Vinko kernc: Ne-varnost!

Človeku je, priznajmo, nekaj lažje, če ugotovi, da je v neki točki malo bolj varen. To ni nič novega.

21. 10. 2012

Novo je to, da se je krivulja povečevanja varnosti v avtomobilu v neki točki prelomila, se pravi, da se je njeno enakomerno povečevanje v tisti točki korenito spremenilo. Ta točka je uvedba preizkusnih trkov Euro NCAP in načelno s tem ni nič narobe. Pozdravljam.

Skoraj nepričakovanemu odzivu zanimanja in samozavedanja glede krhkosti človeškega trupelca v pločevinasti škatli pa so sledili tržniki: »Dajte ljudem varnost!« Inženirji so dobili proste roke, avtomobilske tovarne so dobile nove inženirje, posel cveti, adrenalin povečuje tekmovanje s tekmeci.

In zdaj so tu posledice. Imamo avtomobile, ki sami vozijo znotraj prometnega pasu, ki sami prilagajajo hitrost spredaj vozečim in ki sami zavrejo, da preprečijo trk. Pustimo ob strani partizansko vprašanje Ali smo se za to borili?, ker nas tule zanima učinek.

Imamo avtomobile, ki nas opozorijo na vse, kar ni posebno dobro za našo varnost. Piskajo, ko se je treba pripeti. Piskajo, ko obstaja možnost trčenja. Piskajo, ko kakšna loputa ni zaprta. Piskajo pa tudi, ko niti zdravje ni ogroženo. Ko ne izvlečeš ključa iz ključavnice, potem ko si odprl vrata. Piskajo, ko vtakneš ključ v ključavnico. Piskajo, ko zaženeš motor, pa se še nisi pripel. Piskajo, ko ročice samodejnega menjalnika nisi prestavil v položaj P (ampak na primer namerno v N) in zaustavil delovanje motorja. Piskajo, ko premakneš avtomobil iz garaže in se pri tem nisi pripel, pa četudi si takoj zaustavil in odšel zapret vrata garaže. Piskajo neumorno naprej.

Hočem reči: avtomobili piskajo. In še posebno: noben pisk ni prijeten.

Vse za vašo varnost, v resnici pa za pridobitev pete zvezdice NCAP.

Piskanje, vprašajte psihologe, ni prijetno. Ljudje nismo roboti, smo aparati s čustvi in nekateri – na primer – imajo varnostni pas za vedno zapet za svojim hrbtom. Samo da ne piska.
Piska tudi med vožnjo. In namesto da bi bil učinek v povečanju varnosti, se spremeni v nasprotnega: vozniki preplašeno pogledujejo v informacijske zaslončke, da bi jim ti povedali, kje grešijo.

Medtem pa stopi otročič na cesto, ker mu je ušla žoga.

Bog ne daj. Ampak vemo pa ne, a ne?

Temu se reče nevarna varnost.