Kolumna: Vladimir StankovičTrening dirka

Po vrsti (nedopustnih) vozniških napak na Gorjancih se je v moj letošnji dirkaški koledar nenačrtovano zrinila dirka v hrvaškem Čabru. Izvrsten trening za prihajajočo dirko v Lučinah.

7. 8. 2015

Dirka v Čabru, mestecu tik ob slovenski meji, je nekoč gostila dobršen del evropske ali vsaj srednjeevropske gorskohitrostne elite. Nekaj zadnjih let se točkuje le za hrvaško državno prvenstvo in obiski iz tujine so bili prej izjema kot pravilo. Zdaj je organizacijsko taktirko prevzel odličen hrvaški voznik, evropski prvak iz leta 2013, Tomislav Muhvič, ki je uspel, predvsem z osebnim pristopom, privabiti kar nekaj izvrstnih tujih dirkačev.

Sam sem se odločil za nastop v Čabru predvsem zaradi izjemnega izziva, ki ga ponuja zelo zavita in tehnična proga skozi gozd Gorskega Kotarja. Na tej progi sem pred leti že doživel zanimive vzpone in padce, zapomnil pa sem si jo kot fizično najbolj zahtevno progo med vsemi, na katerih sem tekmoval. Če s formulami ne presežemo povprečne hitrosti 100 kilometrov na uro, si lahko predstavljate, kako zavita je! Zadnji kilometer se vleče in vleče, ovinek sledi ovinku in le odlična fizična pripravljenost je garancija, da boš v cilju z zadovoljivim časom.

Torej, sedem 180-stopinjskih ovinkov (hardov), približno 60 pretikanj v eni vožnji, za povrh 38 stopinj Celzija vročine – bolj zahtevnega psihofizičnega testa pred Lučinami si ne bi mogle želeti!

Izkupiček te trening dirke je bil več kot zadovoljiv: najhitrejši čas vikenda, niti ena napaka pri prestavljanju (!!), potrditev odlične fizične pripravljenosti in odlična uigranost spremljevalne ekipe (o tem več v prihodnjih kolumnah).

Torej, vse je nared za Lučine, ki bodo že ta vikend privabile skoraj celotno dirkaško falango z Gorjancev. Pričakujem trde boje za vsako sekundo in upam, da se bom tokrat tekmecem bolj enakopravno postavil po robu.

Brez neumnih napak gre po navadi veliko bolje!

P.S. V Čabru sem še posebej treniral 180-stopinjske ovinke. Odkar tekmujem s formulo, torej zadnjih 18 let, naravnost sovražim takšne ovinke! Dolgočasni in počasni so! Zato sem jih prepogosto ignoriral, kar me je (občasno) drago stalo. Tokrat bo drugače. Popolnoma sem spremenil svoj pristop do njih. V Lučinah bom užival v vsakem izmed petih hardov!