Z Mazdo po - zraku?

Že včeraj sem tule namignil, da se na Mazda MX-5 Ice Race na ledenem jezeru v bližini švedskega Areja kar lepo zabavamo.

23. 2. 2011

Mazda MX-5 Ice Race 2b

Taka zabava je sicer naporna, predvsem pa zna včasih prinesti tudi kako razočaranje. Danes je bilo veliko, saj se je drugo startno mesto po spletu okoliščin in vozniških napak spremenilo v dvajseto.

Že konec včerajšnjih kvalifikacij ni bil najboljši, Mazda se je namreč spremenila v nevodeni izstrelek, vzletela na zametu ob stezi in trdo pristala ob njej - seveda ne brez očitnih in tudi, kot se je izkazalo naslednji dan, bolj skritih posledic.

Po prvem delu dirke sicer ni bilo težav, izgubili smo nekaj mest (vsa na račun preluknjane gume), a jih na štartu drugega tudi pridobili. Potem pa ...

Madžar Janos, najhitrejši član te ekipe v boju za 5. mesto s še dvema tekmecema pristal v zametu - na enem najhitrejših delov steze in seveda primerno na trdo. Na srečo izguba časa ni bila velika, bolj pa je bolelo, ko je kasneje na vedno bolj neravni stezi ena od grbin prednje kolo tako globoko porinilo v blatnik, da je odtrgalo plastiko na notranji strani le-tega. Pa je bilo treba v bokse in izguba časa se je nadaljevala. In udarci z neravne proge (in očitno tudi posledice, ki sta jih na podvozju pustila dva trda pristanka) so potem odtrgali še kondenzator klime, potem je začelo pokati pri zadnjem diferencialu in okoli zadnjih blažilnikov (na koncu je bil zadnji levi, vsaj po občutku, bolj za okras).

Posledica: vozne lastnosti so postale nepredvidljive (na videu se lepo vidi, kako na hitro je na neravninah odnašalo zadek), izleti ob stezo pa ob trudu, da se vse skupaj ne bi preveč poznalo pri časih, vse pogostejši.

Obširnejšo reportažo o plezanju po lestvici navzdol obljubljam za naslednjo številko Avto magazina, seveda pa bomo o vsem skupaj pripravili še obširnejši video zapis.

PS: poškodbe na sliki so posledica "tiste" nerodnosti kolega na kvalifikacijah. Leteča Mazda ...