AM Mini klub - družina M4

Marco Grassini je bil vse od svoje mladosti navdušen zbiratelj avtomobilskih modelčkov v merilu 1 : 43. V svoji bogati zbirki je imel več kot 7.000 modelov! Sčasoma je ugotovil, da določenih avtomobilov, ki so mu všeč, v tem merilu ni možno dobiti, zato se je odločil, da bo 1984 leta odprl lastno podjetje za izdelavo modelov pod imenom BOX MODEL.

28. 1. 2010

S to novo dejavnostjo je navdušil tudi svojo družino, ki se mu je čez čas pridružila pri izdelavi modelčkov. Tako je Grassini leta 1990 svoje podjetje preimenoval v M4modelcars, kjer M4 pomeni začetnice imen njegove družine: Marco, Mariella (soproga), Michele (sin) ter Manuela (hčerka).

Že na začetku delovanja so ustvarili dve blagovni znamki. Prva, ART MODEL, vsebuje modele iz časovnega obdobja od 1940 do 1960, druga, imenovana BEST MODEL, pa modele iz časovnega obdobja od 1960 do 1980.

Pred kratkim so kupili priznano podjetje RIO (ustanovljeno 1962 leta) znanega proizvajalca avtomobilskih modelov starodobnikov.

M4 je prvi v branži vpeljal tako imenovano fotograviranje, postopek, ki dovoljuje izdelavo zelo natančnih detajlov na modelih, kot so alu platišča in kljuke za odpiranje vrat.

Junija leta 2007 je Marco Grassini pod novo blagovno znamko M4 začel izdelovati modele na Kitajskem, predvsem zaradi cenovne politike. Pod to blagovno znamko izdelujejo serijo Una storia Italiana, narejeno na osnovi vozil Alfa Romeo. Blagovne znamke ART, BEST in RIO še vedno izdelujejo v Italiji.

Georg Gedl

foto: M4modelc