Kolumna: Vladimir StankovičHorror vacui*

Dirka zamujena, ne vrne se nobena! Kljub temu nove dirke in novi izzivi čakajo kar v vrsti in edina pot naprej je ravno taka: lepo po vrsti.

2. 5. 2016

Vedel sem, da bo to noro leto. Vedel sem, da bo šlo za nohte in da bom ob vseh prizadevanjih in trdem delu potreboval tudi nekaj sreče, da ujamem vse termine. Splet okoliščin je odprtje Prokartinga nove generacije in začetek dirkalne sezone 'načrtoval' na tako rekoč isti datum. Kar naenkrat bi potreboval najmanj 36-urni dan, da bi mi uspelo nemogoče. Ponavadi je nemogoče zares nemogoče in nekaj dodatnih težav pri pripravi dirkalnika je prestavilo začetek letošnje sezone za najmanj tri tedne. V zadnjih dveh desetletjih sem 'prešprical' evropsko dirko v Rechbergu le nekajkrat, vedno zaradi višje sile. In letos je zares bila še višja od višje!

V veliko tolažbo in v izogib patetičnemu (teoretičnemu) preračunavanju časov, ki bi jih dosegel, če bi dirkal, in tistih neskončnih 'kaj bi bilo če bi bilo' mi je bil novi Prokarting na letališču Brnik! Po začetnem horror vacui (kartodrom je zares ogromen!) se je počasi rodila nova proga, ki bo še rasla in dozorevala. S sosnovalcem proge Andrejem Japljem nama je uspelo že v osnovni konfiguraciji nove steze združiti vse prvine vrhunskega dirkališča – hitre ovinke in zahtevne kombinacije, počasne tehnične odseke ter nekaj biserov za prave dirkače. Še najlepše je, da imamo še veliko možnosti – Prokarting nove generacije bo v doglednem času ponujal najmanj tri konfiguracije proge. Predstavljate si Spa Francorchamps, Monako in Monzo na enem mestu!

Medtem ko je nastajal novi Prokarting je Simone Faggioli doživel svoj prvi poraz na evropskem prizorišču v zadnjih dooolgih letih. V Rechbergu ga je postavil na hladno njegov rojak Christian Merli z najnovejšo različico tovarniške Oselle. Niti nov rekord steze (kljub trojni šikani!) Faggioliju ni bil dovolj, da nadoknadi ogromen dvosekundni zaostanek iz prve vožnje. Kljub tem porazu ne gre pričakovati večjih presenečenj v letošnjem letu. Simone se bo znova zavihtel na vrh, preostali pa bomo napadali po najboljših močeh.

Mi bo uspelo deliti stopničke z njim? Vsaj v Ilirski ... Ni nemogoče.

P. S. Ob rojstvu Prokartinga nove generacije mi je stalo ob strani zares veliko prijateljev, ki so mi nesebično pomagali, na čelu z našimi Gorenjci (David, Vine in Šijo)! Hvala!

* Ksenofobija, strah pred praznim prostorom.