Tour de France v vaši dnevni sobi

25. 2. 2023
Deli

Trenažer predstavlja idealno rešitev, da kolesa v še tako mrzli zimi nikoli več ne bo treba pospraviti v kot. Zima, hladno ali slabo vreme, kratek dan oziroma pomanjkanje časa ne morejo biti več izgovor, da ne bi naredili nekaj za dobro telesno pripravljenost in boljše počutje.

Tako kot je treba pred nakupom kolesa določiti, kakšno kolo je pravo, si je treba tudi pred nakupom trenažerja postaviti dodatna vprašanja. Izbira trenažerja je odvisna predvsem od vaših ciljev oziroma pričakovanj. Kolesarstvo se tako začne že v vaši dnevni sobi.

OSNOVNI TRENAŽERJI

Osnovni trenažerji (vpetje/obremenitev na zadnji plašč) so primerni predvsem za nezahtevne uporabnike, ki bodo občasno sedli na kolo (približno 1-3-krat tedensko, 30-60 min), med vadbo pa si bodo krajšali čas z gledanjem televizije oziroma poslušanjem glasbe. V primeru, da se odločite za tako napravo, je treba obenem kupiti tudi pnevmatiko za zadnje kolo, primerno samo za trenažerje. Cene takih trenažerjev se gibljejo od 100 do približno 250 evrov.

PAMETNI TRENAŽERJI Z OBREMENITVIJO NA ZADNJI PLAŠČ

Pametni trenažerji (vpetje/obremenitev na zadnji plašč) so primerni za zahtevnejše uporabnike, ki bodo na njem preživeli več časa in morda želijo opravljati točno določeno, strukturirano vadbo. Tako imenovane pametne trenažerje je moč povezati tudi preko ANT+ oziroma Bluetooth povezave z aktualnimi aplikacijami za notranje kolesarjenje, kot so npr. Zwift, Rouvy, Tacx Training. V povezavi s kolesarskimi aplikacijami ti trenažerji lahko zagotovijo osnovne povratne informacije o moči pedaliranja, kadenci in so v večini že zmožni simulacije vožnje v klanec. Tudi pri teh trenažerjih je treba kupiti posebno pnevmatiko. Cena pametnega trenažerja je približno 300 evrov.

PAMETNI TRENAŽERJI Z NEPOSREDNIM VPETJEM

Pametni trenažerji z neposrednim vpetjem oziroma z vpetjem na verižnik ponujajo najboljši približek vožnje v naravi, najbolje simulirajo vožnjo v klanec, ponujajo najbolj natančne podatke o moči in frekvenci pedaliranja, skratka primerni so za najbolj zahtevne uporabnike. Seveda so tudi povezljivi z vsemi aplikacijami za notranje kolesarjenje in analizo podatkov. Takšni trenažerji so najdražji, cene pa se začnejo pri 500 evrih in segajo do 1000 in več.

IZBIRA PROSTORA

Tako kot je pomembna izbira trenažerja, igra ključno vlogo pri vadbi tudi prostor, v katerem boste kolesarili. Zaradi statičnega kolesarjenja, zlasti pri daljših vožnjah in naporih, prihaja do večjega segrevanja telesa kot v naravi, zato je zelo pomembno, da je prostor, v katerem boste kolesarili, dovolj hladen in zračen. Poleg tega je priporočljivo, da si za pomoč pri ohlajanju namestite tudi ventilator.

DODATKI

Poleg izbire trenažerjev je dobro razmisliti tudi o izbiri dodatkov, ki pomagajo do boljše uporabniške izkušnje in izdatne zaščite kolesa in prostora, v katerem kolesarite.

Ena bolj pomembnih je podloga za trenažer, ki na eni strani zaščiti podlago pod kolesom pred znojem, na drugi strani pa zmanjša tresljaje in hrup, ki nastane pri kolesarjenju ter poveča stabilnost na kolesu.

Za zaščito kolesa pred znojenjem so v ponudbi znojniki, ki jih preprosto namestite med sedež in krmilo. V veliki večini imajo takšni znojniki tudi zaščiten predal za mobilni telefon. Priročni so tudi podstavki za sprednje kolo, ki poskrbijo za izenačitev višine sprednjega kolesa z zadnjim delom, vpetim v trenažer, in vas postavijo v čim bolj naraven položaj. Za vse tiste, ki nimate opcije postavitve trenažerja pred TV zaslon ali prenosnik. Priporočamo tudi izbiro nosilca za tablične ali manjše računalnike, ki ga lahko preprosto namestite na krmilo kolesa.

Preberite še: Scott Foil RC: Na meji dovoljenega

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak