Kolumna: Vladimir StankovičPriložnost za mlade

Lanski Racestar, priložnost za mlade dirkače, je uspešnica, ki bo, kot kaže, zaživela tudi v letošnji izdaji. Še več: ideja je padla na plodna tla in se že obetajo nove različice izbora nadobudnežev oziroma bodočih dirkačev!

28. 1. 2016

Ta hip vem le, da je Racestar 2016 uradno razpisan, o 'oponašalcih' pa ne vem veliko. Le prek družbenih omrežij sem zasledil omembe novih priložnosti – in na načelni ravni jih podpiram. So znanilci (potencialno) svetle prihodnosti razvoja slovenskega avtošporta. Vendarle ni in ne more biti vse črno-belo.

Dati mladim priložnost da okusijo avto šport, je izjemnega pomena. Pa ne zaradi uresničitve otroških sanj, ampak predvsem zaradi (boleče prezrtega) vpliva vozniškega znanja na splošno prometno varnost.

A okušanje, nekaj podarjenih dirk v nižjih razredih in osnovna šola ni dovolj. Pot vrhunskega avtošportnika iz Twinga pelje v Clia, potem v Formulo 4, Formulo 3, GP2 ... In na tej poti mladi slovenski talent ostaja prekleto sam! Rešitve preprosto ni. Če poenostavim: za pot do predsobe (čakalnice) Formule 1 potrebuješ, tako čez palec, dva do tri milijone evrov. In ni tega talenta, ki bi se temu izognil!

S tem niti približno ne želim povedati, da se je treba odpovedati sanjam – le prilagoditi jih je treba. Snovalci različnih izborov pa morajo razmišljati tudi o lanskih in predlanskih zmagovalcih (in nižjeuvrščenih) ter o novih možnostih, ki bi jim lahko ponudili, ko pet minut slave mine. Naj omenim le močno državno in regionalno prvenstvo, pomembna pokalna tekmovanja, preusmeritev v druge panoge (GHD in rally).

Za konec pojdimo nazaj na planet Zemljo. Sprijazniti se je treba z dejstvom, da smo dežela zimskih športov in žoge. Razumeti moramo, da nihče izmed nas starejših, pa tudi nihče iz prihajajočih generacij, nikoli ne bo za sodržavljane Peter Prevec ali Tina Maze (celo Cimerotič ne, hvala bogu vsaj za to!). Preostali bomo amaterji na ravni ekstremnih športnikov in (morda) lokalni junaki, ki ob pivu v svojem bifeju objokavajo zamujene priložnosti.

Nič za to. Mladi nadobudneži, zapomnite si naslednje: noben šport ne ponuja toliko užitka kot avtomobilizem! In vredno se je preizkusiti ne glede na trnovo pot, ki pelje do avtošportnih zvezd.