Korak spredaj

Pri Avto Magazinu smo bili pri avtomobilski varnosti vedno korak spredaj.

14. 1. 2011

Varnostni pas smo zagovarjali, preden je večina voznikov sploh vedela, kaj je to, s prižganimi lučmi se vozimo že desetletja. In tudi s sodobnejšo varnostno opremo je podobno. Zato avtomobili, ki nimajo sistema ESP, za varnost ne morejo dobiti več kot minimalno oceno, hkrati pa trdimo, da bi morali biti z njim obvezno opremljeni vsi avtomobili, ne glede na ceno. Podoben kriterij imamo za varnostne blazine: pri manjših avtomobilih, kjer na zadnji klopi le redkokoga najdete, vsaj štiri (prednji in bočni), pri večjih šest (torej tudi zračne zavese).

A varnost se ne konča le pri preprečevanju zdrsa s ceste ali zmanjševanju posledic, če se to zgodi. Varnost so tudi pripomočki, ki vozniku omogočajo, da vozi varneje. Zato se pritožimo vedno, kadar avto nima vsaj osnovnega sistema za prostoročno telefoniranje. Ta je tako poceni (čip stane nekaj evrov, sprememba programske opreme avdiosistema pa tudi nič več kot to), da je pravzaprav smešno, da že zdavnaj ni postal samoumevna serijska oprema vsakega avtomobila. Če je v vozilu serijski avtoradio, ni razloga, da ne bi bilo tudi bluetootha. V nasprotnem primeru se zlahka zgodi, da ima avto kup opreme, ki je namenjena le prestižu oziroma udobju (recimo usnje ali alkantara na sedežih, boljši avdiosistem, navigacija), nima pa takšnega osnovnega kosa varnostne opreme.

Enako velja za dnevne luči in omejevalnik hitrosti (ne tempomat, temveč omejevalnik). Ja, res je: vsakdo lahko luči prižge sam. A v časih, ko so kazni nenormalno visoke, bi od uvoznikov oziroma prodajalcev pričakovali, da bodo do kupcev, ki pri njih pustijo drugo največjo 'naložbo' v življenju (za stanovanjem ali hišo), toliko prijazni, da jim bodo ponudili sistem, s katerim se bodo izognili plačevanju kazni. In to že v osnovni opremi. A očitno je nekaterim uvoznikom za svoje stranke in varnost bolj malo mar ... Rešitev je preprosta: takšne avtomobile (torej brez vsaj ESP-ja, varnostnih blazin, bluetootha in dnevnih luči) ignorirajte.

Dušan Lukič, odgovorni urednik
dusan.lukic@adriamedia.si