Internet ali ‘v živo’

Zadnje dni se je precej govorilo o internetni prodaji gum, natančneje zimskih gum. Na plan so prilezle nizke in ne tako nizke cene, stare gume, nehomologirane gume pa tudi užaljeni vulkanizerji in 'internetarji'.

24. 11. 2008

Če odštejemo tiste, ki prodajajo nehomologirane gume (kar je seveda popolnoma ilegalno), je zgodba v bistvu zelo preprosta in podobna tisti z (recimo) internetno prodajo letalskih vozovnic (ja, za primer bi lahko vzel tudi prodajo računalnikov, gospodinjskih aparatov . . ).

Verjamem, da klasični vulkanizerji in internetni prodajalci prodajajo načeloma enake gume, izdelane na istem koncu sveta za naše konce, z bolj ali manj enakim letnikom proizvodnje in drugimi lastnostmi. Tu torej kakšnih posebnih razlik ne bi smelo biti, pojavijo se lahko le pri ceni – ali pa tudi ne.

Sam imam (zato sem tudi izbral ta primer) veliko izkušenj z nakupi letalskih vozovnic prek interneta in 'v živo', pri agenciji, s katero že dolgo sodelujem. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi na internetu našel cenovno omembe vredno ugodnejšo ponudbo enakih letov kot pri agenciji. Niti enkrat. Tu ali tam je bil internet cenejši za nekaj evrov, ponavadi pa agencija za toliko ali več.

Okej, to torej pomeni enako storitev za enako ceno – a se zgodba tu ne konča. Ko gre zaradi zamud kaj narobe, je lepo imeti nekoga, ki ga lahko pokličeš, mu razložiš, kaj se je zgodilo, in čez nekaj minut je stvar urejena. Nova vozovnica, druga pot do istega cilja – stvari skratka, ki jih človek v časovni stiski na letališču težko ureja sam prek interneta . .

Pri gumah je podobno. K ceni gum na spletu je treba namreč velikokrat prišteti stroške premontaže, ponavadi tudi uravnoteženja. In internetni ponudniki vam ne morejo čez zimo shraniti letnih gum. Vulkanizerji to (za plačilo) storijo. In če ne kupujete gum ravno med 1. in 15. novembrom, vam jih bodo prodali za enako ceno (ko vštejete še vse spremljajoče stroške), kot jo najdete na internetu. Malo klikanja po internetu in nekaj telefonskih klicev je to teorijo v hitri raziskavici potrdilo.

Zakaj torej kupovati prek interneta? Ker je skoraj nemogoče, da ne bi našli res ugodne cene in ker boste to ceno našli tudi v času največjega povpraševanja. Če ste pri pogajanjih (z vulkanizerjem, recimo) bolj slabi, je ta rešitev zanesljiva. Le ne pozabite vračunati vseh drugih stroškov, ki jih boste vendarle imeli.

In vulkanizer? Če ga poznate in mu zaupate, vam bo znal svetovati, ponavadi ponuditi enako dobro ceno kot internetni ponudniki – in ko gre kaj narobe (garancija in podobno), gre vendarle za živo osebo, s katero se lahko pogovorite.

Internet ali vulkanizer? Cenovno je bolj kot ne vseeno, vse drugo pa je odvisno od vašega odnosa do nakupovanja in tega, koliko zaupate 'internetarjem' in koliko 'živim' vulkanizerjem.

Dušan Lukič, odgovorni urednik