Tudi Batman bi vozil hibridno Toyoto

Če bi danes vprašali otroke, katere superjunake poznajo, bi bil odgovor zagotovo: Superman, Spiderman in Batman. Ne nujno v tem vrstnem redu, vendar je jasno, da se noben drug ne more meriti z njihovo priljubljenostjo. Od treh se prva dva zanašata na svoje super moči, Batman pa je običajen človek, ki si pomaga s tehnološkimi igračkami. Ena njegovih najbolj znanih je zagotovo Batmobil. Če bi Batman moral izbirati med serijskimi avtomobili, pa bi brez dvoma za svoje prevozno sredstvo izbral hibridno Toyoto. Zakaj? Tule je pet razlogov, ki bodo razblinili vse dvome.

Tudi Batman bi vozil hibridno Toyoto (foto: Iztok Kovačič) Iztok Kovačič
17. 6. 2015

1. Neslišnost

Batman je eden tistih superjunakov, ki se rad neslišno približa zločincem, saj lahko takrat računa na element presenečenja, s čimer pridobi odločilno prednost pred napadalci. Kako zelo je element presenečanja pomemben, pa najbolj pove izjava gangsterja v nadaljevanki Weeds, ki je nabavil kar sedem Toyot Prius za svojo ekipo, ker je to idealen neslišni avto za 'drive by' streljaške operacije. Res je sicer, da Toyotin hibrid ob divjem pospeševanju uporablja tudi navaden (in s tem glasen) motor, vendar pa v urbanih središčih, kjer je glavni domicil našega viteza teme, zaradi gostega prometa niti ne pridemo v situacijo, ki bi dopuščala dirkaški tempo.

2. Zanesljivost

Batman je superjunak, ki računa tudi na svoje tehnološke igračke, zato ga nikakor ne smejo pustiti na cedilu. Kar predstavljajte si, da ga pokličejo na pomoč, on pa ne more vžgati Batmobila. To se mu s Toyoto nikoli ne bo zgodilo. Tudi v malem Yarisu je čutiti kompaktnost izvedbe in ni naključje, da s podobnimi hibridi taksisti po vsem svetu opravijo tudi do milijon kilometrov.

3. Nevpadljivost

Toyota je menda še vedno največji izdelovalec vozil na svetu in tako lahko računamo, da jo vidimo tudi v najbolj zakotnih delih sveta. Zaradi svoje uspešnosti pa je seveda tudi hendikepirana pri dejavniku opaznosti. Ultraprivlačnost za bejbe vam s tem avtomobilom nikakor ne bo zagotovljena. Skoraj boste prej na cesti pogledali za novim korejcem kot pa za takšnole Toyoto. Saj ne, da ni lepa, le nekoliko preveč običajno japonska je. Sploh v beli barvi. In zato bi bil seveda to idealen avto za Batmana. Praktično bi se lahko pripeljal do katerekoli lokacije, kar v svojem kostumu, pa ga še opazili ga ne bi za zatemnjenimi šipami, dokler se ne bi junaško pognal ven iz avtomobila, da reši neprijetno situacijo.

4. Tehnološka naprednost

Kot že vemo, je Batman tehnofrik, zato bi se v takšni Toyoti počutil povsem doma. Usklajenost električnega in klasičnega motorja je predvidena do popolnosti (kot se za Toyoto seveda spodobi) in vse skupaj lahko spremljamo na vabljivem grafičnem zaslonu. Dvomim, da ima Batman za sabo toliko japonskih znanstvenikov, ki bi njegove igračke lahko testirali, kot to lahko počnejo Toyotini strokovnjaki.

5. Dejavnik hibridnosti

Le kdo bi lahko bolje razumel hibride kot ravno naš superjunak. Batman izvira iz netopirja, za katerega pa pravijo, da ni ne tič ne miš. In enako bi lahko rekli tudi za hibride. Ne moremo reči, da gre za klasični avtomobil, ravno zato, ker ima zraven električni motor, niti to ni električni avtomobil, saj elektrika še zdaleč ni v prvem planu, ampak je to klasični motor z notranjim zgorevanjem. Tako Batman kot tale hibrid imata torej skupno plat, ki ju brez dvoma povezuje, zato bi se verjetno prej ali slej zaljubil v tak avto, če bi ga le testiral. In povrhu vsega lahko izbere tudi takšnega v črni barvi.

Avtor bloga: Iztok Kovačič

(Blog izraža stališča avtorja in ne nujno tudi uredništva Avto magazin)