Roža, ki bi me kmalu stala 620 evrov ali policista odslej čakam pripeta za volanom

Današnja zgodba z ljubljanskih ulic. Ste vedeli, da kazen za zapuščanje vozila med postopkom znaša osemdeset evrov - po policistovih besedah pa celo do 500 evrov?

Roža, ki bi me kmalu stala 620 evrov ali policista odslej čakam pripeta za volanom (foto: Katja Štingl) Katja Štingl
12. 4. 2017

Zbudim se še pred budilko v sončni pomladni dan, diši po brezskrbnem, mirnem jutru, saj sta tudi otroka veselo razpoložena in videti je, da se bomo v vrtec odpravili brez izpadov uveljavljanja svoje volje, hitenja in vsega kar sodi zraven. V avtomobilu se vsi pripnemo, seveda moram biti za zgled in varnost je le na prvem mestu. Na radiu navijemo našo najljubšo glasbo, ki jo mala dva začinita s pihanjem milnih mehurčkov (obvezna oprema v avtu) in delovni dan se lahko prične.

Ko ju odložim, avto v večini primerov nato pustim doma in se do službe odpravim s kolesom. Tudi danes ne bi bilo nič drugače, a dišeča pomlad mi ne da miru in zato se za tri minutke ustavim na cvetlični tržnici, da prinesem malo svežine v svoj dom. Tržnico imam dvesto metrov od doma, dejansko vidim hišo od tam in ko sem sedla v avto, se, priznam, za tako kratko razdaljo nisem pripela. Na glas si prepevam, zavijem na domače parkirišče pred hišo in stopim iz vozila, ko za sabo zagledam policijski kombi z vklopljenimi signalnimi lučkami.

Stopim do policista (vsi me sprašujejo zakaj sem šla iz vozila - zato, ker sem pripeljala domov in ko pride človek domov, seveda stopi iz vozila), ki me takoj napoti nazaj do avtomobila s klasičnimi besedami »Prometna in vozniška, prosim.« Med brskanjem po ženski torbici, kjer mi pod roke pride vse razen dokumentov, gospod v modrem nadaljuje: »Gospodična, takole. Najprej vam povem, da je 500 evrov globe, ker ste stopili iz vozila. Če vas ustavi policija, morate počakati v vozilu. In še 120 € kazni, ker niste bili pripeti.«

Vsa lepota dneva ob teh besedah mine, tudi ko omenja polovično plačilo v osmih dneh. Razmišljam že o tem, da mu podarim rožo, kaj pa veš, morda se pod strogo uniformo skriva nežna duša. A tudi brez tega se policist usmili in zaradi prezgodnjega izstopanja iz avtomobila izreče le opozorilo, kazen zaradi neuporabe varnostnega pasu pa ostane. Hvaležna sem za to.

A zadeva le ni takšna, kot izgleda na prvi pogled. Grozljivo velika številka, ki jo je omenil, mi ni dala miru in preverila sem, kaj piše v zakonu.

27. člen (6) Voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila v času izvajanja uradnega postopka, dokler jim pooblaščena uradna oseba tega ne dovoli. 

(8) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa, ki ne ravna po znaku ali ukazu oziroma odredbi pooblaščene uradne osebe, ali ki ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje eksperimentalno prometno ureditev, ali oseba, ki ravna v nasprotju z določbo šestega odstavka tega člena.

Od kje torej grožnja s petstotimi evri? Gospod policist se je, izgleda, samo napačno izrazil ali pa je želel poskrbeti za to, da si bom dogodek zapomnila in naslednjič počakala v vozilu. 500 € je namreč kazen za prekršek za voznika po 101. členu:

"3. modra svetilka in kratek zvočni znak s sireno: voznik, za katerim vozi policijsko vozilo, ki daje tak znak, mora postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča. Voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila, dokler jim policist tega ne dovoli;

(10) Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo 3. točke tretjega odstavka tega člena . Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk."

A glede na to, da se je postopek že začel sem prepričana, da velja kazen 80 evrov, ne pa neznanskih 500. In konec koncev: za opisano situacijo bi lahko uporabili oba člena, v tem primeru pa seveda velja, da se uporabi tistega, ki prinaša blažjo kazen.

In tudi, če nisem v trenutku opazila vozila za sabo, sem ustavila takoj ko je bilo možno in varno (pustimo to, da je bilo to na domačem parkirišču, ampak resnično nisem imela namena dirkati pred policisti), to da sem stopila iz vozila pa priznam - niti približno se mi ni sanjalo, da me nekaj tako nedolžnega lahko stane 80 ali celo 500 €, glede na to, da živimo v svobodni državi, kjer bi se naj človek prosto in svobodno gibal.

Kazen za nepripet varnostni pas? Nič ne rečem, utemeljena. Šola za drugič, ne glede na to ali gre za 20 ali 200 metrov. Še dobro, da se nisem javila na telefon, ki je zvonil vmes.
Vprašal je tudi, če je bilo kaj alkohola. Morda je človek, ki si poje ob desetih zjutraj, res videti vinjen, a alkohola seveda ni bilo niti kapljice. Si bom pa morda zdaj res natočila kozarček, medtem ko bom dala v vazo rožo, ki bi me lahko stala nič manj kot 621,5 evra.

Katja Štingl