AM Mini klub Schuco: Blizu stoletnice

Priznano tovarno avtomobilskih miniatur Schuco sta leta 1912 v Nürnbergu osnovala Heinrich Schreyer in Heinrich Müller. Sprva se je tovarna imenovala Schreyer u. Co., leta 1924 pa so tovarno preimenovali v Schuco.

AM Mini klub Schuco: Blizu stoletnice (foto: Schuco) Schuco
11. 11. 2009

Schuco, ki se torej bliža svoji stoletnici, je leta 1936 izdelal prvi avtomobilski model iz pločevine. Ta je strokovni svet osupnil s tehnično natančnostjo in z bogato funkcionalno opremo.

Že istega leta je imelo podjetje več kot 100 zaposlenih. Po drugi svetovni vojni izdeluje Schuco avtomobilske modele iz pločevine, ki so bili daljinsko vodeni prek spiralne žice. Zelo uspešno so prodajali modele, narejene iz pločevine, po vzoru takratnih avtomobilov.

Ne glede na dobre prodajne uspehe se leta 1976 Schuco proda britanskemu koncernu DCM, ki pa gre žal že leta 1980 v stečaj. Istega leta preide Schuco v last podjetja Gama-Mangold, ki je tudi izdelovalo igrače in avtomobilske modelčke za zbiratelje. Od leta 1993 intenzivno razvijajo in izdelujejo modele v merilu 1 : 43.

Leta 1999 preide Schuco pod okrilje podjetja Sieber, ki je eno vodilnih nemških proizvajalcev igrač. Poleg Schuca so v tem koncernu še znamke Simba, Dickie, Carson in Eichhorn.

Danes je Schuco eno vodilnih podjetjih v Evropi za izdelavo avtomobilskih modelov za zbiratelje. Zelo uspešni so tudi pri izdelavi modelov traktorjev in tovornjakov.

Pred štirimi leti so pod imenom Junior začeli izdelovati modele v merilu 1 : 43, ki so cenovno ugodni in so namenjeni predvsem mladim, ki šele začenjajo zbirati modele. Pred tremi leti so začeli izdelovati tudi modele v merilu 1 : 87, ki je med zbiratelji železniških modelov znano kot merilo H0. O zgoraj navedenih serijah bom obširneje pisal v prihodnje.

V tem prispevku vam predstavljam nekaj modelov v merilu 1 : 43, ki so namenjeni predvsem zbirateljem. Na vseh posnetkih so predserijski modeli, ki so bili razstavljeni letos februarja na mednarodnem sejmu igrač v Nürnbergu.

Besedilo: Georg Gedl

Foto: Schuco