Dilema

Zadnjič me je kolega vprašal za mnenje glede nakupa novih gum za njegovega Clia. Kolebal je med zimskimi in celoletnimi. Seveda sem mu takoj priporočil zimske, a ko mi je navrgel, da bodo te gume na avtomobilu zares vseskozi (letnih ne namerava kupovati), sem mu zimske gladko odsvetoval.

6. 11. 2010

Celoletne zvečine sicer niso ne tič ne miš, so pa za sorazmerno lahek avto in v klimatskih območjih, kjer se sneg običajno ne obdrži prav dolgo (in ni hudo mrzlo), lahko povsem zadovoljive.

Zimske gume so pri nizkih temperaturah seveda bolj prožne in imajo več oprijema, vendar se ob morebitni uporabi v vročih poletnih mesecih kaj hitro pregrejejo in uničijo. Četudi se globina profila vedno bistveno ne zmanjša, bo takšna guma prihodnjo zimo veliko slabše opravljala svoje naloge – ob tem, da jih poleti v primerjavi z letnimi tako in tako, saj se bolj zvija v ovinkih, ima manj oprijema, vodljivost je slabša, zavorna pot daljša in podobno.

Najboljša rešitev je zagotovo nakup zimskih in letnih gum, ker so za namensko uporabo v svojem letnem času najustreznejše.

Katere zimske gume so se letos najbolje odrezale na obsežnih nemških testiranjih, lahko bralke in bralci Avto magazina preberete v Avto magazinu 23/2010, kjer smo zbrali ugotovitve in meritve ADAC-a (test, enak AMZS-jevemu) in Auto Motor und Sporta.

Vnovič se je pokazalo, da poceni izdelki večini neznanega imena in nedokazanega tehnološkega portfelja ne zmorejo konkurirati uveljavljeni konkurenci in so v določenih (ali vseh) preizkušanih disciplinah tudi nevarni.

Pri ADAC-u so opozorili, naj bo cena pri nakupu drugotnega pomena, na prvem mestu mora biti vsekakor kakovost. Pri zimskih gumah je to vsestranskost, s katero nastopajo v mokrem in suhem ter na snegu in ledu. Izkazalo se je še, da kakovostna raven z vlaganjem v razvoj raste in se referenčna letvica skoraj vsako leto nekoliko dvigne.

Upam, da bo tudi s pomočjo Avto magazina vaša gumarska izbira nekoliko lažja. Uspešno branje ter veliko prihajajočih zimskih radosti!

Matej Grošelj

matej.groselj@adriamedia.si

Preberite še: Katere zimske gime 'natakniti'?