Kolumna: Vladimir StankovičNovembrski čudež: AŠ-koledar 2017

Zgodil se je čudež! Zveza za avto šport Slovenije je objavila osnutek koledarja za prihodnje leto – sredi novembra! In to ni konec čudežev. Kar nekaj jih je tudi v koledarju: dve krožni dirki doma, začetek gorskega prvenstva v Rechbergu ... Pa kam gre ta svet?!

28. 11. 2016

Kaže, da gre ta svet, vsaj dirkaški, na bolje – tudi v Sloveniji. Le nekaj dni po prvih objavah osnutkov FIA koledarjev je AŠ 2005 presenetil z zelo 'lepim' koledarjem 2017. No, predvsem so presenetili z 'zgodnjo' objavo, ampak po prvotnem začudenju lahko to dejstvo sprejmemo kot nekaj popolnoma normalnega. Torej, ozrimo se po vsebini.

Vsekakor je največja novica vrnitev krožnih dirk v Slovenijo, bolj natančno na novo dirkališče Gaj v Cerkljah. Na Dolenjskem se bo začelo dogajati že 15. aprila z Avtokronometrom (nova panoga, o kateri sem že pisal), pravi dirki pa naj bi bili 4. junija in 24. septembra. Če mislite, da že razmišljam o tem, da bi poklical Mira Marinška in 'nafehtal' vsaj enega Clia (za vsaj eno dirko), imate prekleto prav!

Ampak vrnimo se h koledarjem. Osem krožnih in osem gorskih dirk ter sedem relijev! A nisem že uvodoma omenil, da že koledar sam skriva čudeže?! Izjemno.

Poslušajte še tole: dve krožni in tri gorske dirke doma, povrhu pa pet relijev – vse na slovenskih tleh!

Če pragmatično zapeljem mimo relija, o katerem ne vem veliko, in se ne čutim poklicanega komentirati koledar (s to izjemo, da se sprašujem, zakaj so od vseh mogočih terminov Primorci izbrali prav tega, ko je dirka v Rechbergu) ter se bežno dotaknem krožnih dirk s pripombo, da bodo potekale na vrhunskih dirkališčih (Hungaroring, Zeltweg, Brno itd.), lahko toliko bolj z veseljem pokomentiram gorski koledar. Od osmih dirk bodo tri točkovane tudi za evropsko prvenstvo, dve za evropski pokal, šest za centralno evropsko prvenstvo in dve za avstrijsko prvenstvo. Zares izjemno! Skorajda bolje kot v Avstriji.

Ste se že ustrašili, da nimam kritičnih pripomb? Brez skrbi! Moj uradni (in javni) predlog AŠ-u je, da Sljeme, ki se ni obneslo v letošnjem letu, zamenja s Čabrom, ki tudi terminsko bolj ustreza. Da nerad vidim Cividale v koledarju, je sicer moje subjektivno stališče in veliko bolj zadovoljen bi bil, če bi sezono zaključili v avstrijski St. Agati.

Ampak pustimo malenkosti. Koledar v novembru je prekrasna novica, ki mi bo polepšala zimo. Lepša novica od te bi bila le odprto slovensko prvenstvo in razpis kategorije za formule in prototipe. Preveč? Prehitro? No, pa bomo še malo počakali. Saj gre na bolje!

P. S. Ne morem nehati! Zato še enkrat (pa ne zadnjič): zares sem ponosen na AŠ-koledar v novembru!