poraba: 9,6l/100km
Najvišja poraba: 13,1l/100km
poraba na testu: 10,9 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 70,7m
Zavorna pot pri 100km/h: 42,4m
AM meja: 42m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 58dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 57dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 55dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 64dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 61dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 60dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 69dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 67dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 66dB
Napake med testom: sovoznikov predalnik se ne zapre
Ocena skupaj (352/420)
 • Čeprav je vedno mikavno, da bi imel človek v garaži močnejšo različico, je 136-konjski motor povsem dovolj. Skupaj s šeststopenjskim menjalnikom in z zanesljivim štirikolesnim pogonom se odlično ujamejo, le zabave v vožnji je vedno manj.

 • Zunanjost (13/15)

  Da bi bil grd, nismo slišali od nobenega. Nasprotno: bili smo navdušeni!

 • Notranjost (118/140)

  Več prostora kot pri predhodniku, lepi merilniki, dobri materiali, le pri ergonomiji smo imeli kakšno pripombo.

 • Motor, menjalnik (37 /40)

  Dober šeststopenjski menjalnik in sodoben turbodizelski motor s skupnim vodom. Kaj bi še radi?

 • Vozne lastnosti (81 /95)

  Zanesljivo zaviranje in vožnja pri večjih hitrostih, zaradi tršega podvozja pa ima RAV4 še zelo dobro voznost in s tem zanesljivo lego na cesti.

 • Zmogljivost (33/35)

  Večja motorna prostornina se pri zmogljivostih krepko pozna.

 • Varnost (31/45)

  Prednji, bočni varnostni blazini in še blazina za varovanje kolen, zelo dejaven VSC in kratka zavorna pot.

 • Gospodarnost

  Višja nabavna cena, vendar tudi visoka cena ob prodaji rabljenega vozila, malce velika poraba goriva.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
oprema
šeststopenjski menjalnik
oblika zunanjosti in notranjosti
zadnji sedeži (vzdolžno pomični in ravna tla, ko so podrti)
zelo varna zmerna terenska vožnja
neizklopljiv VSC
parkirna tipala
cena
poraba goriva
preobčutljiva plastika pod motorjem