Dacia Duster na stezi za motokros

Je Duster terenec ali še eden izmed modernih 'terencev', ki zmore kvečjemu vožnjo preko robnika pločnika v mestu?

Dacia Duster na stezi za motokros (foto: Marijo Zlatič) Marijo Zlatič
6. 2. 2012

Dacia Duster na stezi za motokros

Prava terenska vozila so danes ogrožena kot sibirski tigri, saj jih lahko na našem tržišču preštejemo na prste. Tako pač je: od vasi do mesta je danes cesta, do izhodišča za gobarjenje pa se lahko pripeljemo tudi z, na primer, Yetijem.

Kam sodi na Cliu druge generacije zasnovan Dacia Duster? Je to terenec ali je tak le na videz? Dejstvo je, da smo bili nad njegovo robustnostjo vsi v uredništvu Avto magazina po malem presenečeni. Res da nima reduktorja in res, da oddaljenost od tal ni primerljiva s pravimi terenskimi vozili, a vseeno pri iskanju preprostega sopotnika za občasne izlete izven cest Dusterja ne gre spregledati.

Pri vožnji preko brniške steze za motokros (za vožnje z motocikli in kvadi je odprta vsak dan popoldne razen v ponedeljek) je le enkrat s trebuhom (z izpušno cevjo, pravzaprav) podrsala po tleh, pri vožnji preko zaledenele zemlje pa se občuti tudi robustna romunska gradnja. Če ste v Romuniji kdaj zavili z glavne ceste, potem veste, zakaj ...

Kam torej na lestvici avtomobilov za teren uvrstiti Dusterja? Če rečemo, da je mešanica uporabnega Renaulta Clia prejšnje generacije in neustavljive Lade Nive, ne bomo zgrešili.

foto in video: Marijo Zlatič, Matevž Hribar
montaža: Danijel Čančarević