Volkswagen Eos 2.0 TFSI

Prijetna podeželska cesta, odprta streha, slikovita narava in nežen vetrič, ki vam mrši lase. Ta užitek lastniki kabrioletov dobro poznajo in zanj vam bodo povedali, da je eden vznemirljivejših.

Prenesi PDF testa
Volkswagen Eos 2.0 TFSI (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
6. 7. 2006

Dokler ne zavijete s ceste na letališče in vas v nizkem letu, pod hudičevo čudnim kotom, ne preleti Extra 300L s šestkratnim državnim prvakom v akrobatskem letenju Petrom Podlunškom za krmilom. Trenutek, ki ga je vredno doživeti! Trenutek, ki z užitkom vetra v laseh nima več veliko skupnega. Prej z življenjem na nebu.

Proti nebu so se obračali tudi Volkswagnovci, ko so iskali ime za svoj kupekabriolet. Eos ni računalniško izbrano ime, kot bi kdo pomislil. Ime izvira iz grške mitologije, za katerim se skriva boginja, ki je skrbela za to, da je za vsako nočjo na Zemlji posijal nov dan.

Kako primerno ime za kabriolet. Volkswagnov Eos zahteva največ 28 sekund, da vam pričara dan. Toliko časa potrebuje, da spusti vsa štiri stranska stekla in zloži streho v prtljažni prostor. Obstajajo pa tudi drugi načini, s katerimi pričarate dan v tem avtu. Če je dež, bo zadostovalo že to, da odgrnete plastično zaveso, ki preprečuje svetlobi, da bi vdirala v potniško kabino. V lepših dnevih lahko s pomočjo elektrike privzdignete zadnji del steklenega dela strehe in tako spustite svež zrak v notranjost. Če tudi to ni dovolj, pa je mogoče stekleni del s pritiskom na gumb pomakniti tudi povsem nazaj.

Očiten dokaz, da v Wolfsburgu pri razvoju Eosa niso razmišljali le, kako bi na trg poslali še en kupekabriolet, ampak kako bi razvili avto, ki bo ponudil največ. Eosova zložljiva streha je izvrsten izdelek, ki je nastal v sodelovanju s priznanim proizvajalcem strešnih oken, Webastom. Da jo lahko zlagamo in premikamo, skrbi elektrohidravlični sistem z radialno batno črpalko in osmimi hidravličnimi valji; za ukazovanje temu sistemu pa ličen in s kromom prevlečen dekoracijski dodatek, ki ga najdemo na sredinskem grebenu. Igro gibanja petih sestavnih delov strehe (ja, Eos jih ima pet in ne tri kot večina tekmecev) pa bi lahko opisali kot popolno umetnost.

Inženirji so šli še korak dlje in gibanje posameznih sklopov prilagodili tako, da lahko streho odpirate in zapirate tudi v garažah. V najvišji točki se od tal oddalji za največ okoli 170 centimetrov. Torej posebne pozornosti nad glavami Eos ne zahteva. Potrebuje jo drugje - povsem zadaj. Pokrov prtljažnega prostora se odpira pod kotom, ki za zadkom zahteva dobrih 35 centimetrov dodatnega prostora. Verjetnost, da tega prostora ni, je sicer majhna - z avtom se morate resnično povsem približati oviri - toda če se kljub temu bojite, da bi se vam zgodilo kaj takšnega, skrb raje prepustite napravi, ki vam priskoči na pomoč pri parkiranju (PDC). Ta je v Eosu dovolj pametna, da preprečuje tudi takšne stvari. Slaba stran je le ena; našli jo boste na seznamu doplačil.

Ampak to je ena redkih stvari, ki v Eosu zahteva doplačilo. V nasprotju z večino Volkswagnov je Eos na trg prišel z enim samim paketom opreme, zato pa s tem toliko bogatejšim. Če le na hitro preletimo najpomembnejše stvari: ima elektriko, ki pomika skoraj vse premikajoče dele (stekla, ogledala, streho) na karoseriji, polsamodejno klimatsko napravo (Climatic), osvetlitev kozmetičnih ogledalc, radio s CD-predvajalnikom (RCD 300) in štirimi zvočniki, prednje meglenke, sisteme ABS, EDS, ASR in ESP, spoštljivo število varnostnih blazin (čelnih in stranskih), aktiven sistem varnostnih ščitov v primeru prevračanja, pri različicah z 2, 0-litrskimi motorji pa tudi usnje na trikrakem volanskem obroču, prestavni ročici in ročici ročne zavore ter prednja športna sedeža z žepoma na hrbtih naslonov.

