Kolumna: Dušan LukičPo zdravi pameti

Kaki dve številki nazaj sem pisal o tem, da (z zelo redkimi izjemami) na avto pozimi sodijo zimske gume.

27. 11. 2015

Potem se je začel približevati 15. november, ko zimska oprema postane obvezna, in seveda sem do vulkanizerja zapeljal tudi svoj avto. Dober teden pred zakonskim rokom je bilo in na moj previden telefonski klic o gneči so pri Bužgi odvrnili le, da naj kar pridem. Saj ne da je bila delavnica prazna, avtomobilov je bilo ravno toliko, da so bila dvigala stalno zasedena, a tiste pričakovane gneče ni bilo. "Počakaj, da bodo na TV omenili snežinke," je pojasnil šef Gregor.

Pa te napovedi kar ni bilo. Gostovanja pred kamero, namenjena vprašanjem o tem, zakaj potrebujemo zimske gume, katere so dobre in kakšnim se je treba izogniti (letos smo pred kamero z našo merilno napravo merili zavorne poti letnih, novih in rabljenih zimskih gum), se je prelevilo v vprašanje o tem, ali se sploh že splača zamenjati gume. Jim lahko z vožnjo v visokih temperaturah (pa čeprav je bilo zunaj v resnici le okoli 15 stopinj Celzija) škodimo? Se šalite?

Jasno mi je, da se novinarke, ki so se ukvarjale s tovrstnimi prispevki, s tem niso ukvarjale iz lastne zabave. Očitno to ljudi res zanima – pa čeprav so stvari res preproste: če zimskih gum še nimate, preberite teste, izberite gume po posameznih merilih (ne pa glede na končni rezultat testa) glede na vašo uporabo, poglejte, katere sodijo v vaš cenovni okvir (in se ob tem zavedajte, da za 30 evrov pač ni dobrih gum), preračunajte še ceno premontaže in hranjenja (da nakup po spletu ne bo postal dražji od nakupa pri vulkanizerju) in jih zamenjajte, po možnosti (če cenite svoj čas) kak teden ali dva pred zakonskim rokom. In ne skrbite, ali je zunaj plus ali minus 15. Prihodnje leto zgodbo (po navadi brez nakupa) ponovite. Ja, spomladi lahko menjate tudi teden, dva ali tri pozneje. Da ne boste spet stali v gneči. Ne komplicirajte z mesecem ali tremi pri datumu proizvodnje ali s tednom ali dvema po datumu menjave. Vse, kar potrebujete, je le malo zdrave pameti.