Kako najvarneje z avtom prepeljati kolo? To so možni načini ...

8. 5. 2023
Deli

Kolesarska sezona se je že začela, z njo pa prihaja tudi vprašanje, kako čim bolj enostavno in varno kolo prevažati z avtomobilom? Za vas smo se sprehodili čez vse možnosti.

Ne glede na to, kakšne vrste nosilec boste izbrali, boste morali imeti možnost, da svoje kolo pritrdite dovolj enostavno, da ne boste porabili preveč časa za njegovo nameščanje in razstavljanje, vendar hkrati dovolj varno, da ne bo delovalo ohlapno na slabih cestah. Prav tako mora tak prevoz zagotoviti, da nepridipravi ne ukradejo kolesa preveč zlahka, če se med vožnjo do cilja ustavite za krajši odmor.

Vredno je razmisliti tudi o tem, koliko dvigovanja morate opraviti. Če imate lahko kolo, dvigovanje na streho avtomobila morda ne bo preveč naporno, zato je strešni nosilec za kolesa dobra izbira. Če pa imate električno kolo in vozite terenca, križanca ali katero drugo višje vozilo, bi bila montaža na streho zelo naporna. V tem primeru je morda boljša možnost nosilec, nameščen na kljuko. Seveda bodo avtomobilom, ki nimajo vlečne kljuke, najbolj ustrezali nosilci, ki se pritrdijo na zadnja vrata.

Vprašati se morate tudi, kako daleč in kako pogosto morate prevažati kolesa. Kakšne vrste koles in koliko jih boste vozili, katero vozilo – ali vozila – imate in ali boste vozili kombinacijo koles. Ali so težka, imajo prečne osi in ali bodo kolesa tudi blatna? In seveda koliko prostora bo zavzel nosilec, ko ne bo v uporabi.

Strešni nosilci za kolesa

Večina strešnih nosilcev je sestavljena iz strešnih sani, ki se pritrdijo na streho vozila (na večini vozil, vsaj kombijevske izvedbe, so vgrajene že tovarniško), in prečnih drogov, ki se razlikujejo po ceni in slogu. Obstajajo cenejše kvadratne ali elegantne aerodinamične prečke. Na prečke je moč pritrditi še dodatno opremo, kot so nosilci za kolesa za strešne prtljažnike. Obstaja možnost vpetja z odstranitvijo prednjega kolesa in izvedba, ko obe kolesi ostaneta v svojem položaju.

Sistemi za odklop prednjega kolesa držijo kolo nekoliko nižje in olajšajo dvigovanje na streho. Izziv pri uporabi osi za pritrditev kolesa pa je število različic. Različni standardi osi in razmik pesta lahko pomenijo, da potrebujete veliko različnih adapterjev, kar oteži delo, če boste prevažali različna kolesa. Seveda pa je treba nato spraviti sprednje kolo v prtljažnik avtomobila ali kupiti nosilec za sprednje kolo.

Nosilci za kolesa, ki držijo obe kolesi, so višji, na splošno dražji in so lahko manj stabilni. Vendar se izognete pogostemu odstranjevanju in ponovni namestitvi koles. Nosilci primejo kolo na spodnjo cev sprednjega trikotnika, kjer pa je dobro, da je čeljust oblikovana tako, da ne poškoduje kolesa. Posebno previdni morate biti pri vpenjanju karbonskega okvirja, ker je ta bolj občutljiv. Vse možnosti pogosto vključujejo integrirane ključavnice za pritrditev kolesa na nosilec.

Prečke, ki lahko ves čas ostanejo na vašem vozilu, saj so izjemno vsestranske, pa seveda niso uporabne samo za prevažanje koles. Z možnostjo dodajanja in odstranjevanja različnih nosilcev lahko namreč poleg koles prevažate tudi kajake, smuči, deske za supanje, tovorne kovčke ipd.

Seveda ni odveč ponoviti, da je višina lahko zelo težavna. In nevarna – sploh če tega ne počnete pogosto. Niso redki primeri voznikov, ki so pozabili, da vozijo kolesa in zapeljali v garažo … Preprost trik – opozorilna nalepka v vidnem polju!

Nosilci za kolesa, nameščeni na vlečno kljuko

Tak prtljažnik se namesti na vlečno kljuko, ki je nameščena na avto. Običajno so dražji od drugih nosilcev za kolesa, vendar so priljubljena možnost zaradi enostavnosti nakladanja in razkladanja koles ter tudi zato, ker jih ni treba dvigniti na streho vozila.

Večina ima ključavnice, ki pritrdijo kolo na nosilec in prtljažnik na vozilo. Pametne zasnove omogočajo enostavno namestitev, zgibni tovorni deli omogočajo dostop do prtljažnika vozila, ne da bi morali kolo odstraniti. Osnovno pravilo je, da več ko ima stojalo funkcij – denimo vgrajene ključavnice, stojala za popravilo, lahki materiali – več stane. Seveda potrebujete tudi vlečno kljuko, kar je lahko dodaten strošek.

Obstajata dva tipa nosilca, ki se razlikujeta po načinu nameščanja kolesa. Pri novejšem je mogoče s posebnimi dvižnimi objemkami učvrstiti prednje in zadnje kolo, pri drugem pa z objemko pritrdimo kolo za eno od prečk okvirja kolesa (in dodatno še kolesa na okvir). Pri tem je treba biti pazljiv pri zategnitvi objemke, da ne poškodujete okvirja kolesa. Večina takih prtljažnikov vsebuje še prostor za osvetljeno tretjo tablico in komplet zadnjih luči.

Nosilec, pritrjen na zadnja vrata

Nosilci prtljažnika se pri tem modelu pritrdijo na zadnja vrata avtomobila le s trakovi, pri čemer noge nosilca stabilizirajo celoten prtljažnik, tako da so uprte na avtomobil. Pri tem tipu nosilca je najpomembnejša pravilna namestitev, saj lahko hitro poškoduje lak na avtomobilu. Idealno kolo za vožnjo na prtljažniku ima ravno zgornjo cev in veliko prostora v glavnem trikotniku. Vsako kolo z velikim naklonom v zgornji cevi bo težje namestiti.

Prednost stojal za pritrditev na prtljažnik je nizka cena in majhna teža. Že če morate občasno prevažati zgolj starejše cestno kolo, potem je stojalo morda vredno nakupa. Poleg tega so tako majhni, da jih lahko imate v avtu za nujne primere. Mogoče jih je montirati tudi na limuzinski zadek.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak