Avto magazin na sloviti stezi Nürburgring

Ekipa Avto magazina si je tokrat privoščila prvovrstno zabavo - obiskali smo evropsko meko ljubiteljev hitrih avtomobilov in adrenalinske vožnje - sloviti nemški Nürburgring.

15. 5. 2008

Poznavalci Nürburgringu enostavno rečejo kar Ring, saj gre za eno najdaljših in najlepših dirkaških stez v Evropi, mnogi bodo rekli tudi na svetu. Celoten krog Nürburgringa je dolg zavidljivih 28 kilometrov, v grobem pa se deli na dva dela - 22 kilometrov dolgo Nordschleife in 5 kilometrov dolgo Südschleife. Daljša Nordschleife je namenjena predvsem obiskovalcem, ki lahko s svojimi avtomobili in motorji izživljajo dirkaške sanje, krajša Südschleife pa je sodobna dirkaška steza, na kateri prirejajo največje športne dogodke v Nemčiji, tudi dirke formule 1.

Nordschleife, znano tudi kot The Green Hell, so zgradili leta 1927. Ima 33 levih in 40 desnih zavojev ter čez 300 metrov višinske razlike. Speljana je okrog vasice Nürburg, nad katero dominira srednjeveški grad, večina okoliških prebivalcev pa se ukvarja s turizmom. Penzionov in manjših hotelov je na pretek, turistična sezona pa je polnem teku skozi vse leto.

Obiskovalci prihajajo z vsega sveta, sami pa smo se prepričali, da je največ Britancev, Skandinavcev in seveda domačinov. In avtomobili? Hm, toliko dobrih na enem kupu vidiš redko kje. Mogoče so najbolj dominirali Porscheji z volanom na desni. Kot pravijo Britanci, je obisk Nürburgringa najlepši dopust.

Z ekipo Avto magazina smo na stezi testirali zmogljivosti Honde Civic Type-R, fotografirali in snemali najbolj zanimive odseke, vzdušje med vozniki in gledalci, predvsem pa se zabavali. Reportažo si lahko preberete v naslednji številki Avto magazina (AM 11/2008), na spletni strani pa v prihodnjih dneh pričakujte zanimive videe, ki so nastali med našo avanturo.