Kolumna: Vladimir StankovičBrez nas!

Kot da nas ne bi bilo! Kljub temu da organiziramo dirke evropskega prvenstva in evropskega pokala, kljub temu da smo pred nekaj leti osvojili evropski naslov, kljub temu da se lahko pohvalimo s kar nekaj lovorikami v regiji ... Ne, na FIA gorskem mastersu Slovenije ni bilo!

14. 11. 2016

Jasno, krivda je na nas, dirkačih. A vsak izmed nas, ki ga ni bilo v Šterneberku, ima svoje razloge za to. Nemogoče pa je najti razlago, zakaj takšna nezainteresiranost Zveze za avto šport, ki ni pokazala niti najmanjše želje in volje, da bi pomagala tistim, ki bi se morda le želeli udeležiti Mastersa. Ker se nerazložljivo pač ne da razložiti, mi ni uspelo odgovoriti na vprašanje g. Jožeta Zajelšnika, nekoč zelo uspešnega dirkača, očeta zdaj uspešnih dirkačev Patrika in Aleksandra, zakaj AŠ 2005 ne želi podpreti nekakšnega nacionalnega tima, reprezentance, ki bi predstavljala Slovenijo na tako pomembnem športnem dogodku. Ker g. Zajelšnik dolga desetletja živi v Nemčiji, ne more razumeti mentalitete z obrobja Balkana. Ne more razumeti, da med enakimi ni boljših, da je zvezdništvo smrtni greh in da če nekaj daš enemu, moraš dati tudi vsem drugim ... Ali res?! Se morda motim? Je še kakšen drug razlog?

Ne, g. Zajelšnik zares ne more razumeti, da Zveza ne premore nekaj drobiža za, denimo, potne stroške štiričlanske ekipe na Masters, za reprezentančna oblačila ali pa vsaj eno slovensko nacionalno zastavo. Ne, to bi bilo preveč!

To, česar g Zajelšnik ne more razumeti, mi dobro razumemo in smo se s tem, kar je žalostno, že zdavnaj sprijaznili. Slovenski nacionalni tim je nekaj, o čemer lahko le sanjamo, in še naprej bomo prepuščeni le sami sebi. Ali drugače povedano: poraze bomo zadržali zase, zmage pa bomo delili s svojo Zvezo. Pošteno?

Kakorkoli že, drugi FIA gorski Masters je bil izjemen spektakel, z izvrstno medijsko podporo (v tujini, pri nas ni nikjer omenjen) in z izvrstno dirkaško udeležbo.

Moj 'izgovor' za neudeležbo na Mastersu, ki so ga tokrat gostili Čehi, vsekakor ni nezainteresiranost Zveze oziroma njihova nepodpora. Tako ali drugače bi s ponosom predstavljal Slovenijo, če mi ne bi zagodla tehnika na zadnji evropski dirki v Buzetu. Naslednjega Mastersa pa se bom udeležil, tudi če bom moral riniti dirkalnik navkreber!

Ideja: organizirajmo naslednji Masters recimo v Lučinah. Naredili ga bomo vsaj tako dobro kot Čehi, pa še AŠ bi (morda) milostno plačal potne stroške za slovensko reprezentanco ... Hm ... Ne bo šlo, na Mastersu ni startnin. In g. Zajelšnik ne ve, da so dirke brez startnin še en smrtni greh na sončni strani Alp. Amen!