Dokaz več, da pri Volkswagnu odločno postavljajo Eosa nad njegove tekmece v razredu. S 441 centimetri dolžine prekaša Megana Coupé-Cabriolet (436 cm) in Peugeota 307 CC (434, 5 cm). Končno o tem, kje moramo iskati Eosa, veliko pove tudi motorna paleta. Tako sodobne zlepa ne boste našli. Prav vsi motorji so podprti s sistemom neposrednega vbrizga - bencinski s tehnologijo FSI in edini dizelski s TDI - že kmalu pa se obeta še 3, 2-litrski šestvaljnik, kar je nedvomno posebnost v tem razredu. Še toliko bolj, če izhajamo iz dejstva, da je Eos narejen na osnovi Jette in da tam ta motor ni na voljo. Največji v Jetti je 2, 5-litrski petvaljnik, namenjen pretežno severnoameriškemu trgu, najmočnejši pa motor, ki je gnal tudi testnega Eosa, 2, 0-litrski TFSI.

Ampak preden se poglobimo vanj in v njegove zmogljivosti, poglejmo v notranjost in se prepričajmo, ali je Eos res Jetta s pomično streho. Prvi vtis, ki ga boste dobili, vam bo dal pritrdilen odgovor. Počutje v notranjosti in vse, kar lahko vidite tam, je res precej podobno tistemu v Jetti. Ampak to je le dobro! Tako Golf kot Jetta sta v primerjavi s svojimi tekmeci že zdavnaj dokazala, da sta nadpovprečno dobra avtomobila, in to na mnogo področjih. Enako velja za Eosa.

Dvobarvna kombinacija, v kateri se postavlja na slikah, in dekorativni elementi iz aluminija pa so le še dokaz več. Da ga ne bi okitili z imeni, kot je na primer družinski kabrio, so oblikovalci poskrbeli z na novo oblikovanimi in s kromom obrobljenimi zračniki ter spremenjenimi oblogami vrat. In verjemite, da dvomov o tem, kje oziroma v katerem avtu sedite, tukaj ni. Ne nazadnje za to poskrbita tudi nizka kupejevsko zaobljena streha in ogromno, skoraj 0, 7 kvadratnega metra veliko strešno okno nad glavami.

Dokler je streha nad glavami, je trušč v notranjosti skoraj povsem primerljiv s tistim, ki ga slišite v navadnih avtomobilih. Tudi čvrstost oziroma togost karoserije je nadpovprečna, ko imamo v mislih kabriolete. Slabosti takšne (kupejevske) zasnove moramo torej iskati drugje. V ogromnih vratih, ki med odpiranjem na parkiriščih zahtevajo svoj prostor, in utesnjenem dostopu k zadnji klopi. Kljub funkciji 'easy entry', s katero sta opremljena prednja sedeža. Ko je streha pospravljena v zadku, te težava zgine, pojavijo pa se druge.

Zadnja klop, ki je nadpovprečno prostorna tudi za dva odrasla, postane skoraj neuporabna. Količina zraka, ki že pri nekoliko večjih hitrostih začne vdirati v prostor za prednjima sedežema, postane hitro moteča. Povsem drugače je spredaj. Eos je dobro zasnovan kabriolet in to lahko rečemo tudi za zaščito pred vetrom. Povprečno veliki se bodo lahko dobesedno poigravali s količino vetra, ki ji bodo še dovolili vstopati v prostor za vetrobranskim steklom.

Pri velikih hitrostih postane moteče le vrtinčenje zraka, ki nastaja za prednjima sedežema, ampak da bi se izognili temu, so na seznam doplačil postavili tudi vetrno mrežo, ki odlično opravlja svoje delo. In potem vas bo na to, da sedite v kabrioletu, opozarjalo le še bolj ali manj nežno trepljanje vetra po temenu glave.

Prostor, ki je v kabrioletih najmanj uporaben in posledično tudi najmanj zanimiv, je prtljažnik. Še posebej če v njem večino prostora zaseda streha. Da je pri Eosu drugače, ne moremo reči, so pa tudi temu pri načrtovanju namenili dovolj pozornosti. To je opaziti že, ko odprete pokrov. V nasprotju z nekaterimi tekmeci je presenetljivo lično obdelan, zložena streha v njem pa zahteva manj kot polovico celotnega prostora.

Od skupno 380 litrov jih še vedno ostane 205. Povedano z drugimi besedami: od kompleta petih testnih kovčkov smo ob zloženi streho vanj zlahka pospravili en velik (85, 5 l) in en letalski kovček (38 l) ter nahrbtnik, s streho, razpeto nad glavami potnikov, pa je nastal prostor še za srednje velik kovček (68, 5 l).

In ker že govorimo o prostorninah, je prav, da se dotaknemo še tiste pri motorjih. Na tokratnem testu smo preizkusili oba 2, 0-litrska bencinska agregata - 2.0 FSI in 2.0 TFSI. S prvim sicer nismo opravili meritev, saj je k nam prišel le za dva dni. Vseeno pa lahko po vsem, kar nam je pokazal, zatrdimo, da je dovolj zmogljiv, da so 'kruzanja' z njim prijetna. Tudi po avtocestah. Ampak če ste uživač in ljubitelj hitrost, bo pravšnji vendarle TFSI, ki je seveda dražji, a tudi zmogljivejši.

Podhranjenosti ne pozna. Nasprotno, če stopalko za plin pohodite po moško, zna tudi podivjati. In v takih trenutkih serijsko dodatni ESP lahko pride še kako prav. Ročni menjalnik s šestimi prestavami pa poskrbi le še za več dinamike. In kar je verjetno najbolj razveseljivo: poraba goriva v primerjavi z atmosfersko polnjenim agregatom ni manjša le na papirju, ampak tudi v resnici. Nam je v TFSI v poprečju pil 11, 7 litra na 100 prevoženih kilometrov, oziroma približno 0, 4 litra manj kot 2.0 FSI, s streho, pospravljeno v prtljažniku, pa lahko poraba poskoči tudi za cel liter navzgor. Odvisno od teže vaše noge in hitrostnih povprečij.

Ampak glede na to, da doživite užitke življenja na nebu, to sploh ni visoka cena. Petrova Extra, na primer, v eni uri požre 120 litrov letalskega goriva. In le-to ne stane 248, ampak 450 tolarjev.

Matevž Korošec

Foto: Aleš Pavletič

Volkswagen Eos 2.0 TFSI

Osnovni podatki

Prodaja: Porsche Slovenija
Cena osnovnega modela: 29.886,50 €
Cena testnega modela: 37.481,22 €
Moč: 147kW (200 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 7,8 s
Največja hitrost: 232 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 8,2l/100km
Garancija: 2 leti brez omejitve prevoženih kilometrov splošne garancije, 12 let garancije za prerjavenje, 3 leta garancije za lak, mobilna garancija
Menjava olja vsakih 30.000 km
Sistematični pregled na 30.000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 113,71 €
Gorivo: 12.848,11 €
Gume (1) 2.894,34 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 28.375,90 €
Obvezno zavarovanje: 6.935,40 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 9.854,78 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 61.571,90 € (strošek na km: 0,62 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni - 4-taktni - vrstni - bencinski z neposrednim vbrizgom - nameščen spredaj prečno - vrtina in gib 82,5 × 92,8 mm - gibna prostornina 1984 cm3 - kompresija 10,3 : 1 - največja moč 147 kW (200 KM) pri 5100/min - srednja hitrost bata pri največji moči 15,8 m/s - specifična moč 74,1 kW/l (100,8 KM/l) - največji navor 280 Nm pri 1800-5000/min - 2 odmični gredi v glavi (zobati jermen) - po 4 ventili na valj - turbinski polnilnik na izpušne pline - hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi - 6-stopenjski ročni menjalnik - prestavna razmerja I. 3,360; II. 2,090; III. 1,470; IV. 1,100; V. 0,870; VI. 0,730; vzvratna 3,120 - diferencial 3,940 - platišča 7J × 17 - gume 235/45 R 17 W, kotalni obseg 1,94 m - hitrost v VI. prestavi pri 1000/min 40,5 km/h.
Zmogljivost: Zmogljivosti (tovarna): največja hitrost 232 km/h - pospešek 0-100 km/h 7,8 s - poraba goriva (ECE) 11,2/6,5/8,2 l/100 km
Voz in obese: kabriolet - 2 vrata, 4 sedeži - samonosna karoserija - spredaj posamični obesi, vzmetni nogi, trikotni prečni vodili, stabilizator - zadaj posamični obesi, prečni vodili, poševni vodili, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator - zavore spredaj kolutni (prisilno hlajeni), zadaj kolutni, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) - volan z zobato letvijo, servo, 2,9 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1539 kg - dovoljena skupna masa 2000 kg - dovoljena masa prikolice z zavoro 1500 kg, brez zavore 750 kg - obremenitev strehe ni dovoljena.
Zunanje mere: širina vozila 1791 mm - kolotek spredaj 1545 mm - zadaj 1553 mm - rajdni krog 10,9 m.
Notranje mere: širina spredaj 1460 mm, zadaj 1070 mm - dolžina sedalnega dela prednji sedež 500 mm, zadnja klop 460 mm - premer volanskega obroča 375 mm - posoda za gorivo 55 l.
Prtljažnik: Prostornina prtljažnika izmerjena z AM standardnim kompletom 5 kovčkov Samsonite (skupno 278,5 l): Kupe: 1 × nahrbtnik (20 l); 1 × letalski kovček (36 l) ; 1 × kovček (68,5 l); 1 × kovček (85,5 l) Kabrio: 1 × nahrbtnik (20 l); 1 × letalski kovček (36 l) ; 1 × kovček (85,5 l)

