Kolumna Vinko Kernc: Dozorevanje v voznike

Ko človek opravi s teorijo prometa in s teorijo prve pomoči, katerih vprašanja in odgovori so tako in tako zlahka dostopni (se pravi, da ni treba biti grozno bister), potem pa odpelje še vsaj za silo zadovoljivo nekaj kilometrov, dobi vozniški izpit.

10. 6. 2011

Nekoč so nam potem rekli, da sicer teoretično in praktično znamo upravljati vozilo, da pa celostno prometa še nekaj časa ne bomo. In kar nekako sramežljivo so nam potisnili v roke Kodeks etike v cestnem prometu.

Tole je pogled na posameznika, nisem pa še slišal, da bi kdo govoril o narodu na splošno. Če se kaj vozite po svetu zahodno od nas in če imate oči odprte, verjetno opazite, da je vzorec vedenja voznikov na cestah drugačen od našega. Samo po sebi je to normalno, saj se narodi razlikujemo, ampak tu gre za nekaj drugega.

Hočem reči: tudi če ugotovimo, da so za vožnjo 'zreli' vsi posamezniki, ni nujno, da smo zreli kot narod. Vsaka stvar terja svoj čas. Italija, Avstrija, Nemčija, Francija, to so resnične avtomobilske dežele. Tam so avtomobile izumljali pred stoletjem in pol, kar pomeni natanko toliko časa, da je narod avtomobile dojel in sprejel kot dejstvo ter se temu prilagodil. Pri nas smo se začeli resno prilagajati leta 1991.

(Prometna) zrelost med drugim pomeni tudi splošen odnos do okolice in strpnost do nje. Vsak psiholog vam lahko potrdi, da je avtomobil neke vrste človekova oaza, v kateri se marsikomu značaj tudi povsem diametralno spremeni. Iz dobričine v surovino. O tem naši prometni strokovnjaki in zakonodajalci ne vedo ničesar. Tudi v tem smo si narodi različni, vsak ima svoj vzorec, 'prstni odtis'.

Splošen vzorec je, da je avtomobil ena izmed točk, kjer človek izraža svoj gnev, a toliko gneva, kot ga opažam v naši lepi deželici, ne vidim nikjer drugje. Smo živčen narod po naravi ali tule lahko upravičeno posumimo na našo čudovito politično sceno, ki je dobra bolj ali manj le v tem, da mori lasten narod? Tudi o tem zakonodajalci in strokovnjaki ne vedo ničesar.

Če bi, bi o tem kdaj tudi odprto govorili. Tako pa nam manjka še kakih sto let, da pridemo do točke prometno zrelega naroda. Ampak oni zgoraj našteti bodo tudi takrat 150 let pred nami.

Vinko Kernc