Kolumna: Dušan LukičZgodba brez konca

Vsake toliko me prime, pa moram napisati: slabo vzdrževane, smrtno nevarne ceste (in takšnih je v Sloveniji večina) pri nas odnesejo mnogo več življenj, kot trdi nekakšna uradna statistika.

2. 9. 2016

Ni dolgo, odkar sem prebral zanimiv članek o tem, da je sodišče voznika oprostilo krivde za prometno nesrečo, ki so mu jo po poti najmanjšega odpora poskušali natovoriti policisti, in v obrazložitvi zapisalo, da je kriva cesta. Slaba, slabo vzdrževana, nevarna cesta.

Aha, torej bodo pristojni sprožili postopke proti tistim, ki so krivi za to? No, to pa ne. Bodite no resni. Da bi pri nas kdo skrivil las na glavi cestarjem (z res redkimi izjemami). Niti slučajno. Za policijo je bil primer končan (kar pomeni, da so policisti kršili zakon, saj niso ukrepali, ko bi morali), še hujši pa so na inšpektoratu za ceste. Tam so si cesto celo ogledali, ugotovili kup pomanjkljivosti, nato pa odgovorne le opozorili?

Ja, do ljudi, ki so pravzaprav povzročili prometno nesrečo, so bili tako brezhrbtenični, da so jih v bistvu le prijazno zaprosili, naj vendarle korektno opravljajo svoje delo, in jim naložili (seveda veliko predolgi) rok, da nepravilnosti odpravijo.

Ja, tako je pri nas. Če vas bodo dobili voziti prehitro, vas ne bodo le opozorili. Če boste povzročili nesrečo, ste nadrsali. Če ste odgovorna oseba vzdrževalca ceste, pa vas bodo le pobožali po laseh in pripomnili, da se pač zgodi. Namesto da bi vse te cestarje takoj kaznovali (ja, finančna kazen za odgovorne osebe) in jim naložili, da cesto spravijo v normalno stanje (ne le da postavijo kak znak, temveč da cesto spravijo v pravilno vzdrževano stanje) v nekaj dneh, inšpektorji in policisti podpirajo njihovo nedelo – in so zato za nesreče in žrtve krivi ravno toliko kot odgovorni za ceste, ki ne opravljajo svojega dela. Gospodje, upam da ponoči vsi dobro spite. Če bi bilo po mojem, bi vas tlačile nočne more – v zaporu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri