FIA?!

Koliko prahu se bo dvignilo te dni! Zadnji krogi F1 v Belgiji. Kot je obljubila vremenska napoved, je začelo deževati. Precej. Zmeda. Večina se jih ne znajde. Kaos. Na vrhu, v boju za 1. mesto, Finec in Anglež. Oba grešita, Hamilton prav toliko manj, da na koncu zmaga. Pokal visoko dvignjen, Kimi z razbitim bolidom ter s sklonjeno glavo. Hamilton v seštevku krepko vodi.

13. 9. 2008

Potem vskoči FIA: Hamiltonu pribije ravno zadosti sekund, da ga porine na tretje mesto, s čimer se razlika med njim in Brazilcem 'slučajno' zmanjša na vsega dve točki. Boj je znova odprt.

Do tu še kar gre, če ne bi dogodkov pogledali podrobneje. FIA! Kaznovala je Hamiltona, ker je prehitel Räikkönena po bližnjici. Toda Hamilton ni zelenec, nasprotno, takoj je predse, kot ukazujejo pravila, spustil Kimija ter ga takoj nato znova napadel in – prehitel. Pošteno.

Huh, pravilniki se lahko vedno berejo na različne načine in zagotovo bo FIA našla opravičilo za svoje dejanje, ampak vse skupaj nekako spominja na prirejanje dirke zato, da bi sicer precej dolgočasno prvenstvo naredili vsaj malo bolj zanimivo. Podobno se je že dogajalo, spomnite se, kako nastrojeni so bili zoper Schumacherja – med drugim so mu celo brisali celotno sezono . .

Morda ima FIA celo nekako prav (z vidika predpisov, ki jih je sama spisala), ampak vsakič znova pozablja, da mora biti prav ona tu zato, da omili zakone denarja, ki se vrti v športu. Denar vleče na eno stran (in to krepko), FIA pa naj bi šport obdržala – športen.

Räikkönen in Hamilton sta dirkala. Vseh 44 krogov. Pošteno. Na koncu so morda stvari res ušle malce iz rok in Hamilton je po dirki Räikkönena celo obtožil, da mu je pri prehitevanju pustil premalo prostora. No, če mu je prilezel v vidno polje, izjava drži, a tudi Räikkönen ima gotovo svojo različico dojemanja dogodka. Na koncu se je Finec kaznoval sam; namesto da bi pobral osem točk, je brezglavo pritiskal in končal v zidu.

Vprašanje se glasi: je FIA ravnala prav ali narobe?

Morda bi morali vprašati: je FIA ravnala smiselno ali nesmiselno?

Hamilton bo, tudi če vam je zoprn, nekoč svetovni prvak. Je dober in je tip šampiona za volanskim obročem. Ali bo prvak že to ali šele prihodnjo sezono, naj odloči sam. Ne pa zelena miza.

Prepogosto se to dogaja, zadeva postaja pravilo. V tem trenutku so zadovoljni le pri Ferrariju, pri McLarnu zagotovo ne, publika pa se deli bolj čustveno kot razumsko: ljubitelji rdečih in Kimija so za, ljubitelji srebrnih in Lewisa pa proti.

A grenkoba ostaja.

Vinko Kernc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri