Glava v torbi

Prevoženih kilometrov na cesti ne štejem, razen če so ti dirkalni. In teh je bilo kar nekaj. Nikoli pa niso bili niti približno tako nevarni kot tisti v prometu! Niti cela revija, kaj šele ena sama kolumna, ne bi bila dovolj za opis vseh grozot in neumnosti, s katerimi sem se srečal na več kot milijon kilometrov dolgi poti.

30. 8. 2007

Prevozil sem Evropo od Grčije do Španije in sem (za zdaj) še živ in zdrav, verjetno tudi zaradi dirkaškega znanja in izkušenj. Zato se čutim kompetentnega, da spregovorim o moriji na slovenskih cestah, še posebej v luči novih represivnih prijemov, s katerimi nam grozijo vladni prometni ‘strokovnjaki’. Pogosto se mi zdi, da ti ljudje, katerih retorika se začne in konča z dvema do onemoglosti ‘znucanima’ besedama ‘neprilagojena hitrost’, ne živijo v istem mestu, kaj šele isti državi kot jaz (in vi).

Seveda, prometna ureditev še zdaleč ni tako preprosta reč, da bi lahko jaz, le kolešček v gromozanskem stroju, kar iz rokava stresal čudežne rešitve. Če pa močno poenostavim vso zadevo, lahko v ospredje postavim tri faktorje: vozilo, voznika in cesto. Sodobna vozila so čedalje varnejša, ceste so takšne, kot so (kar kličejo po ‘neprilagojeni hitrosti’! ! ), na koncu pa ostane najpomembnejši dejavnik – voznik. Pozabite na nesposobno policijo, slabe ceste, groteskne in tragikomične prometne ureditve. Na koncu gre le za vašo glavo in glave vaših bližnjih. Bodite vi tisti, ki bo prilagodil hitrost, ki bo znal predvidevati in se pravilno odzvati na nepričakovane situacije. Vse, kar potrebujete, je kanček samokritičnosti in pripravljenost na učen­je, ki se ne bo nikoli končalo . . Če pa ste med tistimi, ki zares ‘obvladajo’, in ste najhitrejši na vasi – naj vam bog (ali pa karkoli, v kar verjamete) pomaga!

P. S.: Ta konec tedna se začenja jesenski del moje sezone. Prva preizkušnja me čaka na Waldyjevem domačem dvorišču, na izjemno lepi in hitri progi v St. Urbanu. Enomesečne dirkaške počitnice so bile za moj okus nekoliko predolge in komaj čakam, da znova slišim zvok svojega osemvaljnega Forda!

Vladimir Stankovič DD (dirkačev dnevnik)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri