Predstavljamo japonsko tovarno modelčkov Kyosho

Japonska tovarna Kyosho je med vodilnimi svetovnimi proizvajalci modelov na daljinsko upravljanje (RC – radio control).

27. 9. 2010

Hisaši Suzuki je v šestdesetih letih delal v ameriškem vojnem oporišču kot referent za uvoz igrač iz ZDA za otroke vojakov. Tukaj se je prvič srečal z modeli na daljinsko upravljanje, ki so jih začeli izdelovati v ZDA.

Nad njimi je bil tako nadušen, da je skupaj s prijateljem Naohikom Otsukijem začel razvijati lastne modele. Prvi prototip daljinsko vodenega avtomobila Dash-1 so izdelali v začetku leta 1970. To je bil model v merilu 1 : 8 , narejen le kot podvozje z motorjem z notranjim zgorevanjem, a še brez daljinskega upravljanja.

Prvi modeli na daljinsko upravljanje so bili McLaren Elba, Porsche 917 in Lola T70, in sicer so imeli sistem, ki so ga takrat uporabljali ameriški proizvajalci letalskih modelov na daljinsko vodenje.

Modeli so bili predstavljeni 30. oktobra leta 1970 in takrat je Hisaši Suzuki ustanovil svoje podjetje Kyosho. Leta 1971 so že organizirali prve dirke z avtomobili na daljinsko upravljanje ter ustanovili združenje japonskih dirkalnih modelov na daljinsko upravljanje (Japan Racing Association Model Car-JMRCA).

Danes podjetje vodi Suzukijev sin Akihira Suzuki. V tovarni izdelujejo avtomobile, letala, čolne in avtomobilske modele na daljinsko upravljanje za zbiratelje v merilu 1 : 12, 1 : 18 in 1 : 43.