Kolumna: Sebastjan Plevnjak​Portorož, izkaži se!

Nekaj drži - Slovenci se vseh lepot svoje državice sploh ne zavedamo. Še dobro, da očarajo obiskovalce, ki nato ponesejo dober glas v svet. Prihodnje leto pa ga bomo spet lahko sami.

​Portorož, izkaži se! (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
25. 7. 2019

Na nedavnem evropskem srečanju lastnikov Harley-Davidsonov na Portugalskem, 28. po vrsti, je bilo uradno naznanjeno, da bo prihodnje srečanje spet v slovenskem Portorožu. Da je to idealna priložnost pokazati se svetu, seveda sploh ni treba pretirano razglabljati. Da Slovenci znamo organizirati dobre dogodke, smo tudi že dokazali, nekaj športnih je takšnih, ki se jih veselimo tako mi kot tudi tujci. To lahko postane tudi Portorož.

Zlasti če sodimo po tem, kar smo videli na Portugalskem. Blizu Lizbone, v letoviško mestece Cascais, je letos na začetku junija pripeljalo več kot 29.000 motociklov. Večina seveda znamke Harley-Davidson, nekaj pa tudi drugih znamk. Dogodek ni zaprtega tipa, kar jasno samo še povečuje število obiskovalcev. Iz prve roke lahko povem, da je bil dogodek dober, a nič posebnega. Za nas Slovence, seveda. Kar nekaj nas je bilo tam, in če primerjamo Cascais in Portorož, ima slednji precej večji potencial. V Cascaisu je bilo obstranskih dejavnosti bolj malo, trgovin za obiskovalce še manj. Tudi sicer se je vse odvijalo na vsega dobrih 300 metrih, in zares velik je bil zgolj glavni oder. A če se je v Cascaisu zabavalo več kot 50.000 obiskovalcev, po uradni statistiki iz 32 držav, potem si lahko Slovenci že zdaj manemo roke. Ponuja se priložnost, da ponudimo obiskovalcem vse in še več. Seveda pa moramo stopiti skupaj, kar pa zna biti v Sloveniji včasih precejšnja težava. Če bodo s cenami pretiravali gostinci in hotelirji, bo vtis precej slabši, če pogoltnost ne bo prevelika, se lahko nadejamo uspeha. Portoroški potencial je velik in že zdaj se tisti, ki smo znamki naklonjeni, dogodka veselimo. Jasno pa velja - ni namenjen zgolj lastnikom, namenjen je ljubiteljem takšnih in drugačnih motociklov, marsikaterega neodločenega kupca pa bodo zloščeni lepotci morda lažje prepričali. Torej, priložnost je, malce pa bo treba stisniti tudi zobe. Brez pomoči in strpnosti pač ne bo šlo. Obiskovalcev, organizatorjev in pa tudi stanovalcev. Gneča bo, ulice oziroma ceste bodo zaprte in verjetno bo kje tudi slaba volja. Vendar, Slovenija, stopimo skupaj in se veselimo druge priložnosti!

Besedilo: Sebastjan Plevnjak · Foto: