Amerika

Nima smisla, da bi vas Busheva dejanja, neprijazen protokol za pridobitev vizuma (ki ga kot turist z našim potnim listom itak ne potrebujete) ali neprijetni ter zamudni varnostni ukrepi pred vstopom odvrnili od razmišljanja, da bi obiskali Združene države Amerike. Tja se kaže odpraviti, saj so letalske zveze dobre, cene letalskih storitev (če se pametno odločite o času in načinu potovanja) sprejemljive, sama dežela pa je tudi dovolj civilizirana, da se vam bivanja tam ni treba bati kar tako.

1. 2. 2007

Ker Amerika je zanimiva država. V osnovi tako podobna Evropi, če jo primerjate z denimo azijskimi deželami, a po drugi strani tako različna. Razsežnosti, zakoni, ekonomija in še kaj jo naredijo takšno; ceste so zvečine zelo dobre in prazne, če niste ravno v kakšnem velemestu ob konicah, njihovi avtomobili pa so videti tam vsi po vrsti zanimivi in večina jih je tudi čedna, čeprav bi v Evropi potem nanje najbrž gledali z nasmeškom, če že ne s prezirom. Gorivo še vedno ne posrka večjega deleža družinskega proračuna (vsaj nam se tako zdi, tam pa že mislijo drugače), podobno je tudi s hrano, ki je sicer ne morete več plačevati le s kovanci, a je vseeno še vedno cenejša kot v naših krajih.

Seveda se je treba, da bi tako mislili, izogibati dragim restavracijam, kjer vam znajo pošteno stanjšati denarnico. Tudi promet teče bistveno drugače, kot se govori tule; kot pravim - prometa je malo za ceste, ki jih imajo, in kar vsi po vrsti vozijo nekako 10 do 20 odstotkov nad hitrostnimi omejitvami. Če ne več. Šele ko zaidete na kakšno cesto, ki v ravnih odsekih pelje iz države v državo, vam utegne postati dolgčas.

Velikost naredi svoje, zato je v ZDA vse: od toplih do hladnih krajev, od puščav do z zelenjem nabitih površin, od rek, slapov, morij, takšnih in drugačnih, toplih in hladnih, pa do ravnin in hribov. Ljubitelj narave bo znal najti toliko točk, kamor bi rad šel, da mu bo zmanjkalo življenja.

Kdor ni popotnik, je pa tipičen potrošnik, tudi verjetno ne bo posebej zadovoljen. Globalizacija in dvig standarda v naših krajih sta naredila, da tam ne morete kupiti ničesar, česar ni tukaj, niti česa takega, kar bi bilo toliko ceneje, da bi to opravičilo pot. Izjem je ravno toliko, kot jih je v primerjavi z recimo Celovcem ali Trstom.

Ostaja torej še zadnja možnost: da si želite tam živeti. Ups . . Ne pozabite, da - čeprav se tudi pri nas to začenja dogajati - tam srednjega sloja skoraj ni; so le bolj ali manj bogati na eni strani in skoraj revni na drugi. Zaposliti se sicer ni težko, ampak da bi pospravili nekaj več v denarnico za kasnejše čase, se je treba odrekati tistemu, česar tule ne znamo ceniti: lastnim nepremičninam, higieni in nasploh našemu načinu življenja, ki se mu večina nas težko odreče.

Za ZDA še posebej velja: lepo je iti tja, a se je še lepše vrniti. Vsakokrat. Tudi če veste, da si lahko že za majhen denar privoščite (vsaj za naše razmere) dober avtomobil.

Vinko Kernc