Naše meritve

T=21 °C / p= 1020 mbar / rel. vl.: 32 % / Gume: Bridgestone Potenza RE 050A / Stanje km števca: 3687 km
Pospešek 0-100km: 8,5s
402m z mesta: 16,1s ( 143km/h)
1000m z mesta: 29,0s ( 185km/h)
Prožnost 50-90km/h: 9,6/9,4s
Prožnost 80-120km/h: 9,7/12,9s
Največja hitrost: 230km/h (VI.)
Najmanjša poraba: 11,3l/100km
Najvišja poraba: 13,1l/100km
poraba na testu: 12,4 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 64,5m
Zavorna pot pri 100km/h: 39,1m
AM meja: 39m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 59dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 57dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 56dB
Trušč pri 90km/h v 3. prestavi 64dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 62dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 61dB
Trušč pri 130km/h v 3. prestavi 70dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 68dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 67dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 66dB
Napake med testom: brez napak
Ocena skupaj (358/420)
 • Ugodno razmerje med opremljenostjo in ceno je tisto, ki vas bo zagotovo pritegnilo k Eosu. Seveda ob tem ne smemo pozabiti tudi na tehnološko naprednost (motorji, streha), lično oblikovanje in ne nazadnje kakovost, ki velja za avtomobile te znamke.

 • Zunanjost (13/15)

  Eos je skladen in lično oblikovan avto, toda (ne)ljubitelji nemških linij bodo še vedno potožili, da je preveč germanski.

 • Notranjost (127/140)

  Lična notranjost, kakovostni materiali, štirje udobni sedeži in že v osnovi bogat seznam serijske opreme.

 • Motor, menjalnik (35 /40)

  Sodoben prisilno polnjen motor in šeststopenjski ročni menjalnik. Nadvse navdušujoča kombinacija.

 • Vozne lastnosti (78 /95)

  O dobri voznosti in zanesljivi legi na cesti so nas prepričali že Golf, Jetta in Passat. Eos vse to le še potrjuje.

 • Zmogljivost (32/35)

  Pospešek z mesta do hitrosti 100 kilometrov na uro je sicer rahlo slabši od tovarniško obljubljenega, toda zmogljivosti so še vedno vrhunske.

 • Varnost (38/45)

  Večjih zamer ali napak ne boste našli. Zmotijo mrtvi koti, ki jih zahtevajo oblika strehe in drobne malenkosti.

 • Gospodarnost

  Dobrih šest milijonov tolarjev sicer ni malo denarja, toda za tako opremljen kupe-kabriolet ne moremo reči, da je cena pretirana.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 5/5
Hvalimo in grajamo
strešni mehanizem (CSC)
oblika
materiali v notranjosti
motorne zmogljivosti
prostornost zadaj
spodobno velik prtljažnik
mrtvi kot zadaj
vstopanje in izstopanje k zadnji klopi
dolg gib stopalke sklopke