Dušan Lukič: Pravljično število

Sedem palčkov, sedem kozličkov, sedem muh na mah, sedem Sinbadovih potovanj. Ja, tale številka sedem je res nekaj posebnega.

4. 11. 2012

Za sedmimi gorami ali v sedmih nebesih tudi nista redka izraza. Ne le v pravljicah in ljudskih rekih, sedmica ima okoli nas tudi sicer poseben pomen. Sedem barv je v mavrici, sedem je osnovnih tonov...

Zato morda niti ni čudno, da so si tudi gumarji oziroma tisti, ki to, kar gumarji želijo povedati, tudi posredujejo javnosti, prav sedem stopinj Celzija izmislili za tisto mejo, pri kateri naj bi zimska guma začela ponujati več oprijema od letne. A na žalost različnih strokovnjakov, od katerih so nekateri (ali pa so vsaj bili, na primer Brane Kuzmič) na plačilnih seznamih gumarske industrije (neposredno ali posredno), je sedmica tudi v tem primeru le pravljično število, saj njihove trditve, pa če se ob tem, ko jih izrekajo na TV, držijo še tako učeno in samozavestno, preprosto ne držijo. Da je to res, smo pri Avto magazinu dokazali že pred leti, ko smo vštric postavili letno in zimsko gumo enake kakovosti in velikosti, seveda na istem avtomobilu.

Rezultati: ne glede na temperaturo, ki je lahko +10 ali –10 stopinj Celzija, je letna guma na asfaltu, ki je le suh ali moker, izrazito boljša. Pravljica o sedmih stopinjah je natanko to: pravljica.

Torej zimskih gum ni treba kupiti? Seveda to ni res. Razen če spadate v zelo omejeno skupino ljudi, ki si lahko in tudi si privoščijo, da takrat, ko bi lahko bil (tudi če še ni) sneg ali led, avtomobil pustijo doma in uporabijo druge načine prevoza, sicer zimske gume morate imeti. Razmere na vozišču se pozimi spreminjajo ne le iz ure v uro, temveč tudi od kilometra do kilometra, od ovinka do ovinka. In čeprav bo zimska guma na suhem ali mokrem asfaltu za nekaj odstotkov slabša, je njena prednost pred letno, ko se pod kolesi znajdeta sneg ali led, ogromna, precej večja kot prednost letne na suhem ali mokrem. Tako velika, da tega ne moreta nadomestiti ne previdnost ne vozniško znanje. Zato na avtomobil le namestite zimske gume, ko se bodo v medijih pojavili 'strokovnjaki' in razlagali svoje pravljice, pa v njih uživajte, kot bi v vsaki drugi pravljici ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri