No, pa smo spet tam

Saj je bilo jasno, da bo letos enako kot pretekla leta. A to še ne pomeni, da bomo stvari mirno prezrli.

4. 11. 2010

Govorim seveda o stari, zlagani zgodbi o zimskih gumah. Kar zvije me, ko na radiu zaslišim glas Braneta Kuzmiča (kot inštruktorja varne vožnje in strokovnjaka za te reči), ki razlaga, da je prišel čas za zimske gume. Zato, ker so temperature nizke in zimske gume pri temperaturah pod 7 stopinjami Celzija 'držijo' bolje od letnih.

Saj ne, da takih napačnih navedb ne bi pričakoval od gumarske industrije, navsezadnje je to njihov način, na katerega prepričajo neuko ljudstvo, ne bi pa tega pričakoval od Kuzmiča, ki naj bi bil vendarle strokovnjak na svojem področju. Pa prodaja bedarije. Sramota.

Resnica je preprosta: dokler na cesti ni zimskih voznih razmer, torej snega ali ledu, so boljše letne gume. Stvar smo že pred leti z meritvami preverili pri Avto magazinu (in rezultate so potrdili tudi pri gumarjih), tako na suhi kot na mokri cesti, tako pri temperaturah nad ničlo kot pod njo. In vsakič je bila letna guma enakega razreda boljša od zimske. Ko pa je na cesti sneg, se stvari seveda močno obrnejo na glavo. A to še ne pomeni, da lahko ljudem lažemo.

Resnica je preprosta: če ste 110-odstotno, popolnoma in povsem prepričani, da ste se v hipu, ko se ceste začne oprijemati sneg ali poledica, pripravljeni odpovedati vožnji z avtomobilom z letnimi gumami (pa čeprav boste morali, recimo, nazaj domov na vlak ali prespati v hotelu ali pa zjutraj v službo s taksijem . . ), potem zimskih gum ne potrebujete. Tistih nekaj dni, ko je na cesti sneg, pač uporabite taksi, avtobus, vlak . .

Če pa veste, da boste tudi pozimi vedno mobilni, so zimske (in ne vseletne ali kakšna podobna neumnost) gume edina primerna in pametna izbira. In pri tem, prosim, ne bodite skopi. Izbirajte gume iz (vsaj) zgornje polovice rezultatov testov in pri tem glejte (razen če ste doma v hribih) predvsem rezultate (pri zaviranju in vodljivosti) na mokri (in suhi) cesti. In da vam bo lažje, smo vse dosegljive teste zbrali na enem mestu: v tej številki Avto magazina.

Dušan Lukič, odgovorni urednik

dusan.lukic@adriamedia.si