To so eni najdražjih avtodomov v hrvaških kampih, ki zasenčijo vse druge; cene najbolj luksuznega pa od 732 tisočakov naprej...

14. 4. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Slovenske lastnike lahko preštejemo na prste ene roke...

Če ste v zadnjih letih kdaj zašli v katerega izmed kampov ali pa ste zvest ljubitelj kampiranja, vam je morda med kopico bolj ali manj znanjih karavaning znamk v oči padla tudi znamka Morelo.

V resnici ste verjetno avtodome te znamke le s težavo spregledali. Gre namreč za, po proporcih, precej bolj obsežna vozila premijskega razreda, za katere potrebujete vozniški izpit C kategorije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MORELO Reisemobile (@morelo_reisemobile)

Podjetje Morelo sta ustanovila Jochen Reimann in Reinhard Löhner. Oče prvega je bil pionir avtodomarstva v Evropi, sicer tudi nekdanji lastnik znamke Concorde (zdaj konkurenčne znamke). Družina Reimann je tovarno Concorde prodala, sin Jochen pa je ostal na mestu generalnega direktorja prodaje.

A ne za dolgo, kmalu se je namreč odločil, da stopi na samostojno pot skupaj z Löhner-jem, ki je bil takrat v službi tehničnega direktorja Concorda. Leta 2010 je, po navedbah na spletni strani, znamka Morelo predstavila prvi prototip.

Povpraševanje iz tujine 

V Sloveniji zastopništvo od avgusta 2023 drži Avtocenter Martin Stipič, kjer je tudi servisni center za modele te znamke. V naslednjih mesecih načrtujejo tudi zagon izposoje teh premijskih avtodomov, pri čemer ciljajo predvsem na povpraševanja iz tujine.

Morelo

»Slovenija je precej majhen trg, zato tudi pri Morelu od nas ne pričakujejo kvot za prodajo. Pričakujemo, da bomo prodali avtodom na vsaka štiri leta. Že to bo uspeh. Ne gre namreč za produkt masovnega povpraševanja, ljudje pa so pripravljeni odšteti manj kot recimo v navtiki, s katero se prav tako ukvarjamo. Prodajamo jadrnice, ki so precej dražje od premijskih avtodomov. Slovenija seveda ima potencial za prodajo Morelov, a je ta majhen. Se pa trg na te vrste avtodomov pozitivno odziva, pri tem pa marsikoga prepriča tudi to, da nudimo tudi servisni center za omenjeno znamko,« pojasnjuje Polona Stipič iz omenjenega avtocentra.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MORELO Reisemobile (@morelo_reisemobile)

Morelo konkurira znamkam kot sta Concorde in Phoenix, ki v Sloveniji nimata uradnega zastopnika. »Po mojih opažanjih pa je Morelo tehnološko in oblikovalsko pred konkurenco. Vozila so precej bolj moderna, interjer bolj dovršen. Moč motorjev je približno enaka, ima pa po mojem mnenju Morelo precej boljši izkoristek prostora,« pove sogovornica.

Premijski razred avtodomov pa ne ponuja nekaj več le v oblikovanju in tehnologiji. Kar 24 ur na dan, vse dni v tednu, je lastnikom Morelov na voljo asistenca za pomoč po telefonu.

7 različnih modelov

Kupec lahko izbira med 7 različnimi modeli (znotraj le teh obstajajo tudi različne linije posameznega modela). Izbira lahko med različnimi materiali in postavitvijo v notranjosti. Lastniki avtodomov Morelo so v povprečju stari med 50 in 70 let, vse večje povpraševanje pa v zadnjem času beležijo tudi med mlajšimi.

Morelo

»Nekateri imajo tudi po dva Morela v garaži ali pa jih menjajo na vsaki dve leti. Gre predvsem za bolj premožne posameznike, pogosto se za avtodome te znamke odločajo tudi zvezdniki in športniki. Pri znamki so namreč do svojih kupcev še posebej pozorni. Lastnik Morela ima zelo oseben odnos do stran in pozna praktično vsakega kupca po imenu. Gre za družinski model podjetja, pred tovarno so tako uredili PZA, kjer lahko brezplačno prenočite in si zjutraj privoščite zajtrk ter si v salonu ogledajo razstavljene modele. Moto znamke je, da nikoli ne veš, kdaj si bo človek lahko privoščil Morela, zato so prav vsi potencialne stranke,« pojasnjuje filozofijo podjetja sogovornica.

Za lastnike Morelo avtodomov v krovnem podjetju organizirajo tudi različne izlete in srečanja, eno je konec maja, pred tovarno v Schlüsselfeld-u. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MORELO Reisemobile (@morelo_reisemobile)

V avtocentru Stipič so se že pred osmimi leti začeli spogledovati z znamko, saj so iskali luksuzni produkt za svoje stranke. Avtodomov te znamke v Sloveniji ni veliko, kot omeni sogovornica eden, maksimalno trije. Vsekakor jih je mogoče prešteti na prste ene roke. Po drugi strani je povpraševanje večje v državah severneje od nas, predvsem v Nemčiji. Letno se sicer v svetu proda približno 500 primerkov avtodomov znamke Morelo.

In kakšna je cena?

Začetna cena najmanjšega modela vas bo stala nekaj več kot 190.000 evrov. Gre za model HOME z dolžino 7,81 metra in težo 4450 kg (s polnim tankom goriva in šoferjem). Potem je meje le še nebo. Posamezni modeli, kot je Morelo Grand Empire vam tako omogočajo, da v integrirano garažo pospravite celo Mini Cooperja. Cena tega modela Morela se začenja pri 732.000 evrih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MORELO Reisemobile (@morelo_reisemobile)

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan