Vladimir Stankovič: odlična dirka v Rechbergu in le deset Slovencev

Male sladke zmage! Gonilna sila na poti do pravih, velikih zmag. Prva evropska dirka in odprtje nove sezone v znamenju mrzlega vetra sprememb, ki je pihal iz vseh smeri.

15. 5. 2017

Spektakel v Rechbergu

Hladen veter v Rechbergu me je obračal v vse smeri. Po dolgotrajni in mukotrpni zimski pripravi (in predelavi) dirkalnika sem začutil slast prve male zmage že ob prihodu v Avstrijo na prizorišče prve letošnje dirke, ki je istočasno odprla evropsko, avstrijsko in slovensko prvenstvo. 220 dirkalnikov, vsa evropska smetana, ki se bo ob koncu tedna pomerila pred petdesettisočglavo množico gledalcev – vrhunski spektakel!

Potem me je začel premetavati že omenjeni veter: izvrsten drugi trening, ki me je navdal z optimizmom in ponosom, da je bilo ukvarjanje s pripravo dirkalnika plodno, tretji trening, ki je bil v znamenju mojih napak in pretiravanja, prva nedeljska dirka, ki sem jo ponavljal s slabim občutkom, in solidna druga vožnja, ki je opozorila na vse tisto, kar je treba storiti, da bi potencial dirkalnika, ki se spogleduje z deseterico v Evropi, tudi udejanjil.

Med male zmage vikenda v Rechbergu štejem prav tako počutje v dirkalniku. Tudi takrat, ko sem se soočal s težavami, tudi takrat, ko doseženi časi niso bili po pričakovanjih. In, ja, na dobri poti sem, to čutim! Ali me bo ta pot pripeljala do želenega cilja, pa še ne vem.

Kako se pripravi dobra dirka in to brez dodatnega denarja

Izvrstno delo je opravil novi organizator dirke v Rechbergu na čelu z Erichom Weberjem. Izkušeni dirkač je v organizacijske vode prinesel vse tisto, kar dirkači pogrešamo. Poskrbel je za kopico izboljšav, za večjo varnost in na sploh za bolj prijeten in učinkovit potek dirkalnega vikenda. S tem je postavil nove mejnike, ki jih bodo, upam, sprejeli tudi drugi organizatorji evropskih in narodnih dirk. In, ne, prav nobena ni povezana z denarjem – le z zdravim razumom, dirkaškimi izkušnjami in pripravljenostjo na nove, boljše rešitve. Vsekakor je to tema, ki je vredna podrobnejše analize, ki pa pride na vrsto v kateri izmed prihodnjih kolumn.

Za konec še največje razočaranje letošnjega Rechberga – število slovenskih dirkačev, ki so se udeležili prve dirke državnega prvenstva, le pičlih 230 kilometrov oddaljene od Ljubljane. Z besedo in številko: deset (10). Vsak komentar je odveč!