Power shi(f)t*

Ne morem iz svoje kože! Po uspešni dirki bi lahko napisal roman, po polomiji pa mi je še ta kolumna preveč. Verjetno je to nekaj povsem normalnega, hudič je le v tem, da manj uspešne dirke (polomije, porazi) zahtevajo veliko globljo analizo kot zmage – pa tudi če bi jih želel že naslednji trenutek pozabiti.

Vladimir Stankovič (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
1. 8. 2010

Dirko evropskega prvenstva v Bratislavi sem komaj čakal. Je ena izmed dirk, ki je pisana na kožo najhitrejšim dirkalnikom: steza je hitra, brezkompromisna, adrenalinska, uživaška … Čeprav Slovaška ni moja sanjska dežela in čeprav so organizatorji (sicer korektni) vse prej kot prijazni, se izjemno rad vračam tja. Zakaj? Zato, ker že od starta do prvega harda poženeš do 243 km/h; ker sledi hiter levi ovinek (205 km/h); ker je kombinacija skozi gozd izjemno tehnična; ker je zgornji del kombinacija hitrih ovinkov (od 210 do 235 km/h); ker je vhod v cilj v levem ovinku (215 km/h). Vam je zdaj jasno, zakaj? !

A vsa moja pričakovanja in užitek je pregnala majhna okvara na sistemu za prestavljanje. Napaka, ki me je pestila že v St. Antonu, se je nepričakovano ponovila na drugem sobotnem treningu. Vse skupaj je malenkost (v denarju vredna največ 20 EUR! ! ), na stezi pa stane približno dve sekundi (razlika med tretjim in devetim mestom) ali celo odstop, če do konca onemogoči prestavljanje – kar se je seveda zgodilo meni.

Ampak kaj bi se pritoževal! Tudi tri vožnje so bile dovolj, da sem užival, da sem se približal neulovljivemu Fagiolliju na solidnih pet sekund zaostanka, da sem umiril vihar v svoji glavi in da zdaj mirno čakam na letošnjo Ilirsko Bistrico. Ja, do zdaj so bile tako bedaste napake rezervirane za Bistrico. Celo dve od treh so bile povezane s sistemom za prestavljanje. Cena v evrih: približno 65 centov! ! Izguba živcev – nepopisna.

Baba je še enkrat potrdila, da je letošnje gorsko evropsko prvenstvo eno izmed najmočnejših doslej. Z izjemo že omenjenega Fagiollija, ki ostaja nepremagljiv v svoji Oselli, smo vsi drugi neverjetno izenačeni: Čeh Dušan Neveril, ki je bil na večini letošnjih dirk uvrščen za menoj, je osvojil odlično drugo mesto!

Temeljita analiza dirke na Babi pa je pokazala, natančneje, je dokazala tisto, kar sem predvideval. Osella FA 30 je s svojo izjemo lego in z mehanskim oprijemom hitrejša od formule 3000 prav v srednje hitrih ovinkih, medtem ko v kombinaciji izjemno hitrih ovinkov ni tako superiorna. Kakorkoli že, gre za izjemen, sanjski dirkaški paket.

Ja, sanjali ga bomo še naprej, a ko se zbudimo … Nikoli se ne ve. Morda pride čas za nadaljevanje sanj – z odprtimi očmi!

* Power shift je sistem za prestavljanje s polnim plinom; shit je šit!

Vladimir Stankovič DD (dirkačev dnevnik)